Witam. Kilka miesięcy stałem się posiadaczem AR 147 1,9 JTD 8V z września 2004r w wersji Progression. Kupiłem ją od znajomego /notabene handlarza samochodami/ z przebiegiem ok. 168kkm, z książką, fakturami z napraw itp. Nie przeszkadzał mi nawet defekt w postaci pogiętego dachu. Jakiś gówniarz się nudził najwidoczniej. Biorąc pod uwagę fakt, że szukałem zupełnie innego auta, Bella bardzo mile mnie zaskoczyła. Do tego stopnia, że zacząłem jej częściej używać,niż auta służbowego, tzn. pon-pt Octavia, weekend Alfa. Coby nie mówić przyjemność z jazdy, osiągi i prowadzenie nieporównywalne.
Po zakupie wymieniłem:
-Olej Catrol plus fitlry /oleju, kabinowy/, odgrzybianie i napełnienie klimy;
-nowe opony 205/55 R16 Michelin Pilot Sport 3 /REWELACJA!!!/;
-nowy aku Centra;
-porządne czyszczenie wnętrza, nowe dywaniki, kilka pierdół we wnętrzu
Jako że 8V szału nie robi, zdecydowałem się trochę ją podkoksować. Oczywiście przed modem wymiana rozrządu /wszystko SKF/ i koła pasowego. Mechanior stwierdził,że motor w super stanie, żadnych wycieków, itp. Następnie wybebeszenie pierwszego kata i usunięcie drugiego. Po tych zabiegach z czystym sumieniem na remap. Po trzech różnych wybrałem optymalny- 137 KM i 309 niutów. /w serii 113KM, Nm nie pamiętam/ Efekt? Świetny dół i równomiernie pporowadzony moment do ok. 4000 obr/min. Na dzień dzisiejszy to wszystko. Wiosną do zmiany cały dolot i ICek w zderzak, być może większe wtryski, ale tylko i wyłącznie, jeśli zajdzie potrzeba. Musi być hardkorowy koksGeneralnie celuję w ok. 150 KM i 340 niutów.
Chyba tyle. Pozdrawiam.
Ostatnio edytowane przez hellrazor ; 04-12-2011 o 19:51

Jakieś fotki masz?![]()

Poniżej kilka fotek mojej Alfy, bez picowania
146" id="attachment43005" rel="Lightbox_747888" >
![]()
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki