Witam
Od soboty jestem właścicielem AR 156 1.9 JTD 1998rAlfa ma na wyposażeniu:
-poduszkę kierowcy
-pakiet drewniany :/
-klima automatyczna
-elektryka przednich szyb i lusterek
-centralny zamek
-alufelgi 15'
-halogeny przód
i to chyba tyle co ja jestem w stanie zauważyć na ten moment.
Co do planów to:
-alufelgi 16' bądź 17' na następne lato
-skóra czarna też następne lato
-wirus
-wymiana kierownicy na tą z po fl i 147
-malowanie zacisków
-oklejenie tego drewna carbonem
-podświetlenie LEDami przestrzeni nóg i koło drzwi kierowcy i pasażera
-głośniki basowe w półkę i wymiana głośników w drzwiach z wygłuszeniem
-zmiana kierunków tylko na jakie?
-może ciemne szyby?
A co do zrobienia na już:
-wymiana kompletu tarcz i klocków(przód Mikoda gt+ klocki TRW tył Mikoda zwykła + klocki TRW)
-wymiana osłony przegubu zewnętrznego lewego
-wymiana wszystkich płynów
-wymiana rozrządu
-zakupienie teleskopów klapy tylnej
-sklejenie i pomalowanie zderzaka i kilka zaprawek
-gruntowna polerka maszynowa lakieru
Oto fotki po zakupie(sobota):
![]()
![]()
A to fotki z dzisiaj po zgrubnym doporawdzeniu do porządku:
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Czekam na Wasze oceny i propozycje zmian
Pozdrawiam
Na razie mam do wymiany jak wspomniałem wcześniej komplet tarcz i klocków, oraz osłonę przegubu. Zderzak będzie klejony i malowany we wrześniu u znajomego i będzie cała wypolerowana maszynowo, zostaną też zrobione zaprawki lakiernicze na progach.
Ale dzisiaj zatankowałem na BP i jak próbowałem ją odpalić cały czas się świecił kontrolka z kluczykiem i napisem CODE :/ Dopiero jak trochę ją odepchneliśmy z bratem od dystrybutora za 3 wsadzeniem kluczyka kontrolka znikła i odpaliła bez problemu. Co to może być? Kluczyk się rozkodował? Czy może gdzieś być coś zaśniedziałe?
Wymieniłem dzisiaj podświetlenie prędkościomierza, zamiast żarówek wsadziłem ledy oto jak świecą:
![]()
Prędkościomierz podświetlony ledami, obrotomierz żarówkami ale jutro dokupię ledów i zmienię![]()
PS
Jakie żaróweczki są w wskaźniku paliwa, temp i zegarku? Takie same jak w prędkościomierzu i obrotomierzu?
Ile kuni?
Co do code, wskakujesz pod kierownice, szukasz przewodów od anteny imobilajzera, odpinasz wtyczke (Coś jak od telefonu wtyczka, podświetlając bez problemu zauważysz) z pare razy, wtykasz ja mocno do konca i masz spokój.
Teraz dopiero zwróciłem uwagę, że jej prawie nie widać :/ A nic nie widziałem bo jeżdżę nią głównie 6:30-17 później odpoczywam po robocieNic wracam do żarówek zwykłych bo wskazówkę muszę widzieć, chyba, że jest jakieś inne rozwiązanie? A jakby tak wsadzić białe diody? bo teraz mam zielone i to może przez to?
Skromne ale na razie mi wystarczające 105 KM, ale planuje za jakiś rok lub jak kasa większa wpadnie wgrać programTaki chip tuning do Alfy kosztuje chyba koło 1200 zł?
DziękiZaraz sprawdzę czy pomoże, choć dzisiaj kontrolka CODE gasła po sekundzie i problem z wczoraj nie wystąpił.
Ostatnio edytowane przez tomek921 ; 09-08-2011 o 18:02

Wydaje mi się, że przyczyną może być zupełnie inne rozpraszanie światła przez diodę niż w żarówce i dlatego może nie jest wskazówka podświetlona, jeżeli się mylę to poprawcieewentualnie myślę, że można by spróbować z innymi ledami, albo jakoś inaczej je podszlifować? Da to coś? Ktoś może coś takiego robił?
Co do koloru to raczej nie bardzo jestem przekonany żeby coś dało, tym bardziej, że sama tarcza liczników od wewnątrz jest "zabarwiona" na zielono wiec kolor jaki uzyskasz będzie mixem koloru leda z zielonym kolorem tarczy![]()
Ostatnio edytowane przez ebarti ; 09-08-2011 o 19:14
U ojca w Feli wsadzałem białe zimne diody SMD, a Felka ma też tak zabarwione tarcze i po tej modyfikacji podświetlenie wygląda tak:
Uploaded with ImageShack.us
Zegarek jest podświetlony diodą niebieską, sam wyświetlacz barwi przy zwykłej żarówce światło na zielono. Wskazówki przy takim podświetleniu są dobrze oświetlone, więc chyba wytestuję jak to się zachowa u mnie. Ale i tak tymczasowo wsadzę żarówki, nie chcę kupować teraz kolejnych diod mam kilka innych rzeczy do zrobienia.
PS
Jaką temp Alfa pokazuje na wyświetlaczu zew. czy wew.? Bo mnie chyba coś głupieje z tym czujnikiemPokazuje jakoś bardzo niskie temperatury.
PS2
Ma ktoś może zdjęcia Alfy 156 ciemny grafit z lampami na wzór GTA?
I jakie ładne felgi 16 bądź 17' cali możecie polecić?
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki