Witajcie!
Na forum zaglądam już jakiś czas.
Blisko dwa miesiące mam już swoje pierwsze autko, którym jest AR 156, więc wypada się pochwalić.
Samochodzik jest w moich rękach od 18.09.2011r, jest to wersja 2.0TS z instalacją LPG. Nie da się ukryć, że Bella nie jest w idealnym stanie, a jej przebieg jest znaczny, wymaga więc nieco troskliwej opieki i inwestycji...
Plany związane z pojazdem:
-przede wszystkim dbanie o niego
-łatanie i konserwacja podwozia
-wymiana tylnych lamp na oryginalne Zrobione- 26.11.2011
-usunięcie "skrzeli" z okolic bocznych kierunkowskazów Zrobione- 19.11.2011
-myślę nad usunięciem spojlera (warto, czy nie?)
-skompletowanie brakujących elementów
-klubowe ramki
-wymiana przednich halogenów przeciwmgłowych
-naprawa podświetlenia wskaźników: poziomu paliwa i zegarka
-gleba- dopiero, gdy założone teraz amortyzatory będą wymagały wymiany
-17 cali na lato- dość odległe plany
-bieżące naprawy- termostat, brak świateł cofania...
Co zostało zrobione:
18.09.2011, 224 500 km
Zakup pojazdu
17.10.2011, 225 100 km
Regeneracja reduktora oraz wymiana filtrów LPG
08.11.2011, 225 500 km
Wymiana: Oleju, filtra oleju, filtra powietrza, filtra kabinowego, płynu hamulcowego, płynu chłodniczego, płynu wspomagania, świec zapłonowych, przewodów zapłonowych, łączników stabilizatora- przód, podczepienie przewodów hamulcowych.
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Post zamierzam na bieżąco edytować opisując w nim kolejne zmiany przeprowadzone w autku.
Ostatnio edytowane przez Mikas ; 26-11-2011 o 15:46

Mikas, ladna Alfa, a bez spoilera, skrzeli i białych lamp bedzie wygladala jeszcze lepiej! ;-)
Przebiegu, jezli jest oryginalny, przesadnie duzego nie masz, chociaz pytanie, ile z tego przejchala na gazie, za ktorym TS specjalnie nie przepadaja
Opinie o gazie słyszałem różne- zakład zajmujący się instalacjami, z którego usług korzystam twierdzi, że te auta nie narzekają na LPG. Fakt faktem, wpis o instalacji gazowej został dodany w 2002 roku, a więc prawie 10 lat alfa pracuje jako zapalniczka... Osobiście mi to nie przeszkadza.
Przebieg jest oryginalny, dzięki uprzejmości użytkownika Pisordini pojazd został w zeszłym tygodniu podpięty pod komputer, a program diagnostyczny, którym był sprawdzany wskazał 218tys. przebiegu, czyli jakieś 8tys. mniej niż widnieje na liczniku.

Myślę że te 8 tyś nie był cofany licznik, raczej nikt by się nie trudził żeby cofnąć o 8 tyś :-)
Moja "Bestia"... http://www.forum.alfaholicy.org/nasz...jtd_2001r.html

Uprzejmość by była jak byś mi tego 4paka nie wcisnął![]()
A tak na poważnie, to miałem okazje dokładnie auto przeglądnąć.
Lakier jest w bdb stanie, ale są elementy psujące całą esencję włoszczyzny, z którymi mam nadzieję uporasz się jak najszybciej!![]()
Do reszty nie ma się co czepiaćTylko dbać i jakieś porządne audio założyć, bo Cb raczej Ci jazdy nie uprzyjemni jak dobry CD-ek.
To fakt.
Może oprócz cewki zapłonowej pod choinką znajdę jakieś radyjko...
Tymczasem mam inne priorytety. Przed zimą chciałbym uporać się z korozją podwozia, coby sól sypana na nasze drogi się z rudą za bardzo nie zaprzyjaźniła![]()

Fajna Alfkadbaj i niech Ci służy.
A co do konkretów, to ściągaj ten spojler, załataj skrzela (w ogóle nie pasują) i zmień lampy na oryginalne, a będzie jeszcze piękniejszai nie wiem jak przedni znaczek, ale tylni widzę że kwalifikuje się do wymiany. Nie są to drogie rzeczy, a takie szczegóły diametralnie zmieniają wygląd auta na plus. U siebie wymieniłem oba (mogę polecić dobry sklep, gdzie mają oryginalne emblematy w dobrych cenach), najpierw przedni, bo miał dziurkę i dostawała się przez nią woda i powietrze. Wyglądało to niefajnie :/ po wymianie przedniego, stwierdziłem że tylny też muszę zmienić bo jest trochę wyblakły i tak też zrobiłem
Teraz moja Alfa się pięknie prezentuje z nowymi lśniącymi emblematami
![]()
Skrzela zostały dzisiaj oderwane. Muszę poświęcić odrobinę czasu, aby pozbyć się śladów po kleju.
Tylne lamy również zostały zamówione. Gdy je założę, podejmę ostateczną decyzję odnośnie dalszych losów spojlera.
Oba znaczki kwalifikują się do odświeżenia. Nie wiem natomiast czy naklejać na nie naklejkę, czy wstrzymać się z tematem i wykonać na nich hydrografikę...

Naklejka nie wygląda tak dobrze jak nowy emblemat. Jest to jakiś półśrodek... A co byś chciał hydrografiką na nich nanieść? Nie lepiej wymienić oba emblematy na nowe oryginalne? Jeden to koszt ok 50-60zł + przesyłka.
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki