Te swoje mutanty musisz na zlocie pokazać, bo ludzie zaczną podejrzewać, że to fotomontaż![]()
Zapraszamy: Zlot Alfaholicy 2011 - ZAPISY![]()
Można przełożyć napęd, ale należy to rozumieć raczej pod pojęciem: przełożyć dedrę integrale w całości do alfy 155. Na pierwszy rzut idzie podłoga bagażnika razem z bakiem, obydwie kołyski zawieszenie (w tym tylna z wahaczami, amortyzatory(mocniejsze), kompletny napęd (silnik, skrzynia, dyfer, wał tylny most), instalacja od blokady tylnego mostu, cały wydech itp, itd. Jest to raczej karkołomna misja. Cały czas wstawiam dokumentację fotograficzną
. Co tu dużo opisywać, jedynie podpięcie wiązki elektrycznej, wiadomo, że trzeba przespawać wydech, zależnie od wersji trzeba lub też nie wymienić hamulce (oprócz przyspieszania trzeba jeszcze hamować
), jest trochę zabawy z wężami, podciśnieniami itp. Wszystko jest raczej plug&play jeśli chodzi o mocowania silnika, mechanizm zmiany biegów. A reszta to inwencja twórcza
![]()
Lancia Kappa 20v Turbo
Lancia Kappa 16v Turbo
Lancia Y 1.2 8v
Dożywotni serwisant - Alfa 75 TS
witam to jesli Piotrze w takim tempie bedziecie pracowac to za tydzien ten POTWOR wyjedzie na droge??? POWODZENIA sledze na biezaco postepy
155 TS 1.8 8V 1992r.
155 TS 2.0 8V 1995r. RIP
Super projekty u was powstają, mam nadzieję, że kiedyś zobaczę te auta na żywo i zobaczę jak to śmiga, choć chętnych będzie zapewne dużoTe wszystkie furki są Twoje? Bo poza alfami na LKP masz kolejny fajny projekt Dedry. I jak już ktoś wyżej pisał, strasznie szybko wam to idzie
tylko czekać, aż pojawi się kolejny temat z jakimś dobrym swapem. Pozdrawiam
Jest: Alfa Romeo 33 1.3 VL 91r, Lancia Delta 1.6 i.e. 95r
Było: Fiat Punto 75 ELX 96r, Fiat Bravo HGT 97r
Nie wszystkie samochody są mojenie mam aż tak wielkiego placu
145 składaliśmy z kumplem dla niego, ale jestem praktycznie "współwłaścicielem" ze względu na włożoną robotę, części itp
Kiedy chcę to mogę korzystać. 155 składam sąsiadowi, pomysł ze swapem jest mój autorski, znalazłem dedrę do tego celu, ale auto jest jego. Dedra jest w 100% moja i już niedługo będzie śmigać aż miło
.
Bo te silniki tego wartająNapisał grzybek_bgi
Nie ma szans na wrzucenie napędu bo mam tylko jeden zapasowy dla siebie
poza tym nie rozebrał bym na części dedry integrale. Mam do tego auta za duży sentyment i szacunek
. FWD będzie radzić, wierz mi na słowo
Może jakiś swap 20vt w najbliższym czasie
![]()
...
A tu kolejne zdjęcia z dzisiejszego planu dnia wykonanego w 100%. Wrzucony mechanizm zmiany biegów, wiązka + komp, silnik ze skrzynią
:
![]()
Ostatnio edytowane przez Wołek ; 27-01-2011 o 23:24
Lancia Kappa 20v Turbo
Lancia Kappa 16v Turbo
Lancia Y 1.2 8v

I po kilkudniowej przerwie, spowodowanej chorobą właściciela garażu robota ruszyła dziś pełną parę i wóz został ODPALONY!! Polutowaliśmy kable od wszystkich czujników, wtyczki itp. i ku naszej radości alfa zapaliła od pierwszego strzału (dosłownie nie w przenośni
) i pomimo obaw kolegi AlfaFAN-a o stan silnika ciśnienie oleju razem z uruchomieniem silnika wskoczyło na ponad 4 bary co doskonale widać na filmiku
Teraz zostało podpiąć obrotomierz, poskręcać przód (lampy, zderzaki), pospawać wydech i wymienić rozrząd oraz olej. Jak po testach wszystko będzie ok trzeba jeszcze polutować wiązkę od wtrysku gazu i wóz będzie śmigał pełnią możliwości
A niżej zdjęcia z dzisiejszego postępu prac i filmik z pierwszego odpału
:
PAL!!!
http://www.youtube.com/watch?v=eXanqEQtJuI
Ostatnio edytowane przez Wołek ; 02-02-2011 o 23:38
Lancia Kappa 20v Turbo
Lancia Kappa 16v Turbo
Lancia Y 1.2 8v
Trudno mi powiedzieć. Jak pokończę te samochody, które mam na głowie to pomyślę
![]()
Lancia Kappa 20v Turbo
Lancia Kappa 16v Turbo
Lancia Y 1.2 8v
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki