Alfa Romeo z 1996 r. z silnikiem 1929 cm3 TD o mocy 90 KM. Auto przy zakupie( kwiecień 2011r) miało przebieg 208000 km. Przebieg oryginalny, potwierdzony niezbyt dużym zniszczeniem wnętrza. Kosmetyki potrzebuję jedynie karoseria z powodu paru przytarć.
W alfce wymieniłem:
- olej wraz z wszystkimi filtrami ( oleju, paliwowy...)
- pompe wspomagania
- przednią szybę
- i kilka drobnych plastików we wnętrzu.
- stalowe 14 zmieniłem na aluminiowe R15 z oponkami 195/50
Do zrobienia zostało jeszcze:
- pasek rozrządu ( przygotowuję się do tego finansowo)
- tłumik końcowy bo już troszkę dziurawieje
- poprawki lakiernicze ( oba zderzaki do malowania, grill , i błotnik)
- uszczelka miski olejowej do sprawdzenia bo delikatnie kapie olej
To by było z takich główniejszych rzeczy do wykonania w 145 -ce. Nie wspominam o jakiś tam gadżetach które będą dokładane, jeśli pieniążki pozwolą
Komentujcie i wypowiadajcie się.
Pozdrawiam
![]()
Alfa to nie samochód ..... Alfa to styl życia.
ŁadnaDopieścisz i będzie miód
Zapomniałeś jeszcze o jakiejś zaślepce do tylnego zderzaka![]()
zaślepka jest już kupiona, i właśnie do mnie leci, mam nadzieje ze w poniedziałek bedzie![]()
hehe...a tego sie nie spodziewałem...dywaniki były w praniu a te żeby wykładniny nie brudzićale i tak kuszą mnie te dywaniki z Naszego forum
)
Mając wczoraj troszkę czasu zabrałem się w końcu za założenie osłon klapy bagażnika. Plastiki kupiłem od kolegi cuma_borek, a że nie były w super stanie postanowiłem je troszkę naprawić. Pospawałem pęknięty plastik i w jednym miejscu uzupełniłem wyłamane miejsce. Nie posiadam zdjęć z przebiegu prac, ale oto efekt końcowy.
7523726" id="attachment27617" rel="Lightbox_593139" >
cdn.
pora uaktualnić nieco temat mojej alfito;p
Od tamtego czasu zastało wymienionych kilka rzeczy:
- kompletny rozdrząd
- uszczelka miski olejowej
- termostat
- koło alternatora
- łożyska obu przednich kół
Aktualny przebieg 215000 i szybko rośnie.
I mam jedno małe pytanie. Przy pompie wtryskowej zauważyłem małą dźwigienke, która podnosi obroty samochodu. Znajomy mechanik powiedział że to swojego rodzaju "ssanie" i że powinna tam iść linka, tyle wiedział. I mam pytanie do posiadamy TD jak to wyglada w waszych bellach, do jakiego mechanizmu jest to podłączone?

jest to podłączone do takiej więlkiej gruchy w termostacie
jak silnik jest zimny , podnosi to oboroty ( poprzez linkę własnie od tej gruszki na termostacie- napisz to zrobie CI zdjęcia)
pytanie ? po hu** wymianiełeś koło alternatora?
o super, właśnie prosił bym o zdjęcie tego przespieszacza zapałonu. a koło alternatora wymieniałem ponirwaz powodowało piski przy ruszanaiu, teeraz sie wszystko uspokoiło.
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki