• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[147] DRIFT-R's Alfa Romeo 147 miniGTA

drift-r

Nowy
Auto
AR 147 1.6TS Distinctive 2001
Alfa, której posiadaczem stałem się miesiąc temu to niczym nie wyróżniająca się, w dodatku zagazowana 147. Z zewnątrz nie należy do cukierków ale to akurat przy okazji zakupu pierwszego samochodu nie jest najważniejsze (zwłaszcza przed zimą). Pewnie ktoś zada pytanie po co na pierwszy samochód wybrałem Alfę... Odpowiedź jest prosta i pewnie wszystkim znana - to emocje jakie budzi ten samochód.

Jak powiedział Jeremy Clarkson "You can't be a true petrolhead without owning an Alfa Romeo"

Z danych technicznych wynika, że jest to model z 2001 roku z przebiegiem 143tys. km wyposażony w silnik 1.6TS (PB+LPG) 120KM w wersji Distinctive w kolorze Azzurro Gabiano. Z wyposażenia posiada skórzaną tapicerkę (czarna), ABS, EBD, ASR, tempomat, klimatyzację dwustrefową i niezliczoną ilość poduszek wraz z kurtynami, o których sprawności mam nadzieję nie będę musiał się przekonać
smile.png
.Posiada również standardowe felgi (15"), które nadadzą się pod zimówki. Na sezon wiosenno-letni zagoszczą 17".

Teraz coś dla zadających sobie pytanie - czemu w tytule jest miniGTA? W zasadzie może powinno być pół-GTA bo silnik to 1,6 czyli połowa tego z GTA, a moc to 120KM czyli prawie połowa tej z wersji GTA. Zewnętrznie samochód na chwilę obecną z GTA ma niewiele wspólnego, aczkolwiek to się właśnie ma zmienić. Nie kupiłem GTA z dwóch powodów: pierwszy to koszty utrzymania, a drugi to zbędny jak na moje obecne umiejętności nadmiar mocy.

Fotki od poprzedniego właściciela - przed zakupem:

o
o
o

Zmiany 2010:

Opony zimowe 185/65R15 (Markgum)
Wymiana tylnej piasty z łożyskiem

Zmiany 2011:
(lub prezenty jakie autko dostanie na 10 urodziny)

Pakiet stylistyczny:
Zderzak przedni: Alfa 147 Prestige Line (AutoDS)
Zderzak tylni: od wersji po FL
Progi: zmodyfikowane od 156
Lotka tył: Alfa 147 Prestige Line (AutoDS)
Kierunkowskazy przednie: GTA
Kierunkowskazy boczne: białe

Układ jezdny:
Zawieszenie sportowe: amortyzatory+sprężyny - MTS-Technix
Wymiana przedniego zawieszenia: Wahacze x4 TRW, stabilizator + gumy + łączniki
Felgi: Rial 17", 7,5", ET35 Rial Ugento
Opony: 215/45R17 x4 Pneumant PN 950 Tritec

Silnik:
Wymiana filtrów (Mann) i oleju Valvoline Maxlife 10W40
Doprowadzenie do używalności po pękniętym pasku rozrządu.
Wymiana wszystkiego co się dało z góry i dołu silnika, łącznie z panewkami, pierścieniami i uszczelniaczami.
Wymiana filtrów i oleju Mobil 1 5W50

Inne:
Malowanie całego nadwozia na nowy kolor. Za bazę posłużył oczywiście oryginalny lakier Azzurro Gabiano.
Malowanie ramion felg na tytanowy mat i polerka rantów + logo AR.
Malowanie zacisków na czerwono i środków tarcz na czarno.
Wymiana przedniego emblematu na nowy.
Malowanie wnętrza lamp przednich na czarno.
Wymiana lamp na nowe, nowe żarówki.
Nowy przedni zderzak (Winter Edition - zamiennik)
Polerka chromów zderzaka.
Oklejenie folią carbon uchwytów drzwi.
Usunęcie warstwy gumy z paneli sterowania szybami.

Plany 2012:

Wymiana tylnego zawieszenia w planach na początek 2012r.
Wymiana foteli, kanapy i podłokietnika na białą skórę by ożywić wnętrze.
Wymiana maski po małej przygodzie.
Montaż osłony pod silnik z blachy ocynkowanej (projekt Twardy)
Polerka lakieru.

Fotorelacja: (Patrz post nr 4)

Na zachętę moje ulubione foto
wink.png

32.jpg

Video relacja:

Załączniki

• be9ccece498bb0aa.jpg
    be9ccece498bb0aa.jpg
    110.3 KB · Wyświetleń: 585
Ostatnią edycję dokonał moderator:
no narazie szerokie plany i duzo gadania :) obys wszystko zrealizowal !

no narazie szerokie plany i duzo gadania :) obys wszystko zrealizowal !

Zderzak, progi i kierunkowskazy dziś dotarły :) Reszta w miarę sukcesywnie będzie się pojawiała w składziku i jak tylko zrobi się ciepło wszystko pojawi się zamontowane.

i zdjęcia dał

Fotki pojawią się w najbliższym czasie.

/edit 20.12.2011r.

Fotorelacja 2010/2011:

Styling:

Mechanika:

Moje foto jeszcze przez zmianami:

36.jpg

Przed obniżką:

Po obniżce już felgami 17" i oponami letnimi:

e80c93ef787018aa.jpg

Sesja po myciu i na uczelni(HDR) + fota spod Łomnicy (Słowacja):

Styling part 2:
Zderzak od wersji po FL o ciekawszym stylu i bez listwy.

Zderzaki po malowaniu, nowe emblematy i lotka:

Nowe fotki po pierwszym malowaniu:
30556d1311023000t-147_drift_rs_alfa_romeo_147_minigta-nowy_kolor3.jpg

No i fotki kolejnych małych zmian i 160tys km:
33242d1314741183t-147_drift_rs_alfa_romeo_147_minigta-160000km.jpg

Fotorelacja ze zlotu w Suścu i okolic:

Spotkanie w Zachodniopomorskim (było nas więcej) i
zakończenie sezonu w Piotrkowie Tryb.
34161d1315920003t-147_drift_rs_alfa_romeo_147_minigta-spot_11.09.211a.jpg

Ostatnią edycję dokonał moderator:
"Teraz coś dla zadających sobie pytanie - czemu w tytule jest miniGTA? W zasadzie może powinno być pół-GTA bo silnik to 1,6 czyli połowa tego z GTA, a moc to 120KM czyli prawie połowa tej z wersji GTA. Zewnętrznie samochód na chwilę obecną z GTA ma niewiele wspólnego, aczkolwiek to się właśnie ma zmienić. Nie kupiłem GTA z dwóch powodów: pierwszy to koszty utrzymania, a drugi to zbędny jak na moje obecne umiejętności nadmiar mocy." - ale to wydedukowałeś...idąc tym tokiem każdy z nas ma mini 8C :P czekam na zdjęcia bo to nie książka - muszą być rysunki :P

Temat znikł mi z pola widzenia (panelu użytkownika) i zupełnie o nim zapomniałem. No ale wraca :). Wstawiłem zdjęcia wygrzebane gdzieś tam z archiwum. Powiedzmy, że trochę przybliżają jak mój szaraczek seryjniaczek wyglądał.

Dziś przyszedł nowy zderzak przedni od AutoDS, więc dołączam fotki, a na nich zderzak przedni, progi oraz kierunkowskazy.

Wykonanie zderzaka i progów całkiem przyzwoite. Z tego co widziałem zderzak pasuje bardzo ładnie - u siebie zamontuję dopiero na wiosnę. Kierunkowskazy dedykowane GTA pasują do zderzaka jakby zawsze tam były.

Załączniki

• 1.jpg
    1.jpg
    477.8 KB · Wyświetleń: 943
  • 2.jpg
    2.jpg
    416.4 KB · Wyświetleń: 682
  • 3.jpg
    3.jpg
    362.7 KB · Wyświetleń: 571
  • 5.jpg
    5.jpg
    346.2 KB · Wyświetleń: 485
no to widze ze projekt idzie do przodu :) ciekaw jestem efektu ( sam seryjne bravo na abartha przerobilem :) ) takze licze i tutaj na sukces ...

Fiu fiu. Aż jestem ciekaw jak to sie będzie prezentowalo na samochodzie. Teraz nie pozostaje nic innego, tylko okleic reszte auta białą folia z Oracala albo 3M :P i wrzucić fajne alu :D

Jak się będzie prezentowało to niedługo Mariusz zaprezentuje bo na jego 147 już taki zderzak chwile siedział :) i wyglądał bardzo ciekawie. Co do felg to będą fabryczne 17" od 147 bo funduszy na coś zacniejszego jakoś brakuje.

no to widze ze projekt idzie do przodu :) ciekaw jestem efektu ( sam seryjne bravo na abartha przerobilem :) ) takze licze i tutaj na sukces ...

powoli ale idzie... teraz na tapetę idzie zawieszenie. Stan dróg odbił się na obecnie zamontowanym dość znacznie o czym przekonałem się podczas ostatniej wizyty w serwisie. Wymiana wahaczy oraz łączników z przodu jaki i z tyłu powinna poprawić sytuację.

P.S. Też liczę na sukces. Na chwilę obecną wszystko wygląda obiecująco.

Co do felg to będą fabryczne 17" od 147 bo funduszy na coś zacniejszego jakoś brakuje.
Jak dobrze poszukasz to w cenie felg do Alfy można wyrwać inne ciekawe 17". Mi się nawet 18" udało wyrwać za niewiele więcej niż kosztują 17 alfy...

P.S Jak tylko zdecydujesz się na zawias daj znać co wybrałeś. Sam chciałbym do końca miesiąca coś wybrać ale jeszcze się waham z wyborem...

No i niestety felgi alfy, które miałem kupić się sprzedały :(. Będą pewnie jakieś inne... Jeśli chodzi o zawieszenie to wciąż się zastanawiam.

Poniżej fotki zrobione ostatnio w Szczecinie.
200.jpg

Załączniki

• 2alfaholicy.jpg
    2alfaholicy.jpg
    158.2 KB · Wyświetleń: 629
  • 3alfaholicy.jpg
    3alfaholicy.jpg
    156 KB · Wyświetleń: 500
  • 4alfaholicy.jpg
    4alfaholicy.jpg
    212.2 KB · Wyświetleń: 566
  • 5alfaholicy.jpg
    5alfaholicy.jpg
    136.3 KB · Wyświetleń: 1,206
Ostatnia edycja:
Po wielu przejrzanych ofertach w internecie, po wielu wymienionych e-mailach i wykonanych telefonach w końcu udało mi się znaleźć felgi w przyzwoitym stanie. Wybór padł na Rial Ugento 7,5x17 5/100 ET35 czyli coś takiego:
301.jpg

wraz z oponami Pneumant PN 950 Tritec 215/45R17 x4 czyli coś takiego:
302.jpg

Oponki posiadają rant chroniący felgę. Zdjęcia poglądowe znalezione w internecie. Jedyny minus tego zakupu to rozstaw śrub czyli 5x100, a co za tym idzie konieczność montażu na śrubach pływających. Jak tylko będę miał chwilę i aparat w ręku to wrzucę swoje fotki.

Kolego a powiedz czy do tego zderzaka GTA są też w komplecie wszystkie kratki? Pewnie nie ma więc gdzie je zdobyć? Pytam bo mi się tez marzy na przód wrzucić taki zderzak ale to raczej bardzo odległa przyszłość bo z malowaniem to pewnie z 1500zł wyjdzie jak nic. I zawsze sie zastanawiałem gdzie te kratki można dostać. Bo sam zderzak jak rozumiem jest dopasowany już do seryjnej 147 czyli jest węższy od oryginalnego o te 5cm? Bo normalna GTA jest od serii właśnie o 5cm szersza więc kupowanie oryginalnego zderzaka na allegro raczej nie wchodzi w gre:/
A sam Twój projekt wygląda na prawdę zacnie, już sie nie mogę doczekać jak zestawisz zdjęcia z dnia zakupu z tymi które zrobisz po wszystkich modach, różnica będzie na bank powalająca:)

Eeeetam, aż taki koszt to nie jest. Aczkolwiek zderzak GTA to również kierunkowskazy, malowanie i te kratki. Co do kratek będę kupował siatkę z ABS'u. Muszę jedynie sprawdzić jaka jest odpowiednia wielkość oczek. Na alledrogo można znaleźć siatkę z ABS'u o wymiarach oczek 10x30mm, 14x24mm - coś się dobierze.

Powoli kompletuję części i pewnie projekt zakończy się w okolicach wakacji. Dziś umyłem samochód i przyjrzałem się wszystkim śladom miejskiego użytkowania (przez poprzedniego właściciela) i jestem coraz bliżej decyzji o malowaniu całości tak żeby wszystkie te niedoskonałości usunąć. Teraz trochę już na to za późno ale gdybym brał na początku opcję malowania całego samochodu pewnie poszedłbym w bardziej zaawansowane modyfikacje czyli zakup zderzaków i błotników przednich z GTA oraz poszerzenie tylnych. Wiązałoby się to z zakupem szerszych felg itd. No ale projekt już jest w realizacji, część elementów kupiona więc będą mniej zaawansowane modyfikacje. Swoja drogą tylne błotniki nawet w zwykłe 147 ładnie wychodzą :)

no jak nie jak tak:P zderzak przód od AutoDS /tam gdzie kupowałeś/ to jak widzę 289 Euro czyli coś koło 1150zł a do tego jeszcze malowanie ze 300zł plus kratki to 1500 robi się jak nic:P no chyba że tam ta cena to na Europę kierowana a na Polskę jest inna:P tym bardziej dla klubowiczów:D

Amortyzatory
Powrót