Alfa Romeo 147 - pierwszy samochód, pierwsza alfa

mmax88

Nowy
Auto
Alfa Romeo Giulietta 1.4 MA
Witam!

Nie przypuszczałem, że będę mógł założyć swój wątek w tym dziale tak szybko. Wczoraj dostałem od Rodziców jako prezent z okazji ukończenia studiów wspaniały samochód :) Jak już wspomniałem w tytule, jest to Alfa Romeo 147. Pod maską jest silnik 1.9 JTD o mocy 115 KM. Samochód z 2002 roku, kupiony we Włoszech. Wyposażony w 6 poduszek powietrznych, nagłosnienie Bose, wspomaganie kierownicy, klimatyzację manualną, ABS, welurowa tapicerka (czyli o ile się nie mylę Progression + Bose). Nadal nie ochłonałęm, więc nie zdażyłem jeszcze wszystkiego ogarnąć, ale auto jest wspaniałe! Przebieg 132 tysiące km, sprawdzony na komputerze. Zrobiłem już kilka kilometrów, jeździ się tym genialnie. Oczywiście, jak to auto używane, idealne nie jest. Mój Ojciec wymienił w nim wahacz, płyny eksploatacyjne oraz przepływomierz (który okazał się sprawny :P ). Do zrobienia jest jeszcze wymiana mieszków przegubów, filtr powietrza oraz kilka drobniejszych rzeczy.

Ja póki co, jestem tym samochodem zachwycony! Bardzo wygodny, świetnie się prowadzi. Teraz tylko zrobić przy nim co trzeba i dbać na bieżąco, żeby jak najłużej cieszyć się pięknym samochodem.Fotki robione jeszcze we Włoszech przez mojego Ojca :) Sam jeszcze nie robiłem.

Jak tylko pozałatwiam wszystkie formalności, zamelduję się na najbliższym krakowskim spocie :)

Załączniki

• CIMG0983.JPG
    CIMG0983.JPG
    281.7 KB · Wyświetleń: 471
  • CIMG0984.JPG
    CIMG0984.JPG
    257.3 KB · Wyświetleń: 448
  • CIMG0985.JPG
    CIMG0985.JPG
    268.3 KB · Wyświetleń: 529
  • CIMG0986.JPG
    CIMG0986.JPG
    272.8 KB · Wyświetleń: 386
  • CIMG0987.JPG
    CIMG0987.JPG
    291.8 KB · Wyświetleń: 351
  • CIMG0988.JPG
    CIMG0988.JPG
    271.5 KB · Wyświetleń: 402
  • CIMG0992.JPG
    CIMG0992.JPG
    220.1 KB · Wyświetleń: 437
  • CIMG0993.JPG
    CIMG0993.JPG
    245.6 KB · Wyświetleń: 384
  • CIMG0995.JPG
    CIMG0995.JPG
    244.6 KB · Wyświetleń: 350
  • CIMG0996.JPG
    CIMG0996.JPG
    245 KB · Wyświetleń: 362
  • CIMG0997.JPG
    CIMG0997.JPG
    274.5 KB · Wyświetleń: 314
  • CIMG0998.JPG
    CIMG0998.JPG
    244.5 KB · Wyświetleń: 314
  • CIMG0999.JPG
    CIMG0999.JPG
    284.8 KB · Wyświetleń: 307
  • CIMG1000.JPG
    CIMG1000.JPG
    250.5 KB · Wyświetleń: 492
  • CIMG1001.JPG
    CIMG1001.JPG
    240.3 KB · Wyświetleń: 373
  • CIMG1002.JPG
    CIMG1002.JPG
    260.4 KB · Wyświetleń: 709
Ostatnia edycja:
Gratulację, naprawdę fajny prezent ... nie zapomnij wymienić rozrządu bo z tym nigdy nic nie wiadomo.

Piękne 147. Sam zaczynałem swoją przygodę z AR właśnie od tego modelu. Swoją drogą widzę, że masz nieoryginalne radio... działa ono bez problemu z fabrycznym BOSE?

nie zapomnij wymienić rozrządu bo z tym nigdy nic nie wiadomo.

Tym bardziej, że przebieg prawdopodobnie nie jest oryginalny. Już abstrahuję od jego wielkości w 10 letnim aucie, ale tak patrzę na wytartą kierownicę i przypomina mi się moje stare Volvo, w którym kierownica wyglądała podobnie. Co ciekawe też miało podobny przebieg ok. 140 kkm. Tylko później w papierach dojrzałem, że kilka lat wcześniej miało zakładany gaz przy przebiegu blisko 300 kkm. Także nie sugeruj się wskazaniami licznika tylko wymieniaj rozrząd i inne części eksploatacyjne czym prędzej.

Generalnie Alfa ładna, trochę poobijana i poobcierana jak to z Włoch, ale przynajmniej spód masz zdrowy :)

Też studia skonczyłem :) Może Twoi rodzice zechcą mnie adoptowac:D

Przebieg podobno był sprawdzany na komputerze, ale jeszcze muszę dopytać. Jeśli jest prawdziwy, to rozrząd był wymieniany ok. 20tys km temu. Płyny eksploatacyjne wymienione prawie wszystkie po zakupie (muszę tylko dokupić płyn do wspomagania układu kierowniczego), filtry prawie wszystkie (został tylko filtr powietrza).

Co do radia, to jest mała zagadka. Choć nie jest to chyba związane ze współpracą nieoryginalnego radia z systemem Bose. Podczas podróży do Polski, radio działało sobie spokojnie (choć łapało mniejszą ilość stacji niż w innych samochodach, którymi jeździliśmy tą trasą), natomiast w Polsce nie złapało już ani jednej stacji. W czym może być problem?
Jutro będę testować możliwości radia i głośników przy muzyce z płyty. Nie mam specjalnie wysokich oczekiwań, ale i tak mam nadzieję, że się nie zawiodę :P

Lakier idealny nie jest, ale to jak na Włocha źle też nie jest :P A tak na serio - te rysy zbyt głębokie nie są, więc nie powinny stanowić większego problemu.

I główny temat, który staram się ogarnąć to papierologia związana ze sprowadzeniem samochodu. Ja jestem człowiekiem nienawidzącym papierków, urzędów i tym podobnych... To jest jeden z niewielu przypadków, kiedy bez zbędnego narzekania staram się wszystko jak najszybciej ogarnąć - chcę już zarejestrować i ubezpieczyć Alfę i cieszyć się nią w pełni...

He he, rodzice nie mogli Ci zrobić lepszego prezentu...Po pierwsze, auto daje młodemu człowiekowi poczucie niezależności i mozliwość robienia różnych,czasem szalonych rzeczy (w pozytywnym tego słowa znaczeniu), a to że wybór padł na Alfe od razu popchnęło Cię do zrobienia jednej z nich, czyli do wstąpienia w szeregi tej zwariowanej i zakręconej na maksa rodziny zwanej Alfaholikami...Jednym słowem witaj w klubie:) Niech Bella Kocha Cie tak samo mocno jak Kochać będziesz ją Ty.

Co do radia, to jest mała zagadka. Choć nie jest to chyba związane ze współpracą nieoryginalnego radia z systemem Bose. Podczas podróży do Polski, radio działało sobie spokojnie (choć łapało mniejszą ilość stacji niż w innych samochodach, którymi jeździliśmy tą trasą), natomiast w Polsce nie złapało już ani jednej stacji. W czym może być problem?
Jutro będę testować możliwości radia i głośników przy muzyce z płyty. Nie mam specjalnie wysokich oczekiwań, ale i tak mam nadzieję, że się nie zawiodę

Jeśli chodzi o to wyszukiwanie stacji to szczerze nie mam pojęcia czemu tak jest. Ale przypomniało mi się, że znajomy w A8 gdzie również jest BOSE, miał nieoryginalne radio i żeby to grało jak na BOSE przystało trzeba było dokładać jakieś elementy, dokładnie nie wiem bo się na tym nie znam, ale magik od audio to ogarnął i różnica po tych zabiegach była kolosalna, oczywiście na +. Także zwróć na to uwagę.

micorl ja na tym forum jestem już od 1,5 roku jak widzisz :P Co prawda mało pisałem, bardziej czytałem. Od przeszło roku chorowałem na alfaholizm teoretyczny, teraz zapadłem na cięższą chorobę, alfaholizm praktyczny :P W zeszłym roku, w lecie byłem nawet na jednym spocie w Krakowie.

Prezent jest niesamowity, przez pewien czas ledwo kontaktowałem co się dzieje naokoło.

Mam już za sobą pierwszą naprawę - trzeba było pogmerać przy elektrozaworze (overboost). Mam nadzieję, że jeszcze trochę pojeździ, zanim uda mi się wymienić to co najważniejsze. Po naprawie samochód dużo chętniej przyspiesza. Muszę przyznać, że 115 KM to nie jest nie wiadomo ile, ale jak się go wkręci powyżej 2-2,5k obr/min, to przyspiesza bardzo ochoczo.

Przebieg licznikowy powinien być realny, bo był sprawdzany we włoskim ASO.

Ale przypomniało mi się, że znajomy w A8 gdzie również jest BOSE, miał nieoryginalne radio i żeby to grało jak na BOSE przystało trzeba było dokładać jakieś elementy, dokładnie nie wiem bo się na tym nie znam, ale magik od audio to ogarnął i różnica po tych zabiegach była kolosalna, oczywiście na +. Także zwróć na to uwagę.

Jak miałem w swojej dawnej 147 BOSE, to na pewno z fabrycznego radia sterowało się sterowało się DSP, za które z tego co wiem odpowiadał wzmacniacz wmontowany przy subwooferze. Kolejna sprawa to to, że ja w swoim miałem sterowanie radiem z kierownicy i chyba wszystkie BOSE to miały, chociaż mogę się mylić.

Gratuluje fury, ukonczonych studiów, no i rodziców. Do zobaczenia na spocie !:)

Dziękuję :) Miałem nadzieję, że w tym tygodniu uda mi się wszystko pozałatwiać i spotkamy się za tydzień w środę, ale niestety w którymś urzędzie (chyba celnym) trzeba czekać czas jakiś, i do piątku nie wyrobię. Więc najprawdopodobniej zobaczymy się za 2 tygodnie.

Mam takie zapytanie: Czy da się zmienić kolor światła wewnątrz kabiny, chodzi mi o te światełka w podsufitce przy przedniej szybie. Te czerwone są takie trochę beznadziejne i chętnie wrzuciłbym jakieś normalniejsze światło :P

Mam takie zapytanie: Czy da się zmienić kolor światła wewnątrz kabiny, chodzi mi o te światełka w podsufitce przy przedniej szybie. Te czerwone są takie trochę beznadziejne i chętnie wrzuciłbym jakieś normalniejsze światło :P

U Kolegi ktoś widocznie zmienił żarówki, widać na zdjęciu że świeci na czerwono.

Pewnie że się da, wystarczy podważyć lampkę i wymienić żarówki, nie pamiętam jakie tam są, musisz sprawdzić w instrukcji albo po prostu wyjąć ją.
Stawiam na 5w5, jeżeli chcesz zimne białe światło to kup sobie Philips BlueVision wtedy światło nie jest takie żółte:)

No to mnie to cieszy :) Swoją drogą nie wiem, czy jakiś zaczep mi się tam nie ułamał, bo nie przylega do podsufitki, a podczas jazdy trzeszczy. Zobaczę jak to wygląda. W najgorszym przypadku będę musiał ten plastik wymienić.

Na poniedziałek zostało mi tylko zarejestrować i ubezpieczyć samochód. Również w poniedziałek kupię czerwony płyn hydrauliczny (do wspomagania układu kierowniczego) i mogę jechać :) Strasznie mnie nosi, żeby w końcu gdzieś pojechać, ale nie ma jak :P

Koledzy i koleżanki z Krakowa - do zobaczenia na spocie!

Pierwsza traska z Olkusza do Krakowa za mną :) Samochód prowadzi się rewelacyjnie. Zawieszenie jest bardzo dobre, bałem się, że nie będzie tak komfortowo, że będzie bardziej twardo. W przyszłości chciałbym wrzucić 17", ale to może być przesada...

A ze spraw technicznych - za 19 zł kupiłem litr Orlenowskiego płynu hydraulicznego do układu wpsomagania i zalałem, już nie ma problemu ze zbyt niskim poziomem :)

Amortyzatory
Powrót