Witam,
w czerwcu kupiłem w niemczech Alfę 156 1,8 Twin Spark z roku 1997. Teoretycznie miała wtedy przebieg 180000km i była w całkiem dobrym stanie. Na początku lipca przywiozłem ją do Polski i zarejestrowałem. Przy okazji musiałem wymienić wahacze przednie górne i linkę hamulca ręcznego bo diagnosta nie chciał podbić mi przeglądu zerowego. Autem nie nacieszyłem się długo bo 1 października coś się uszkodziło. Silnik zaczął terkotać i nie miał wcale mocy. Po poszukiwaniach mechanika, który się tym zajmie wreszcie trafiłem do Michałowic i na początku grudnia zdiagnozowali uszkodzenie: za niskie ciśnienie oleju. Winny był zatkany smok pompy olejowej. Prawdopodobnie ktoś kiedyś gwintował miskę olejową bez ściągania jej i wióry aluminium zatkały smok, przez co pompa nie dawała odpowiedniego ciśnienia oleju i zatarło mi panewkę. Naprawa kosztowała mnie niemało ale na szczęście już jest wszystko naprawione i auto jeździ aż miło. Muszę się jeszcze nią nacieszyć bo odebrałem ją dopiero 30 grudnia i za każdym razem jak ją odpalam na twarzy pojawia się u mnie wielki uśmiech.
Na więcej zdjęć Alfy będziecie na nie musieli poczekać do jutra to zrobię kilka przy dziennym świetle.
Pozdrawiam
Buksal
751182" >![]()
Ostatnio edytowane przez buksal ; 03-01-2012 o 18:28
Witaj, niezmiernie miło zobaczyć nowego kolegę z klubu na świdnickiej rejestracjiostatnimi czasy mało nas tu ale trzeba podtrzymywać lokalną bogatą już w sumie tradycję hehe
mam nadzieję że Włoszką będzie Ci służyła wiernie i bezawaryjnie bo Alfa frajdę z jazdy daje ogromną - to bez dwóch zdań !
teraz tylko niech kolega zakupi rameczki klubowe byśmy mogli się rozpoznać i pozdrawiać na drodze, wszak Świdnica duża nie jest
pozdrawiam kolejnego lokalnego Alfaholika i do zobaczenia na jakimś lokalnym spocie ! no i na drodze
![]()

Dzisiaj nareszcie naprawiłem niedziałające spryskiwacze, które zamiast na szybę psikały na podszybie (pęknięty trójnik rozdzielający płyn na prawy i lewy spryskiwacz) oraz wreszcie założyłem scudetto które ściągnąłem na czas holowania belli do mechanika, bo nie miałem zaczepu holowniczego i musiałem założyć linkę na wzmocnienie zderzaka. Niestety zderzak nadaje się do wymiany lub spawania i malowania. Rameczki klubowe będą w bliżej nieokreślonej najbliższej przyszłości. Na spocie chętnie się pojawię ale przynajmniej na forum nie widziałem informacji o żadnych lokalnych spotach w ostatnim czasie, więc trzeba będzie coś zorganizować.
Pozdrowionka
Witam Panowie
Stałem się nowym posiadaczem Alfy Romeo 156 1.8ts 99rok i widzę że w tym temacie udzielają się osoby z mojej okolicy (mieszkam w Ząbkowicach Śląskich) chciałbym dowiedzieć się gdzię w okolicy najlepiej jechać na podpięcie do komputera w aucie wymieniłem walnięty przepływomierz ale nie byłem jeszcze skasować błedów gdzie to najlepiej zrobić??
Pozdrawiam
Powiem tak ja też robiłem swapa i głównie przez to, niemiec nie wymieniał oleju. a w instrukcji jasno pisze że nalezy wymieniac co 6 tys. nie co 10 jak w innym samochodzie tylko że mi się zatkał wtrysk który znajduje się pod cylindrem czy jakoś tak nie umiem tego fachowo nazwać
---------- Post added at 21:37 ---------- Previous post was at 21:33 ----------
Wystarczy odłączyć klemę od akumulatora a błędy same się usuną chyba że masz inne usterki to nie znikną

Obawiam się, że błędy same mogą się nie usunąć po odpięciu klem. W okolicy Świdnicy nie znam żadnego dobrego mechanika który mógłby się podjąć naprawy alfy. Po kupnie chciałem wymienić rozrząd i pytałem się mechaników czy któryś to zrobi albo zna kogoś takiego to wreszcie jeden mi powiedział że podobno gdzieś w Marcinowicach (druga wioska za Świdnicą jadąc na Wrocław) jest ktoś kto to zrobi. Niestety rozrządu nie zdążyłem zrobić bo mi panewkę zatarło i trafiłem w końcu do Michałowic (wioska na trasie Strzelin-Wrocław) i przy okazji remontu tam mi wymienił rozrząd.
A kolegów zapraszam do Świdnicy to może jakiś spot zorganizujemy? Chętnie poznam innych zarażonych wirusem alfa z okolicy.
Pozdrawiam

Mechanik nazywa się Bajgrowicz. numer to 602303807. Warsztat jest to ostatni dom po lewej w Michałowicach przy wyjeździe na Strzelin. Na pewno nie ominiesz.
Pozdrawiam
Dzięki wielkie za namiar
Pozdrawiam
U nas w Świdnicy jest kolega z klubu który ma warsztat samochodowy, sam się do niego pierwszy raz dopiero wybieram pod koniec tygodnia na wymianę oleju, filtra i tulei na stabilizatorze. Wydaje mi się że nie może być nic lepszego niż mechanik Alfista bo kto lepiej zadba o Włoszkę ?kolega YaSIuVKP dla zainteresowanych
a co do spociku to coś pomyślimy bo dawno nic się w okolicy nie działo, niech no tylko pogoda się choć trochę poprawi, może przy weekendzie coś szybkiego się wymyśli
![]()
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki