ku przestrodze 146

alces1

Aktywny
Auto
AR 159 JTDm Ti, AR Giulietta Sport, AR Spider 3.0 V6
Nie tak dawno byłem jeszcze szczęśliwym posiadaczem Alfy 146.
W samochód włożyłem wiele wysiłku i sporo finansów by osiągnąć efekt końcowy.
Alfa pochodziła z roku 2000, silnik 1.4 T.S. pakiet sport. Byłem pierwszym właścicielem.
Lista zmian, które pamiętam:
- felgi 16" Borbet, opony: 205/45/16,
- reflektory ksenonowe,
- sportowy tłumik końcowy,
- parktronik z wyświetlaczem,
- + ileś tam drobniejszych szczegółów m.in we wnętrzu.
Niestety w sierpniu 2006r. kiedy wracałem z pracy do domu, kobieta nie zatrzymała się na STOPie, wymuszając na mnie pierwszeństwo przejazdu, czego efekt zobaczycie na zdjęciach poniżej.
Alfa skończyła z przebiegiem 111.111km, szkoda, bo była po wymianie rozrządu i wariatora, hamulcy, wahaczy, nawet olej wymieniłem dzień przed wypadkiem...
Tak wyglądała niedługo przed wypadkiem:
39.jpg

40.jpg

41.jpg

42.jpg

43.jpg

44.jpg

45.jpg

46.jpg

A tutaj po fakcie... Z tego co wiem samochód jeździ już gdzieś w świecie, prawdopodobnie w okolicach Łodzi, może ktoś z Was spotyka czasem srebrną 146?
47.jpg

48.jpg

P7300556.JPG
P8130573.JPG

Mimo, że teraz mam Alfę 156, to sentyment pozostaje...

Cóż na stopie powinien każdy się zatrzymać ale wiadomo jak to jest w rzeczywistości. Każdy sie spieszy a potem są wypadki (dziś mijałem czworokącik przed pasami) :( Szkoda Twojej Alfy widać ze była piękna i zadbana :shock:

Ładniutka BYŁA,a teraz ciekawe ile śladów zostawia za sobą :?: :wink:

grzelutek napisał:
Ładniutka BYŁA,a teraz ciekawe ile śladów zostawia za sobą :?: :wink:
Heh nie mam pojęcia.
Byłem skłonny ją remontować dla siebie, bo naprawdę był to świetny samochód. Jednak zniechęcił mnie pomięty dach oraz lekki banan, przednie drzwi po stronie pasażera zachodziły na tylne, a tylne zachodziły na błotnik tylnego koła. Natomiast po stronie kierowcy, szpary pom. drzwiami nieco się powiększyły. Dziwne, że przednia szyba nie pękła.
No i kupił go za bezcen jakiś facet z okolic Łodzi, który chciał ją dla żony.

Piękna jest...albo raczej była...piekielnie szkoda takiego auta, pakujesz całą kasę w niego, dbasz o swoją Alfkę i nawet nie wiesz że za chwilę jakaś kretynka za przeproszeniem która nie przestrzega przepisów złamie Ci ją na pół :roll: gdyby mnie się coś takiego przytrafiło to nie wiem czy wytrzymałbym nerwowo i nie wyleciał na nią i nie zbutował jej samochodu :lol: Dzisiaj o mało nie przytrafiła mi się podobna sytuacja kiedy jechałem drogą z pierwszeństwem i wiedziałem że coś się kroi i rzeczywiście - z bocznej uliczki wyjechał koleś Renault Clio w ostatniej chwili, tak jakby czekał na mnie :lol: oczywiście dałem po hamulcach i zacząłem trąbić ale koleś nawet się nie popatrzył, tak jakby miał to w du... trochę zboczyłem z tematu, przepraszam, ale wkurza mnie coś takiego niemiłosiernie :roll:

Szkoda Alfki chociaz moja po spustoszeniu w wykonaniu Seicento wygladala gorzej. No i to byl tyl tak wiec dalo sie wszystko zrobic prawie na idelanie.

Hej... no slicznotka była, ja swoja naprawialem jak pan z taksowki myslal ze moze na czerwonym zawracac:( ale to juz nie to samo, niby wszystko jest OK ale ...
Mimo wszystko pozostaje pod wrazeniem Twojego autka:):):)

pozdrowionka i pytanko

siema, pisales do mnie o alumach:D tak dla przypomnienia, wiesz, szczeze to ta twoja 146 ladniej wygladala od 156, bardzo zadbana i wogole, szkoda ze miales dzwona, ale trudno, mam nadzieje ze zmieniles na lepsze i jestes bardziej zadowolony, pozdrawiam

jeszcze pytanko

a wlasnie, jeszcze pytanko, bo widzialem ze w 145 miales srebrne ramki na wydmuchach, kupiles je gdzies czy sam zrobiles, bo lubie detale i chce wlasnie zamontowac sobie ramki srebrne na zegary i wydmuchy, bo sa sliczne okraglutkie, tylko szkoda ze takie czarne, brakuje im troche blasku, heh, wiec chce zamontowac cos takiego, masz jakies namiary gdzie moge cos takiego kupic lub zamowic, pozdraiwam, odp mi na pryw wiadomosc, ok, dzieki, pozdraiwam

Był to oryginalny lifting wnętrza, te obwódki były na liczniku, środkowych wlotach powietrza oraz wlotach w drzwiach, kiedyś kupiłem sobie podróbki do 146 dałem chyba z 60zł na Allegro i powiem szczerze że nie byłem zadowolony, po przyklejeniu nie było już odwrotu a wykonanie tego było też słabe jak widać na załączonych zdjęciach.
1o.JPG
2o.JPG

Re: pozdrowionka i pytanko

outta napisał:
siema, pisales do mnie o alumach:D tak dla przypomnienia, wiesz, szczeze to ta twoja 146 ladniej wygladala od 156, bardzo zadbana i wogole, szkoda ze miales dzwona, ale trudno, mam nadzieje ze zmieniles na lepsze i jestes bardziej zadowolony, pozdrawiam
No cóż, raz się ma, raz się nie ma... 156 jeździ mi się bardzo dobrze, jest mocniejsza i wygodniejsza, ma lepsze wyposażenie i wogóle, wiadomo inna klasa.
No, ale sentyment do tej pierwszej Alfy mam wielki. Może jeszcze kiedyś stanie w moim garażu taka właśnie 146:)
Co do obwódek wokół zegarów, to tak jak kolega wspomniał - oryginalny lifting, który przeszły modele 145/146 w roku 1999.
Kolega z forum, który ma 145, kupił te wszystkie elementy, bodajże z używanej Alfy i zamontował u siebie. Faktycznie ożywiają wnętrze... Poszukaj rozbitej 145/146 - to chyba najlepszy sposób.

była naprawdę ładna a fotki odzwierciedlają twoja pracę i wkład w to auto ... szkoda tylko że wyszło jak wyszło

Kosiar napisał:
była naprawdę ładna a fotki odzwierciedlają twoja pracę i wkład w to auto ... szkoda tylko że wyszło jak wyszło
Dziękuję bardzo!
No cóż, cieszę się, że to nie była moja wina, bo inaczej byłbym na siebie wściekły pewnie przez baaaardzo długi czas. Na szczęście mam kolejny samochód z rodziny i mogę skupić się teraz nad nim.

Amortyzatory
Powrót