Dopiero teraz zebrałem się przedstawienie mojej ukochanejbrak czasu itd...
Kupiona przypadkiem w komisiepojechałem obejrzeć coś innego (teraz wstyd się przyznać co
) a wróciłem Funią żony właściciela komisu. Niestety żony w zestawie nie było
Na dzień dobry wiadomo było o kilku mankamentach: uszkodzona sprężarka klimatyzacji, ubytek w zderzaku z przodu, wahacze z przodu do wymiany. i Największa krzywda jaka została jej wyrządzona- jeździła na mineralu
Funia od 2 lat jeździła w PL, wcześniej została sprowadzona z Niemiec.
Kupiona z przebiegiem 135kkm... do tej pory nie potrafię uwierzyć że faktycznie taki ma. Można to jakoś sprawdzić?
Na dzień dzisiejszy ma 147kkm.
Teraz wyposażenie:
-alu felgi 15" (opony lato 195/65 Bridgestone Turanza Ecopia z przodu- kupione nowe, zima Michelin od poprzedniej właścicielki)
-8 poduszek(razem z kurtynami)
-klimatyzacja (już sprawna)
-radio CD
-manualna skrzynia
-piesek z kiwającą główką
-welur
-drewniana kiera
-elektryczne lusterka
-4 elektryczne szybki
-na ten moment nie potrafię sobie nic więcej przypomnieć
O najważniejszym zapomniałemRocznik 2001, silnik 1.9 JTD 115KM, Sportwagon w kolorze Arctic Verde
Teraz co zostało zrobione:
-olej wymieniony na Valvoline 10w40. jeszcze raz będzie taki zalany, a jeśli nadal nic nie będzie ubywać, to przejdę na 5w40 (do tego oczywiście filtr powietrza, paliwa, oleju)
-wymiana wahaczy z przodu, górnych i dolnych (nie pamiętam firmy)
-wymiana opon na nowe z przodu, prawie nowe z tyłu
-wymiana sprężarki klimatyzacji na używaną (oraz paska wielorowkowego- stary omijał sprężarkę)
-wymiana chłodnicy (auto przy zapier... mocno się grzało, nawet do 110 stopni. po wymianie nie mogło się dogrzać, a co za tym idzie dużo paliło- około 8 litrów. na szczęście wymiana termostatu pomogła i jest już ok)
-w.w. termostat EPS
-naprawa tylnej wycieraczki
-wymiana filtra p. pyłkowego
-łączniki stabilizatora z przodu
-tuleje stabilizatora z przodu (poliuretanowe)
-wymiana amortyzatorów z przodu na Bilstein B4 i jednej sprężyny(stara była pęknięta)
-kupno siatki (maskownicy)tej na dole w zderzaku przednim
-ustawienie zbieżności
-wymiana gum na przegubach (3 były pęknięte)
Pozostało do wymiany/naprawy:
-2 wahacze poprzeczne z tyłu. Nie wiem tylko co kupić- całe wahacze czy poliuretanowe tuleje? Wymiana planowana na przyszły tydzień
-wymiana halogenów. Jeden z nich ma pęknięte szkło. Zastanawiam się jeszcze czy kupić halogen czy wymienić je na światła do jazdy dziennej...
-wymiana znaczka w grillu (naklejka)
-spawanie, uzupełnianie ubytków i malowanie zderzaka z przodu
-konserwacja podwozia
-ogólna kosmetyka lakieru (wokół anteny od radia są pęcherze, oraz na innych elementach jest kilka odprysków)
-rozebranie wyczyszczenie i złożenie reflektora lewego (paruje). A jak się uda, to i prawego
To chyba tyle. Jak coś się przypomni to dopiszę.
Auto generalnie robione "pod siebie", bo miałem kilka samochodów, ale żadnego nie da się porównać do Alfy
a były kolejno: Trabant 1.1 + lpg, Corsa B 1.2 + lpg, Astra F 1.6 + lpg, Prelude IV gen. 2.2 Vtec, Vectra B 1.8 + lpg, Vectra B 2.0, Vectra B 2.5 V6
czyli same benzynki, lub benzynki z lpg. Teraz pierwszy diesel z którego jestem jak najbardziej zadowolony![]()
Pozdrawiam
PS. Jeśli ktoś jest zainteresowany dokładnymi kosztami paliwa, napraw, części, oraz opisu napraw/wymian, to zapraszam na portal autoWcentrum. Link mogę podać na PW
33&d=1312561288" id="attachment31633" rel="Lightbox_632954" >
![]()
Ostatnio edytowane przez maciekm88 ; 05-08-2011 o 18:33

szukaj do niej telefonów i będzie miodzioniech służy!
Czasami to aż mi głupio, że inni mają takie brzydkie samochody

Felgi telefony
Ale jak dla mnie te co masz są ok, i ja bym jednak nie szukał telefonów, ale oczywiście rzecz gustu.
Funia ładnie się prezentuje (wiem co piszę, bo widziałem na żywo), i pozostaje tylko życzyć bezproblemowej eksploatacji
Ty, młody żonkoś! Już za cudzymi żonami się oglądasz, czy to było jeszcze jak swojej nie miałeś? Ale to byłoby jeszcze gorzej dla Ciebie![]()
fajnamam identyczne felgi u siebie tyle że 16ki i jak dla mnie ok - oczywiście jak pisał pafka rzecz gustu, ale pochwal no się co tam wcześniej oglądałeś w tym komisie... co??
Już rozumiem z tymi felgamidzięki koleżko. Z pewnością nie zmienię tych felg na telefony, bo po pierwsze telefonów jest więcej niż tych, a druga sprawa, to te moje bardziej mi się podobają. mogły by być 16stki, ale tak też jest dobrze
Co do żonyto było jeszcze jakieś 2 miesiące przed ślubem czy jakoś tak. Wtedy jeszcze narzeczona nic nie wiedziała co jadę kupić i czy w ogóle chcę coś kupić
ale jak zobaczyła, to była mile zaskoczona
---------- Post added at 11:17 ---------- Previous post was at 11:15 ----------
jak znajdę kogoś z kompem to może będzie taki łaskaw mi to zrobić.
---------- Post added at 11:21 ---------- Previous post was at 11:17 ----------
16ki też były by jeszcze ok. ale nie będę już świrował z felgami jak kupiłem nowe oponyi wzór również mi się podoba.
a pojechałem oglądać passata 1.8T... jak dobrze że go nie kupiłem![]()
Mała aktualizacja co w ostatnim czasie zostało zrobione w Alfie:
WRZESIEŃ 2011 (149kkm)
-nowa naklejka na scudetto z przodu
-dwa obtarcia zderzaka z tyłu w wykonaniu mojej żony(w przeciągu tygodnia) pierwsze przy cofaniu zahaczyła o wysoki krawężnik czy coś takiego, a za drugim razem przytarła VW Lupo cofając na parkingu i niestety 10%zniżek mi odebrano na rok.
pierwsze o krawężnik:
drugie o VW Lupo:
-wracając ze zlotu aWc ubiłem wróbelka na szybęna szczęście szyba została cała, czego nie można powiedzieć o ptaszku...
PAŹDZIERNIK 2011 (150-151kkm)
-Od ostatniej wymiany przejechałem równe 10kkm, więc najwyższy czas na wymianę oleju. Postanowiłem przejść z oleju Valvoline Maxlife 10w40 na pełen syntetyk Millers XFD 5w40, a do tego płukanka również Millersa. Do tego oczywiście Filtr powietrza, oleju, paliwa. Dodam również że przez całe te 10kkm nie dolałem ani grama oleju. Wymiany dokonałem sam![]()
Mimo zapewnień poprzedniego właściciela postanowiłem również wymienić rozrząd z pompą wody. Wymieniony został też płyn hamulcowy. Tych wymian dokonał już znajomy mechanik.
-Pod koniec października podczas wymiany opon na zimowe zauważyłem że jedna osłona przegubu jest pęknięta. tym sposobem przez cały mój okres eksploatacji zostały wymienione wszystkie cztery osłonywymieniłem również potłuczony halogen na inny, sprawny
razem z nim wymieniłem również plastik obok halogenu lewego. stary był bez siatki w środku. teraz IC jest chyba mniej narażony na ciała obce
-Na jednym z lokalnych spotów (w Słupsku) udało się w końcu sprawdzić przebieg. wg FES 262kkm, na liczniku niecałe 152kkm. o 110kkm licznik został cofnięty. Jest jeden plus tego wszystkiego. Prawdopodobnie ominęła mnie wymiana dwumasy , która zazwyczaj pada przy przebiegu około 200kkm
-Jeszcze w październiku udało mi się sprawdzić przyspieszenie 0-100km/h darmowym programem RaceChrono. Dokonałem tylko trzech pomiarów- nie chciałem już męczyć sprzęgłanie wyszło tak źle, ale też bez rewelacji. Katalogowo powinna osiągać 10.3s, moja wykręciła czas 11.7s. Z pewnością warunki atmosferyczne nie byly najlepsze, bo w niektorych miejscach droga była mokra, a pomiar był na oponach zimowych. największy problem sprawiało mi oczywiście efektywne ruszanie- gubiłem przyczepność na starcie. może kiedyś jeszcze sprawdzę przyspieszenie.
LISTOPAD 2011 (153kkm)
-ostatnio udało mi się sprawdzić samochód na profesjonalnej hamowni za jedyne 15zł(dzięki koledze z forum, który podrzucił linka do promocji). Przed tym na innym spocie po podpięciu do kompa okazało się że mam uszkodzony przepływomierz. tak więc pomiar odbył się na uszkodzonej przepływce, którą mam zamiar w najbliższym czasie wymienić. martwią mnie tylko te dwa załamania krzywej. to może być spowodowane uszkodzoną przepływką? Auto jak się okazalo przez prawie 270kkm straciło tylko jednego konika i ponad 30 niutonometrów
co jest odczuwalne na wyższych obrotach. ale jak już mówiłem możliwe że jest to spowodowane właśnie tą przepływką, bo wcześniej Alfa nie zbierała się tak od dołu, tylko właśnie na wyższych obrotach. Teraz jest odwrotnie.
Na razie tyleteraz będę się starał wszystko na bieżąco aktualizować.
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki