• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Alfa Romeo 159 2,4 jtdm ROSSO by Dabro86

Kolega realizuje wszystkie założenia z pierwszego posta :) I wszystkie mody są pomyślane i nadają smaku ślicznotce. Powiedz tylko nie wywala Ci błedów przez ledy w tablicy?

Właśnie na początku przez ledy miałem błędy pozycyjnych przez chwilę a miały to być can bus, od xenonów żadnych błędów. Na chwilę obecną błąd świateł pozycyjnych nie występuje.
Dlaczego? Nie wiem samo sie naprawiło :cool:

Szewi właśnie się przymierzam do zakupu nakładek, napewno dadzą smaczku w środku. Dziś alfa przeszła konkretne mycie, woskowanie i zabezpieczenie elementów gumowych. A końcówki wydechu tak wypolerowałem że świecą się jak psu j...ca. Jutro wiozę znajomych do ślubu, fotki się pojawią jak tylko dojdę do siebie po imprezie.

Ostatnia edycja:
admor kamera cofania jest z opla vectry C

Wrzucam fotki mojej Belli jak ubrano ją w sobotę jako transport dla Państwa młodych, fotki z telefonu bo narazie nie mam od weselnego fotografa.

Na fotkach już są klubowe ramki :)

Starszym i kierowcą byłem oczywiście ja :)

IMAG0139.jpgIMAG0138.jpgIMAG0137.jpgIMAG0135.jpgIMAG0136.jpg

Ostatnia edycja:
Nowe fotki wykonane profesjonalnym aparatem:
Beata i Krystian (59).jpgBeata i Krystian (60).jpgBeata i Krystian (142).jpgBeata i Krystian (143).jpgBeata i Krystian (232).jpgBeata i Krystian (248).jpgBeata i Krystian (245).jpg

No i pochwale się swoją rakietą na lato KAWASAKI ZX9R :

DSC08898.jpgDSC08897.jpgDSC08895.jpgDSC09117.jpg96f1d4227f6be903.jpg

No i auto którym poruszam się w dni powszednie do pracy, bardzo solidne i wdzięczne autko Opel Combo z silnikiem 1.7 DI Isuzu rocznik 2004, przebieg UWAGA 400 000 tys. km. Silnik IGŁA. Uwielbiam te auto tutaj troszke brudne przed wiosenną myjką i na przeglądzie :)

Combo brudas 2.jpg

Ostatnia edycja:
Dzisiaj Bella była w spa, lakier wyglinkowany zestawem meguiars, następnie swirlx a na końcu Tech Wax 2.0 wrzucam fotki po operacji, szkoda że mam słaby aparat. Wszystko robiłem ręcznie, pomału bez pośpiechu, zajeło mi to trochę ponad 5 godzin. Efekt bezcenny.

DSC09476.jpg DSC09457.jpg DSC09464.jpg DSC09465.jpg DSC09467.jpg DSC09475.jpg

fajnie że dbasz o auto.ale swirlx-em nie usuniesz tych drobnych rysek z lakieru tym bardziej ręcznie.
Ale i tak twoja 159 bardzo ładnie wygląda

Dzisiaj Bella była w spa, lakier wyglinkowany zestawem meguiars, następnie swirlx a na końcu Tech Wax 2.0 wrzucam fotki po operacji, szkoda że mam słaby aparat. Wszystko robiłem ręcznie, pomału bez pośpiechu, zajeło mi to trochę ponad 5 godzin. Efekt bezcenny.

Widzę że masz zacięcie do dbanie o swoje auto więc polecam zaopatrzyć się w polerkę DA miękką gąbkę np3M Niebieską bądź żółtą i zakupić jakiś Clinear do lakieru zobaczysz że wyciągniesz z niego sporą głębi takie odcienie są wdzięczne no i pousuwasz te zarysowania bo na pierwszym zdjęciu jednak widać że jest ich sporo (dla sprostowania nie czepiam się Bella piękna gratuluję zakupu poprostu służe radą :)

Dzięki za podpowiedź, juz dłuższy czas zastanawiałem się co z tymi ryskami które widać w słońcu zrobić, boję się żeby czegoś nie spier....niczyć. Ryski sa tylko na lekierze bezbarwnym. Do tej pory jechałem ręcznie wszystko, ale nie ma takiego efektu nawet SwirlX-em z meguiarsa. Mam jeszcze Hondę Civic na której zrobię TEST po zakupie jakiegos sprzetu :cool:

Maikel rozumiem że chodzi Ci o polerkę Dual Action?? Czy całkowity laik który nie miał w ręce takiej polerki nie narobi biedy na lakierze? Ewentualnie jak mozesz wklej jakieś linki z allegro co wybrać ze sprzętu do polerowania i jakie gąbki? Widziałem też takie futerka.

I co polecasz do takiej delikatniej polerki jakie środki żeby usunąć ryski z bezbarwnego. Jak pisąłem wyżej są to naprawde bardzo delikatne ryki widoczne w słońcu przez nieprawidłowe mycie auta. Czy SwirlX + polerka elektryczna dadzą radę to usunąć?

Jakimi obrotami polerować?

Obecnie Bella stoi w garażu w którym jest około 2-3 stopnie na plusie, garaż suchy bez wilgoci. Czy w takiej temperaturze mogę zrobić taką polerkę?

Pozdrawiam :)

Będę bardzo wdzięczny za informacje.

Ostatnia edycja:
Maikel kto dzisiaj nie ma rys?:)
Zależy jak się dba ja mam lakier praktycznie w idealnym stanie zaraz po kupnie Wypolerował całe nadwonie (system manzerna 500 w dwóch miejscach tak to 2500 i 4000 i jest lustro teraz tylko regularne dbanie i jest ok choć nie ukrywać że przy aucie spędzam więcej czasu niż w domu
;)

Aha no i czy koniecznie musi być to polerka Dual Action czy może być jakaś zwyklejsza ceny koło 200zł na allegro. Nie będę przecież polerował zarobkowe tylko dla własnej przyjemności.

Dlatego poleciłem ci DA poniewać łatwiej ją opanować laikowi dłużej trwa zrobienie korekty lakieru ale też praktycznie za pomocą DA jest to niemożliwe świetnie nadaję się do nakładanie clinerów sailentów i innych odżywek na lakier zamiast robić to tęcznie efekt jest zupełnie inny a pozatym lakier masz względnie w gobrym stanie więc moim zdaniem choć mogę się oczywiśćie mylić DA będzie dle ciebie najlepsze

- - - Updated - - -

alfa 1.jpgalfa 2.jpg
tak na szybkiego co udało mi się znaleźć tak wyglądała i wygląda do dzić moja alfa po małym odświeżeniu
Jeszcze wtedy bez firmowych ramek:mad:

- - - Updated - - -

Dabro wydaję mi się że DA i pastami 2000 i 3000 oraż średnio średnio twardą oraz miękką gąbko wyciągniesz z tego naprawdę dużo pady mogą być np. z flexipads 3M LAKECANTRY każdy pracuje na innych w zależności od upodobać i twardości lakieru na jakim się pracuje nasze belle mają raczej miękki lakier również wydaję mi się że dość dobrze spisał by się w twoim przypadku lekko śćierny cliner np DODOJUCE i od tego bym chyba zaczął ...

Amortyzatory
Powrót