Ciao i alfisti!
Moja przygoda z Alfami zaczęła się jeszcze kiedy byłem dzieckiem, na moim osiedlu stała czarna Alfa 75 niesamowicie zadbana i z wydechem wydobywającym godowe odgłosy.
Po latach postanowiłem się rozejrzeć za autkiem klasy d/e z silnikiem diesla. Brałem pod uwagę kilka aut: A6 2,5 tdi , BMW 530d , Volvo S80 d5 ... oglądałem je i wertowałem fora i ogłoszenia w poszukiwaniu idealnego egzeplarza , co okazało się niesamowicie ciężkim zadaniem. Zainteresowałem się AR166 i przeczytałem całe forum, kiedy znalazłem już odpowiednie autko przejechałem pół Polski by je obejrzeć. To co zobaczyłem przeszło moje najśmielsze oczekiwania...Piękny, zadbany, z przebiegiem 100 000 udokumentowanym, na dodatek prowadziła się jakby ważyła 800kg. Kupiłem autko od razu.
Alfa Jest w pełni wyposażona, wnętrze wykończone jest szarą skórą i aluminiowymi wstawkami. Pełna elektryka, Seryjne audio z 8 głosnikami 2 wooferami wzmacniaczem, telefonem i navi ( chociaż ten shit nie jest nic wart bo map chyba na Polskę nigdy nie było) . Autko jeździ zimą na 17stkach (225/45 Good Year) , latem na 18stkach z wersji TI ( 235/40 Uniroyal Rainsport 2) . Autko ma silnik 2.4 JTD w wersji 150 koni, po jakimś czasie zrobiłem moda na 192 konie, zmieniłem filtr na wkładkę sportową i wydech na ulter.
W planach Intercooler ale jeszcze nie wiem jak sie za to zabrać. Dołożyłem też spojler (to chyba jedyna taka 166ka w Polsce, spojler jest angielski).. Zawieszenie to seria + spreżyny o lekko twardszej charakterystyce, co sprawia, że łyka zakręty wprost idealnie.
Jeżdże nią już prawie 3 lata a jestem ciągle w mojej belli zakochany. Wspaniałe autko.
![]()
robi wrażenie) dalszej przyjemności z jazdy zycze. pozrdawiam

jak by ci się znudziły te laćki to pewnie byś miał milion kupców, ale ja bym chciał być pierwszy![]()
a całość wygląda wyjebiaszczo![]()

Hehe no właśnie jakoś teraz naszła mnie ochota na pokazanie mojej belli
Fele kupiłem za równowartość 1000złz ubezpieczalni w Szwajcarii ...po prostu jakiemuś posiadaczowi Alfy nie poszło..
Jak widać można poszukać fajnych okazji
![]()
Dorzucam jeszcze starszą fotkę1590" id="attachment25521" rel="Lightbox_571914" >
![]()
Ostatnio edytowane przez royal86 ; 11-05-2011 o 00:12

jak zdejmiesz ten spojler to masz odemnie +5
166 3.0 V6 24v 2007-
155 2.0 16v 2002-
164 3.0 V6 12v 2002-2006 155 1.7 TS 1999-2002

Nieh nie ma mowychociaż te +5 brzmi kusząco. Spojler zmienił wizualnie charakter autka na sport limuzynke. Spojler był sporym ryzykiem ale wyjątkowo podoba mi się efekt, który podkreśla jeszcze bardziej klinowatą linie nadwozia. Spojler jest dość niski ale wychodzi poza obrys autka , o ile się nie myle nazwywają to "cadamuro style", ale specem nie jestem. Jak dla mnie perfect
!

Auto piekne, super felgi Toora, ale koncowka wydechu nie pasuje do auta. Spojler... koszmar.
Krajcok
GT JTD Q2
XKR 4.0 V8 kompressor

z tym wydechem krajcok ma racje to fakt , a spojler masakruje ten samochod ,gdyby nie to to pikna ta alfa
166 3.0 V6 24v 2007-
155 2.0 16v 2002-
164 3.0 V6 12v 2002-2006 155 1.7 TS 1999-2002

Spojlerek, może na jednym zdjeciu wygląda jakby był masywny (komórka, przekłamuje z prespektywą) ale na pierwszym zdjęciu, z boku widać, że wkomponowuje się bardzo dobrze w linie auta.
Zmianę wydechu zrobilem z powodu tej nieestetycznej, seryjnej rdzawej rurki JTD, Ulter wpasował się wypełniając dość dobrze w wycięcie w zderzaku i mi się mega podoba, no rzecz gustuNa żywo jeszcze żaden alfista obu tych elementów nie zakwestionował, stąd moje zdziwienie
Pozdr
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki