Witam wszystkich Forumowiczów!
Pare słów wstępu - zawsze lubiłem samochody, które czyms wyróżniały się w tłumie, które mają w sobie to "cos". Alfa w zasadzie była moim marzeniem już dawno, w szczególności marzyłem o 156 sedan, z bananowymi skórami. Jednak pierwsze autko było z kraju kwitnącej wiśni - również zadziorne i oryginalne (takie jest przynajmniej moje zdanie) a mianowicie Honda Civic.
Hania dzielnie służyła ponad rok, i zapewne projekt rozwijał by się dalej, ale moja rodzina się powiększyła i... musiałem zacząć myśleć o rodzinnym aucie. Oczywiscie takim, które będzie miało w sobie sportowy charakter i nietuzinkowy wygląd. I tutaj odrodziło się uczucie do Alfy. Sedan niestety już nie wchodził w grę, ale i tak uważam, że Sportwagon to jedno z najładniejszych kombi jakie kiedykolwiek produkowano.
Po ponad miesięcznych poszukiwaniach, na początku wrzesnia 2011 stałem sie posiadaczem pięknej Alfy Romeo 156SW 2.4JTD z 2002 roku w pełnej wersji wyposażenia Distinctive, po lifcie![]()
Auto wygląda i jeździ znakomicie, a dźwięk silnika jest muzyką dla ucha
Teraz konkrety - autko ciekawie wyposażone:
- chromowane relingi dachowe
- fabryczny ksenon
- w środku telefon Nokia z systemem głośnomówiącym
- nagłosnienie BOSE
- skórzana tapicerka MOMO
- podłkietnik
- tempomat
- podgrzewane przednie fotele
- elektrycznie rególowane oparcie (odcinek lędźwiowy) fotela kierowcy
- podgrzewane lusterka
- elektrycznie rególowane lusterka
- skórzana wielofunkcyjna kierownica
- climatronic
- czujnik deszczu
- elektryczne wszystkie szyby
- felgi "telefony" 16 cali
i pewnie coś jeszcze mi umknęło
Autko sprowadzone z Niemiec, jestem pierwszym właścicielem w PL. Udokumentowany przebieg 165 000km (w momencie zakupu).
Po zakupie wymienione standardowe części:
-wymiana oleju 10W40
-filtr oleju
-filtr powietrzna
-filtr paliwa
-filtr kabinowy
-rozrząd kompletny
-pompa wody
-wahacz dolny prawy
-osłona przegubu
I później jeszcze doszło kompletne sprzęgło.
Autko oczywiscie garażowane
Plany?
- wymiana wszystkich płynów
- wymiana wszystkich "gumek" w zawieszeniu
- zaslepienie EGR bądź jego czysczenie - sam jeszcze nie wiem..
- Chiptuning w dalszych planach (oczywiscie w profesjonalnej firmie z pełnym strojeniem itd)
- felgi 17 cali na lato
- lekkie - powtarzam lekkie - przyciemnienie szyb
Generalnie na pewno cos będzie się działo z Alfą jako że nie potrafie nie modyfikować swojego samochoduMiotam się jedynie nad wyborem kierunku zmian, czy isc bardziej w strone "performance" czy też skupić się na "stylingu"
I to na co wszyscy czekali - fotki.
I jeszcze takie jesienne foto:
Zapraszam do komentowania![]()
Ostatnio edytowane przez tasior ; 23-12-2011 o 20:49
No nieźle kolego...
Miałem taką samą hondę civic w kolorze turkusowym z `95 roku w wersji z elektrycznym szyberdachem i czarną tapicerką..
A teraz mam AR 156 w takim samym kolorze tyle, że sedan. U mnie plany były podobne, coś większego ale również ze sportowym charakterkiem.
Z resztą nie my pierwsi jestemy byłymi użytkownikami civic-ów.
Ładna sztuka, fajne wnętrze poliftowe... Niech służy jak hanka. Pozdrawiam.

Ładna niunia
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki