• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[156] Piękna Włoszka - Alfa Romeo SW 2,4JTD

• Autor wątku Autor wątku FXX
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Siemka,

widzę że dawno mnie tu nie było, a że nadarzyła się okazja do małej aktualizacji informacji o Belli, tak więc mały up date:

1. Przy przebiegu 306 864 km (11 luty 2017 r.) do Belli wleciał kompletny rozrząd (Pasek rozrządu DAYCO, Napinacz DAYCO, Rolka prowadząca INA) + pompa wody GRAF + poduszka silnika prawa oryg. i śruba poduszki.

2. Przy przebiegu 307 098 km (wczoraj) wleciały nowe wahacze tylne z lewej strony tj. tylny i przedni drążek poprzeczny zawieszenia + śruba zawieszenia z tuleją dystansową + zbieżność.

Kilometrów non stop przybywa, choć od kupna zrobiliśmy nią z żoną jedynie 16 634 km (od 25.10.2015 r.). Jeżdżona jest w 80% trasy, aczkolwiek od grudnia 2016 r. codziennie zawozi mnie do pracy, ponieważ nie mam sensownego połączenia mpk, a wstawać wcześniej ok. 3.00 czy wcześniej żeby jechać nocnymi autobusami i spędzać w nich ok. półtorej godziny + czas oczekiwania by być na 5.45 w pracy nie zamierzam :D no co, wygodny jestem.

Spalanie utrzymuje się następująco:
1. miasto 100% po Łodzi od 7,0 L/100km (latem) do 8,4 L/100km (zima z temp. ujemnymi). Średnio w mieście 7,4 L/100km patrząc na dziennik tankowań : ok2 : : yesyes : : brawo : : dance :

2. trasa 100% od 5,0 L/100km (prędkość do 110km/h : yesyes : :lol: :D ) do 7,0 L/100 km (autostrada - przepisowo i nic więcej nie powiem :dance3::ridinghorse::evil::vroam: )

3. mieszany od 5,8 L/100km do 6,5 L/100km - zależy od proporcji miasto : trasa i spotkanych po drodze wsi...

Nie jeżdżę jak emeryt, ostatnio każdy nawet zwraca mi uwagę że jeżdżę bardziej dynamicznie/agresywnie, a ja zauważyłem że spalanie mimo tego jest takie same jak na opcji "normal" - spokojnie. Widocznie Alfa lubi być lekko goniona :D :lol:

Niedługo będzie ciepło i Zipp odciąży Czarnulkę w dojazdach do pracy i po mieście :D gdzie dwoma kołami rocznie robiłem jak dotąd ok 11 tys. km. Choć przypuszczam że teraz będzie więcej kilometrów robione :D

Zdjęć nie wstawiam, bo wygląda niechlujnie. Była myta wczoraj i wcześniej po ustąpieniu mrozów, ale deszcz i leżący syf po zimie na jezdni (sól) robią dobrą robotę napędzając rynek automyjni.

Pzd. I szerokości.

Taka sytuacja:

Panie, jak się mieszka na Teofilowie w Łodzi??
Paaaanie, bardzo dobrze, cicho i spokojnie.... a sąsiedzi okolicznych bloków samochody innych osób tak traktują:\

P.S. Zajeb:boxing: takiego chu:butcher: to mało powiedziane!

IMG_20170508_045908 (816 x 612).jpg
IMG_20170508_045921 (816 x 612).jpg
IMG_20170508_045933 (816 x 612).jpg
IMG_20170508_045950 (816 x 612).jpg
IMG_20170508_045959 (816 x 612).jpg

Siemanko,

Dziś dopadł mnie pech... Parkując tyłem w WAMie spotkał mnie zaszczyt oprzeć się o wystającą rurkę od barierki... Cofałem jak zawsze powoli, odcineczkami, na półsprzęgle, niestety fizyki się nie oszuka... Wynik: porysowany tylny zderzak i niewielka dziura w miejscu gdzie rura wystawała najbardziej.... Qwa mać!!! Nie była widoczna że jest elementem wystającym, zlewa się z całą konstrukcją. Dopiero pod znacznym kątem ją można zauważyć, gdyż była bardzo nisko...

Plus taki, że w tym roku powłoka lakiernicza Alfy będzie poprawiana.

Załączam fotki robione kalkulatorem.
339.jpg
340.jpg
341.jpg

Wysłane z mojego Picasso przy użyciu Tapatalka

Siemka,
zaniedbałem troszke wpisy... Także mała aktualizacja:

6 maj 2017 korekta mapy i po problemie :) Przebieg 310 125km.

29 lipiec 2017 wymiana prawego, tylnego łącznika stabilizatora TRW, gum tegoż stabilizatora oraz tulei tylnego wahacza wzdłużnego lewego BLISTEIN. Przebieg 312 846km.

9 września 2017 wymiana dolnych, przednich wahaczy strona L+P TEKNOROT, tylnego, prawego zacisku TRW i diłowników klapy bagażnika + zbieżność oczywiście. Przebieg: 313 551 km.

No i cóż pozostało, nic tylko lać paliwko i śmigać dalej :)
Pzd.

Dziś wymienione zostały linki ręcznego i uruchomione otwieranie klapy bagażnika z pilota (zaśniedziały styki w przekaźniku).
Przebieg 313 643 km.
Pzd, śmigamy dalej :)

No niestety chamstwa sporo. Ja tez ostatnio miałem szkodę na drzwiach.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

sledzilem wpis na lanci forum, swietna praktycznie ksero mojej ja kupilem w zeszlym mc od handlarza z lodzi co tylko alfy sciaga, ale tez spalanie po plocku ok 7.5-8 litrow przy mojej dosc ciezkiej nodze wiec super ! ja zazdroszcze xenonow:) nawet hak mamy ten sam westfalie i chyba tez go zdemontuje jak ty bo wystaje za mocno a przyczepka w ogole nie jezdze ;/ albo calkowicie zdemontuje
ale z wyposazenia masz czarne recaro a ja siwe perforowane tego recaro to zazdroo !

Ostatnia edycja:
No niestety chamstwa sporo. Ja tez ostatnio miałem szkodę na drzwiach.

Nawet mi nie mów... Pocieszenie takie że najgorzej ucierpiał zderzak przedni (plastik), obtarty i popękany. Relfektor przerysowany i wgnieciony + lekko porysowane nadkole, na szczęście ocynk ok. I teraz weź Panie kup piękną 159 w pakiecie Ti i znajdzie się baran co tak zrobi... Nic tylko porządnie orurowany SUV/PICK UP i niech se niepierdzielają głomby.

sledzilem wpis na lanci forum, swietna praktycznie ksero mojej ja kupilem w zeszlym mc od handlarza z lodzi co tylko alfy sciaga, ale tez spalanie po plocku ok 7.5-8 litrow przy mojej dosc ciezkiej nodze wiec super ! ja zazdroszcze xenonow:) nawet hak mamy ten sam westfalie i chyba tez go zdemontuje jak ty bo wystaje za mocno a przyczepka w ogole nie jezdze ;/ albo calkowicie zdemontuje
ale z wyposazenia masz czarne recaro a ja siwe perforowane tego recaro to zazdroo !

To również gratuluje zakupu. Ja kupiłem od Kamila i została na forum tym i LKP. Spalanie baaardzo zależy od nogi kierowcy. Nigdy nie potrafię osiągnąć niskiego spalania żony. Ale z wyprzedzaniem problemów najmniejszych nie ma :D (szczególnie po mapie). Fotele są bardzo wygodne, nawet długie trasy nie meczą czy nie owocują bulem pleców. Niestety tylna kanapa nie nadaje się do przewozenia dziecka w nosidełku poprzez jej profilowane miejsca siedziska, ale zrobiłem wkłądkę którą kłądę pod nosidełko i córeczka już jest stabilna :D Za niedługo wejdzie fotelik, więc bedzie już normalnie - isofix to zapewni.

isofix swietna sprawa, ja najbardziej twoj patent z hakiem dzis zastosowalem ale bardziej zlacze elektryczne showalem pod zderzak, ale u mnie dodatkowo jest na haku pod zderzakiem jakas tabliczka znamionowa srebrna i bardziej ten hak sie rzuca w oczy...moze jak bede robił pakiet gta to wywale hak...
u mnie spalanie bardzo ok swietny silnik mapowac bede dopiero po fmicu...coz zyczyc dobrego pomalowania zderzaka bo kleic przy cenach uzywek ....chyba bez sensu 250 -400 za malowanie i bedzie jak nowka...a w lodzi bywam dosc czesto ale na zachodniej i przybyszewskiego bo tam mamy i mieszkania i tesciowa mieszka :) no i czasem na retkini, na teofilow to tylko w rejony szpitala czasem zagladamy

Ostatnia edycja:
e tam masz ori xenon i fotele ti :) mam pare gadzetow fajnych ale tego akurat nie :)

Twoja 156tka lepiej wyposażona widzę, tak więc i ja zazdraszczam, oczywiscie pozytywnie :D

Robercie, u Ciebie jak dobrze pamiętam do totalnie pełnego wyposażenia brakuje tylko radia z nawigacją, szyberdachu, podgrzewania foteli i przycisków na kierownicy ;)
U kolegi Witboy na pierwszy rzut oka trochę więcej brakuje ;)

no ja zenonu nie mam i nie mam foteli ti i przyciskow na kierownicy i tego radia, mam za to podgrzewane fotele i dzieki bogu nie mam szyberdachu :D

zreszta nie ma sie co licytowac piekne jest to auto jak mowie ja osobiscie zazdraszczam zenonu i ti ale reszta bardzo podobna nawet haki te same bose itd :)

Ostatnia edycja:
Robercie, u Ciebie jak dobrze pamiętam do totalnie pełnego wyposażenia brakuje tylko radia z nawigacją, szyberdachu, podgrzewania foteli i przycisków na kierownicy ;)
U kolegi Witboy na pierwszy rzut oka trochę więcej brakuje ;)

Mówiąc szczerze to jeśli to wszystko co napisałeś Kamil (nie mam rozeznania w tej dziedzinie) to navi mi nie potrzebne - i tak pewnie by w PL nie działało, szyberdach często przecieka / zacina się, a guziki na kierownicy często w Lybrze przypadkiem przełączałem bo mam wielkie dłonie, więc też plus że ich nie mam :D Czyli dla mnie są to zbędne rzeczy. hi hi

no ja zenonu nie mam i nie mam foteli ti i przyciskow na kierownicy i tego radia, mam za to podgrzewane fotele i dzieki bogu nie mam szyberdachu :D

zreszta nie ma sie co licytowac piekne jest to auto jak mowie ja osobiscie zazdraszczam zenonu i ti ale reszta bardzo podobna nawet haki te same bose itd :)

Nie licytowałem się, jakoś rzuciło mi się więcej w oko. Ale masz rację Witboy, obie są piękne, przecież między innymi przez to zostały kupione :D choć u mnie przemawiał w głównej mierze stan techniczny (i znana mi historia auta), który utrzymuję na tym samym poziomie do dziś :D

Fajne siedzenia:)

to prawda stan auta najważniejszy, ja mam pełna książkę i segregator z fv niemieckimi i wiem co i kiedy było wymieniane wszystkie tuv itd...ale kupione od Niemca a nie od turka czy ruska,

Siemanko wszystkim.

W sobotę, która niedawno minęła tj. 07-04-2018 Alfa została po zimie poddana 3 godzinnemu procesowi "SPA. Ów pakiet obejmował: gorącą kąpiel z ogromną ilością piany, prysznic grawitacyjny, bicze wodne, "masaż" szmatką z mikrofibry karoserii, woskowanie, sprzątanie wnętrza i wszelkich zakamarków nadwozia, odkurzanie, mycie szyb i inne.

Tego dnia Bella miała również swój debiut i prawdopodobnie pierwsze w jej życiu, jakże nietypowe i zarazem odpowiedzialne zadanie: zawieść młodą parę do ślubu.

Jako kierowca/szofer mogę dodać, że spisała się na medal. A jak się prezentowała, fotki Wam to przedstawią. (jedyny minus jest taki, że nie zdążyłem przez chorobę założyć opon letnich na alusach)

Pozdrawiam.30020614_849947948523077_1439148008_n (600 x 450).jpg30184502_849948068523065_2008143779_n (450 x 600).jpg30121108_849948075189731_1193379340_n (450 x 600).jpg30118167_849948351856370_2087830218_n (600 x 579).jpg30118338_849948618523010_430255445_n (600 x 450).jpg30118498_849949031856302_928389479_n (600 x 450).jpg30118997_849948741856331_1794549135_n (600 x 450).jpg30179859_849948835189655_1693140416_n (600 x 450).jpg30118939_849948385189700_1826440159_n (600 x 450).jpg

Widzę że kolega z Łodzi powitać też jestem świeżo upieczonym alfista byłem w ostatnią niedzielę na spocie w sukcesji ale twojego autka nie zauważyłem, gratuluję stanu bardzo ładnie zachowana. Mam nadzieję że będzie dane spotkać się na kolejnym lodzkim spocie szerokości

Cześć.
3 lata mam już Czarnulkę i tyle jestem na forum. Gdy mogę, podjeżdżam na spoty. Dziękuję za pochwałę. W tym roku będę odświeżał powłokę lakierniczą. Po tej zimie przybyło jej sporo obić parkingowych skutkujących zarysowaniem lakieru od debili co nie patrzą i nie myślą, a otwieraja drzwi swojego samochodu na oścież jak wrota od stodoły.... Plus to nieszczęsne obtarcie parkingowe, którym ktoś mnie obdarował...

Pozdrawiam i do spotkania.

Amortyzatory
Powrót