Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5
Przeglądasz Forum Alfa Romeo - Alfaholicy. Wyświetlony wątek znajduje się w dziale Nasze Belle - Opisy i zdjęcia naszych Alf.
    Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    Białystok
    Auto
    AR 147 JTD na koksie
    Podziękowania za post / Lubię to
    Czas spędzony na forum
    21 h 40 m

Domyślnie AR 147 1,9 JTD by hellrazor

Witam. Kilka miesięcy stałem się posiadaczem AR 147 1,9 JTD 8V z września 2004r w wersji Progression. Kupiłem ją od znajomego /notabene handlarza samochodami/ z przebiegiem ok. 168kkm, z książką, fakturami z napraw itp. Nie przeszkadzał mi nawet defekt w postaci pogiętego dachu. Jakiś gówniarz się nudził najwidoczniej. Biorąc pod uwagę fakt, że szukałem zupełnie innego auta, Bella bardzo mile mnie zaskoczyła. Do tego stopnia, że zacząłem jej częściej używać,niż auta służbowego , tzn. pon-pt Octavia, weekend Alfa. Coby nie mówić przyjemność z jazdy, osiągi i prowadzenie nieporównywalne.
    Po zakupie wymieniłem:
    -Olej Catrol plus fitlry /oleju, kabinowy/, odgrzybianie i napełnienie klimy;
    -nowe opony 205/55 R16 Michelin Pilot Sport 3 /REWELACJA!!!/;
    -nowy aku Centra;
    -porządne czyszczenie wnętrza, nowe dywaniki, kilka pierdół we wnętrzu
    Jako że 8V szału nie robi, zdecydowałem się trochę ją podkoksować. Oczywiście przed modem wymiana rozrządu /wszystko SKF/ i koła pasowego. Mechanior stwierdził,że motor w super stanie, żadnych wycieków, itp. Następnie wybebeszenie pierwszego kata i usunięcie drugiego. Po tych zabiegach z czystym sumieniem na remap. Po trzech różnych wybrałem optymalny- 137 KM i 309 niutów. /w serii 113KM, Nm nie pamiętam/ Efekt? Świetny dół i równomiernie pporowadzony moment do ok. 4000 obr/min. Na dzień dzisiejszy to wszystko. Wiosną do zmiany cały dolot i ICek w zderzak, być może większe wtryski, ale tylko i wyłącznie, jeśli zajdzie potrzeba. Musi być hardkorowy koks Generalnie celuję w ok. 150 KM i 340 niutów.
    Chyba tyle. Pozdrawiam.
    Ostatnio edytowane przez hellrazor ; 04-12-2011 o 19:51

2. # ADS
    Akwizytorka
    Mieszka w
    Milano

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    Tarnobrzeg
    Auto
    już już niedługo!
    Czas spędzony na forum
    18 h 25 m

Domyślnie

Jakieś fotki masz?

Użytkownik Embrion Pokaż na mapie Avatar cypis-24
    Mieszka w
    biłgoraj
    Auto
    Alfa 147 1.9 JTD
    Czas spędzony na forum
    1 d 9 h 25 m

Domyślnie

Cytat Napisał hellrazor Zobacz post
    Witam. Kilka miesięcy stałem się posiadaczem AR 147 1,9 JTD 8V z września 2004r w wersji Progression. Kupiłem ją od znajomego /notabene handlarza samochodami/ z przebiegiem ok. 168kkm, z książką, fakturami z napraw itp. Nie przeszkadzał mi nawet defekt w postaci pogiętego dachu. Jakiś gówniarz się nudził najwidoczniej. Biorąc pod uwagę fakt, że szukałem zupełnie innego auta, Bella bardzo mile mnie zaskoczyła. Do tego stopnia, że zacząłem jej częściej używać,niż auta służbowego , tzn. pon-pt Octavia, weekend Alfa. Coby nie mówić przyjemność z jazdy, osiągi i prowadzenie nieporównywalne.
    Po zakupie wymieniłem:
    -Olej Catrol plus fitlry /oleju, kabinowy/, odgrzybianie i napełnienie klimy;
    -nowe opony 205/55 R16 Michelin Pilot Sport 3 /REWELACJA!!!/;
    -nowy aku Centra;
    -porządne czyszczenie wnętrza, nowe dywaniki, kilka pierdół we wnętrzu
    Jako że 8V szału nie robi, zdecydowałem się trochę ją podkoksować. Oczywiście przed modem wymiana rozrządu /wszystko SKF/ i koła pasowego. Mechanior stwierdził,że motor w super stanie, żadnych wycieków, itp. Następnie wybebeszenie pierwszego kata i usunięcie drugiego. Po tych zabiegach z czystym sumieniem na remap. Po trzech różnych wybrałem optymalny- 137 KM i 309 niutów. /w serii 113KM, Nm nie pamiętam/ Efekt? Świetny dół i równomiernie pporowadzony moment do ok. 4000 obr/min. Na dzień dzisiejszy to wszystko. Wiosną do zmiany cały dolot i ICek w zderzak, być może większe wtryski, ale tylko i wyłącznie, jeśli zajdzie potrzeba. Musi być hardkorowy koks Generalnie celuję w ok. 150 KM i 340 niutów.
    Chyba tyle. Pozdrawiam.
    ciekaiw sie zapowiada a jakies fotki???

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    Białystok
    Auto
    AR 147 JTD na koksie
    Czas spędzony na forum
    21 h 40 m

Domyślnie

Cytat Napisał cypis-24 Zobacz post
    Na początek wykres z hamowni, fotki auta dodam później. Muszę podpicować...

AR 147 1,9 JTD by hellrazor-wykres.jpg

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    Białystok
    Auto
    AR 147 JTD na koksie
    Czas spędzony na forum
    21 h 40 m

Domyślnie

Cytat Napisał cypis-24 Zobacz post
    Poniżej kilka fotek mojej Alfy, bez picowania

AR 147 1,9 JTD by hellrazor-2011_12_29_12.46.37.jpg146" id="attachment43005" rel="Lightbox_747888" >AR 147 1,9 JTD by hellrazor-2011_12_29_12.44.33.jpgAR 147 1,9 JTD by hellrazor-2011_12_29_12.45.07.jpgAR 147 1,9 JTD by hellrazor-2011_12_29_12.44.51.jpg

Informacje o temacie

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Tagi dla tego tematu

Tagi użytkowników

brak tagów :(

Zakładki

Uprawnienia