Temperatura oleju jest wyświetlana na wyświetlaczu w ten sposób, że jest skala, z przedziałami - takie "schodki" (5), zależnie od warunków jazdy (czasu, dystansu, dynamiki) wskaźnik "chodzi" po skali - u mnie najczęściej miedzy 2-4...
(ale prawdę mówiąc piszę to teraz z głowy, i jak z pieniędzmi - używamy ich codziennie, a spróbujmy opisać dokładny ich wygląd... przyjrzę się temu, i jak coś pokręciłem to się poprawię)
aha - mam olej Mobil1 5W-50 Formula Rally
Dla pozostałych Kolegów dzięki za wyrazy uznania dla Belli
Pozdrawiam

Odnośnie tego czujnika interesuje mnie dokładniej:
Sposób jego wywołania tzn czy musisz nacisnąć manetkę by to wywołać czy samo wyskakuje?
Czy jest możliwość wyświetlania tego non stop w trakcie jazdy?
Fotka poglądowa mile widziana![]()

U mnie temperatura oleju jest ostatnią pozycja w menu, co trochę meczy. Wolałbym, żeby była jako pierwsza.
Możesz mieć cały czas ustawioną opcję z temperaturą oleju podczas jazdy, dopóki nie zmienisz na inną lub nie zgasisz silnika.
Wahania temperatury oleju mam podobne jak Archi - od 2 do 4 kreski (valvoline vr1 5w50)
Przy czym 4 kreska pojawiła mi się raz przy mocny gonieniu na autostradzie u zachodnich sąsiadów - prędkość zbliżona do maksa.
Skala jest co 20 stopni od 60 do 140.
Dopóki temperatura nie osięgnie 2 kreski (okolice 80 stopni) staram się ograniczać gonienie do zera - maksymalnie kręce motor wtedy do 3tys.
Jak wrócę do domu wrzucę foto.
Alfa Romeo 156 SW GTA Q2 (10.2010 - 12.9999)
Alfa Romeo 156 2.5 V6 (01.2009 - 12.2010)

U mnie włącza się to na dźwigni przy kierownicy po prawej stronie - na jej końcu jest przycisk, jest to druga pozycja - i może być wyświetlana cały czas podczas jazdy.
Reszta co do skali i eksploatacji - jak napisał Karol.
Ta 4 to latem, przy wysokich temperaturach (ok. 30 st C) i bardzo szybkiej jeździe (pod v-max, czyli 240-245 km/h),
a ta 2 - to jak teraz, zimny poranek i krótka trasa (do 10km) - więc silnik łapie już powoli temperaturę, ale wskaźnik oleju jest tak na drugiej kresce.
Ostatnio edytowane przez Archi ; 19-12-2011 o 15:35

No to już wszystko wiem
W każdym razie fotka by się przydała![]()

Ostatni weekend mógł być mylący, ale podobno przyszła już wiosna. Korzystając zatem z okazji, że niedzielny wieczór zrobił się nawet przyjemny zabrałem GT na przejażdżkę, (przy tej okazji mogła "rozchodzić" swoje nowe "szpilki"... Nokian Z G2)
333346717" id="attachment51892" rel="Lightbox_841619" >![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Ostatnio edytowane przez Archi ; 02-04-2012 o 08:08

zaczęło mnie to zastanawiać
katalogowo wg instrukcji obsługi 3.2 w GT ma max 243km/h
ile ma faktycznie ?
sprawdzałeś może wg gps'a ? bo licznik to wiadomo że kilka km dodaje

Nie sprawdzałem v-max gps-em, prędkościomierz był bliski tych 245-250 km/h, jednak wiem, że wartości tych GT nie osiągnęła ponieważ... S5 która mnie dochodziła, a potem wyprzedziła nie zrobiła tego w jakimś niesamowitym stylu, ale jednak - pewnie miała tradycyjnie limiter na 250.
Z tego co się orientuję jest możliwe osiągniecie (albo i przekroczenie) tych 250 - ale po zmianie 6 biegu (na dłuższy), możliwe że pomogłaby także zmiana oprogramowania, bo fabryczne - dopasowane do normy euro 4 - zdusiło jak wiesz moc (czytałem na stronie Autodelty UK o tym, że poprzez swój soft "zdejmują" fabryczny limiter - GT 3.2 może wtedy wg. nich osiągnąć 252km/h).
Nadal jednak nie zdecydowałem, czy wolę pozostawić swoją w wydaniu fabrycznym (z dodanym Q2), czy ją nieco wzmocnić - tak w granice 260KM.
Pozdrawiam i przy okazji gratuluję zmian w Twojej.

Wygląda super, świetnie się prezentuje![]()
Jest: AR 156 Gran Tourismo Alleggerita
Były: AR GTV 3,0 V6 24V / AR 147 1,6 TS / AR 166 2,4 JTD / AR 156 SW 1,9 JTD / Lancia Lybra SW 1,9 JTD
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki