Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 28
Przeglądasz Forum Alfa Romeo - Alfaholicy. Wyświetlony wątek znajduje się w dziale Nasze Belle - Opisy i zdjęcia naszych Alf.
    evo
    evo jest teraz aktywny
    Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Ustroń
    Auto
    145 JTD
    Podziękowania za post / Lubię to
    Czas spędzony na forum
    2 d 17 h N/A

Domyślnie Alfa Romeo 145 JTD

Witam.

Od krótkiego czasu jestem posiadaczem niezbyt zadbanej Alfy, w fajnej wersji z kilkoma brakami i usterkami.

Historia zaczęła się tak, ze poszukiwałem auta na codzienne dojazdy na uczelnie (ok 40km w jedna stronę). Zaczęło się od Seicento -> Punto-> Bravo -> Marea szukałem, szukałem, oglądałem aż do pewnego momentu. Mianowicie, jadąc sobie Iveco mojego Taty na wjeździe przed płotem pewnego pana zobaczyłem AR 145, zatrzymałem się i zapytałem pewnego staruszka który kręcił się po ogródku czy nie zna właściciela tego samochodu, bo chciał bym z nim porozmawiać, a pan mówi ze to jego auto, no to wale prosto z mostu, że chce kupić to auto, czy był by tym zainteresowany, a dzidziuś mówi ze w sumie myślał nad zmianą bo jeździ po wybositych drogach a Afka jest niska i chyba będzie ją musiał zamienić na coś wyższego. Niestety cena jaką zaproponował była zaporowa jak dla mnie, ale pozwolił mi usiąść. W tym momencie nastąpił przełom. Wpadłem w alfaholizm. Po prostu wiedziałem ze chce to auto, przetrząsłem wszystkie ogłoszenia w okolicy, rozważałem Belle o której pisali koledzy r0bertos i harpan w jednym z tematów w dziale bazar. Doszedłem do wniosku ze nikt nie sprzeda mi alfy w dobrym stanie po dobrej cenie, bo dobrej alfy się nie sprzedaje. Nie ma powodu żeby sprzedać Alfę w dobrym stanie, to wynika z definicji. Postanowiłem więc poszukać alfki ze zdrowym serduszkiem, zdrową budą i dobrym wypasem, niekoniecznie z lśniacym lakierem, i bez żadnych mankamentów, przecież takie głupotki jak nie działające szyby czy porysowany lakier można usunąć, grunt żeby nie była mocno obita. Szukałem, szukałem i znalazłem. Zaniedbana Bella od typowego włocha, obtarta z każdej strony z idealnym zawieszeniem, suchutkim i palącym na dotyk JTD i czarną, skórzaną tapicerką. Pojechałem, obejrzałem, po naradzie z Ojcem(notabene fanem Alfy) kupiłem moją Belle.

Alfka jest z sierpnia 1999 roku, sprowadzona w sierpniu 2010 do naszej ojczyzny z Włoch.

Kolor srebrny (nie znam kodu, muszę odczytać z tabliczki).
    Silniczek to pierwszy unijet 1.9 l. Chyba seria 105km
    Jeśli chodzi o wnętrze to jest pięknie, czarna skóra na fotelach MOMO, klimka (termtronic(?)), 2 jaśki wypoczynkowo-powietrzne.
    Koła alu 14 cali z fiata punto chyba, tak mi się wydaje odziane w koreańskie papucie 185/55 R14, oprócz tego mam niekompletny komplet czyli 3 oryginalne alfofskie felgi 5,5J R14 z dziurkami.

Z niedomagań:

-pęknieta szyba, czekam na kolejkę w warsztacie
    -wybite gumy w górnym mocowaniu silnika
    -klima do nabicia i odgrzybienia
    -śpiewające łożysko na sprzęgle (na luzie piszczy, po wysprzęgleniu pisk ustaje)
    -brak wykladziny i półki w bagazniku
    -popękany tylny zderzak
    -niedziałający spryskiwacz ( pompa pompuje ale nie pryska ani z przodu ani z tyłu)
    -chyba uszkodzony termostat(rzadko się zagrzewa pow 70 stopni C)
    -długie światła świecą tylko "w trybie mrugania", tj jak pociągne do siebie
    -w zegarach świeci tylko jedna żaróweczka
    -brakuje joysticka od lusterek

Dzisiaj wymieniłem akumulator bo był wstawiony od malucha <lol> (i odpalał tego diesla), razem z klemami, olej, filtr oleju i powietrza, jeszcze jutro chce zmienić filtr paliwa, no i czekam na rozrząd.

Mam przy nim mnóstwo roboty, dlatego bedę bardzo wdzieczy za wszelką pomoc merytoryczną, czy to linki z tutkami poszczególnych napraw czy innymi formami pomocy

Pozdrawiam wszystkich miłośników marki
    Ostatnio edytowane przez evo ; 04-10-2010 o 22:59

2. # ADS
    Akwizytorka
    Mieszka w
    Milano

Użytkownik Romeo Avatar zieloo007
    Mieszka w
    Racibórz
    Auto
    156 1.9 jtd 2000r.
    Czas spędzony na forum
    7 d 23 h 35 m

Domyślnie

a siakieś zdjęcia ?

evo
    evo jest teraz aktywny
    Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Ustroń
    Auto
    145 JTD
    Czas spędzony na forum
    2 d 17 h N/A

Domyślnie

Dopiero dziś znalazłem czas żeby pstryknąc kilka fotek zaraz po tym jak wymieniłem górne mocowanie silnika, gdyż sobie trzaskał podczas ruszania, zminy biegów i odpuszczania gazu. Jednak po wymianie tego elementu wydaje mi sie ze jeszcze nie jest idealnie, może to wina poduchy pod skrzynią albo na spodzie silnika?

Oto fotki

W takim stanie mam kluczyk:

Ktoś wie jak sobie z tym poradzić? Może da rade kupic taki surowy, naszlifować go w punkcie dorabiania i przełożyć bebechy?

Użytkownik Alfa i Omega Pokaż na mapie Avatar Weronika
    Mieszka w
    Pawłowice /Częstochowa
    Auto
    144 konny tapczan :D
    Czas spędzony na forum
    4 d 14 h 33 m

Domyślnie

Co do kluczyka miałam podobnie aczkolwiek mój był w trochę lepszym stanie. Aczkolwiek wystarczy kupić "opakowanie" i dobry spec zajmujący się dorabianiem kluczy z immo powinien Ci to przenieść. U mnie właśnie tak było, dodatkowo naprawił mi centralkę, bo nie działała mi z pilota tylko z kluczyka. Więc powinno udać się uratować kluczyk
    Drażnisz mnie, wkurzasz mnie, czasami mam cię dość...ale i tak cię kocham...

Użytkownik Pirat drogowy Avatar paczek.gsm
    Mieszka w
    Suwalki
    Auto
    156 SW 1.9 JTD
    Czas spędzony na forum
    15 d 21 h 58 m

Domyślnie

A samochodzik ładny tylko trochę go dopieścić trzeba

evo
    evo jest teraz aktywny
    Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Ustroń
    Auto
    145 JTD
    Czas spędzony na forum
    2 d 17 h N/A

Domyślnie

Alfka w piątek dostała nową szybę, coś pięknego, żadnej ryski, widzę dwa kilometry dalej

Użytkownik Pirat drogowy Avatar themim
    Mieszka w
    Krk
    Auto
    AR 145 1,9jtd 2000r
    Czas spędzony na forum
    1 d 23 h 17 m

Domyślnie

gratuluje fajnego autka z jedynym slusznym silnikiem widze ze nie marnujesz ani czasu ani funduszy super
    Diagnostyka komputerowa, kasowanie błędów
    Sprzedam Alfe 145!

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar MICHAL-TBG
    Mieszka w
    Tarnobrzeg
    Auto
    Brava 1.6 SX
    Czas spędzony na forum
    2 d 5 h 7 m

Domyślnie

A ile ma przejechane ? Ogólnie strasznie zmęczone wnętrze... Oby Ci się silnik dobrze sprawował, bo jak coś się zacznie dziać, to koszty się robią spore...

Pozdrawiam Michał

evo
    evo jest teraz aktywny
    Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Ustroń
    Auto
    145 JTD
    Czas spędzony na forum
    2 d 17 h N/A

Domyślnie

Wnętrze, lakier tez, za to silnik sachara, dochodzi 180kkm.

Użytkownik Romeo Avatar epion
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    Alfa 155 V6 96r
    Czas spędzony na forum
    5 d 15 h 21 m

Domyślnie

to jest 2 razy tyle

155 V6 96r

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Informacje o temacie

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Tagi dla tego tematu

Tagi użytkowników

alfa romeo 156 kluczyk

jak zdrapać lakier ze zderzaka alfa romeo 156

Zakładki

Uprawnienia