Witam wszystkich ALFAHOLIKÓW!
Jestem zakochany w Alfach już od jakiegoś czasu i posaidam już swoją drugą belle.
Chciałbym pokazać wszystkim moją byłą 145-kę, ktora miała być oddana na złom, a jeszcze troche mi posłużyła i potrafiła przyciągnąć wzrok.
Troche danych:
-rok prod. 1995
-1.6 BOXER 8v 103km
-180000km przebiegu
Wyposażenie:
-klimatyzacja
-elektryczne szyby
-elektryczne i podgrzewane lusterka
-2x airbag
-światła przecimgłowe
Oto kilka zdjęć:![]()

Na złom? Chyba się przesłyszałem ... Bardzo ładna.
Fiat Uno - Ducati 750 Super Sport - Alfa Romeo 156
Mam chorobę zwaną ITALIA

niestety... poprzedni właściciel chciał ją zezłomować. W alfie było do wymiany sprzęgło, przy dojeżdżaniu do skrzyżowania gasła (jak później sie okazało winny był impulsator który odpowiadał za działanie prędkościomierza- prędkościomierz nie działał, komputer nie dostawał sygnału, że auto jedzie i alfa gasła). Do wymiany były jeszcze tarcze, klocki, gumy na wahaczach, łączniki, gumy stabilizatora. Poprzedniego właściciela to przerosło, a ja kupiłem ją za bezcen, poświęciłem troche czasu, wymyłem, wrzuciłem felgi i miałem z tego satysfakcje na maksa.

ja też nie miałem o tym pojęcia, ale znajomy mechanik powiedział że przyczyną tego "gaśnięcia" jest niesprawny licznik. Wymienilem impulsator i wszystko chodziło tak jak powinno![]()

Nie będę się spierał ale nie wierzę w tą diagnozę sam kiedyś jeżdziłem z niesprawnym impulsatorem i nic się z silnikiem nie działo
![]()
Alfa Romeo 75 Turbo 1987
alfa Romeo 75 Turbo America 1990
Alfa Romeo Giulietta 1.6 1983
Alfa Romeo 145 1.4 boxer 1997
Alfa Romeo 155 V6 1996

a jednakpoprzedni właściciel stwierdził, że auto gaśnie przy dojeżdżaniu do skrzyżowania i odstawił go do ASO. W serwisie stwierdzili, że oni nie mają dostępu do takich części i że musi sobie sam na allegro poszukać ten nieszczęsny impulsator. Gościu sie nie znał i stwierdził, że auto i tak jest warte 1000zł i nie będzie sie z tym bawił. Sprzedał mi ten wóz i okazało sie że w tym całym AUTORYZOWANYM SERWISIE próbowali wyjąć impulsator i urwali tą wystającą część. Ja po kupieniu auta myślałem, że winą tego gaśnięcia i nietrzymania obrotów przy spuszczaniu nogi z gazu jest niesprawny silniczek krokowy. Więc zamówiłem nowy i wymieniłem. Oczywiście nie było żadnych zmian więc zadzwoniłem do znajomego mechanika-elektryka i powiedziałem o co chodzi. On zaraz na początku zapytał mnie czy działa mi prędkościomierz i stwierdził, że jeśli nie, to jest to wina tego czujnika który jest odpowiedzialny za odczytywanie prędkości pojazdu i mam go wyminić. Wymieniłem impulsator i wszystko przez 15 tyś kilometrów chodziło jak należy. A kiedy licznik nie chodził, auto gasło przy dojeżdżaniu do praktycznie każdego skrzyżowania
![]()

Ok warto zwrócić uwagę na to co napisałeś
A tak wracając do auta, bardzo fajna i felunek boski
Ostatnio edytowane przez 75andrew155 ; 30-01-2012 o 19:20
![]()
Alfa Romeo 75 Turbo 1987
alfa Romeo 75 Turbo America 1990
Alfa Romeo Giulietta 1.6 1983
Alfa Romeo 145 1.4 boxer 1997
Alfa Romeo 155 V6 1996

a jaką alfą ty jeździłeś z niesprawnym impulsatorem ?

Nie no taką 145tką złomować...grzech ciężki. Super że ją odratowałeś i dałeś 2 życie. Gratki
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki