Moja Rosso Proteo Alfa Romeo 166 2.4 JTD ;)

• Autor wątku Autor wątku kML
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

kML

Nowy
Auto
159 1.9 JTDm | EX 166 2.4 JTD
Witam, po kilkunasto miesięcznym bytem na forum postanowiłem przedstawić Wam mój dupowozik- czyli Bella 166 2.4 JTD CF3 z 2001r.

Trochę historii, w ogóle dlaczego Alfa? A no wszystko zaczęło się dość przypadkowo. Posiadałem inną Włoszkę z której byłem bardzo zadowolony- Fiat Bravo 1.9 TD, pewnego dnia kolega, które miał takie samo auto przesiadł się na 156 SW 2.4 JTD w czerwonych skórach, pozwolił mi wsiąść i od tego wszystko się zaczęło. Sprzedaję Fiata i kupuję 156tkę. Szukałem na forum, allegro i innych portalach aukcyjnych no i niestety nic interesującego nie znalazłem a jak były to z 1.9 JTD.

166- nie brałem pod uwagę, nawet jej nie widziałem (nigdy- tak przyznaje się). Ale diesel miał to czego szukałem, motor 2.4 ;) Znalazłem na alledrogo, zwolniłem się z pracy (urlop na żądanie), telefon do ojca- czy ze mną pojedzie. Szybka męska decyzja. Kierunek Bełchatów, obejrzałem, przejechałem się- ładnie, pięknie. Zapłaciłem tyle ile trzeba, cieszyłem się Bellą niesamowicie, wróciliśmy. Powiem Wam, że bardziej uczciwego sprzedawcy nigdy nie poznam- powiedział wszystko, czyli w zasadzie nic- taki paradoks, nie ściemniał (udostępnił mi miernik lakieru, powiedział co było robione, jaki olej, dzwonił przy mnie do swojego mechanika- dopytywał), technicznie naprawdę bez zarzutów, jedynym minusem tego auta to było to, że wysoko stało, rysy, rysy, rysy.

Sprowadzona z Włoch 2,5 roku temu. Po zakupie wymieniony rozrząd przez poprzedniego właściciela (mam faktury, części + usługa). On zalewał Mobila 5w40, ja przerzuciłem się na Millersa XFD 5w40. Przez rok, poza olejem i filtrami nic nie dokładałem, absolutnie nic. W sierpniu wymieniałem zawieszenie tył (tuleje, zwrotnica, zetka) przegub, tarcze i klocki przód, wahacze góra- przód (FAST- zobaczymy ile przejadą, po 4 tyś cichutko), drążek kierowniczy prawy. Długo szukałem Eibachów, znalazłem po 4 miesiącach szukania. Teraz obniżona wygląda dla mnie bardziej normalnie ;)

Z wyposażenia to raczej standard jeśli chodzi o 166: 4 poduchy, ABS, TCS, 4 szyby w elektryce, lusterka w tym składane elektrycznie, wspomaganie, centralny, immo, alufelgi, climatronic, elektryczne oparcie fotela i chyba tyle ;) Brakuje mi tempomatu tylko i skór (czerwonych, których pewnie nigdy nie znajdę..)

Wady: lakier- ja jestem pedant (jak jest mokro, pochmurnie, słońce nie świeci to aż tak mnie to nie drażni), napinacz mi dzwoni, poduchy silnika trzeba już wymienić, termostat się za wcześnie otwiera, wskaźnik paliwa mnie kantuję- wskazówka nie wędruje na sam dół, centralny się popsuł od pasażera.

No i w zasadzie tyle wad. Mam kabelek i FESa, więc na bieżąco sobie wszystko sprawdzam.
Chciałem ją sprzedać, ale stwierdziłem, że prezentów nikomu robił nie będę ;)

Fotki:
IMG_1010.jpgIMG_1000.jpgIMG_0986.jpgIMG_0984.jpgIMG_0992.jpgIMG_1001.jpg

Plany? Takie realne to: wyeliminowanie wad, alu 18 z TI, świeży lakier ;)
A marzenie? 166 po FL z 3.2 w TI, czarna z czerwonymi skórami.
166tką jest ze mną już 15 miesięcy- zero problemów.

- - - Updated - - -

A tu mały make-up :)
IMG_0984_make.jpg

Załączniki

• IMG_0929.JPG
    IMG_0929.JPG
    65.6 KB · Wyświetleń: 251
  • IMG_0930.JPG
    IMG_0930.JPG
    61 KB · Wyświetleń: 125
  • IMG_0980.JPG
    IMG_0980.JPG
    58.7 KB · Wyświetleń: 160
  • IMG_0979.JPG
    IMG_0979.JPG
    65.1 KB · Wyświetleń: 230
Ostatnia edycja:
fajnutka ,gratuluje odwagi żeby obniżać jtd:),miska nie cierpi? Marzenie jak najbardziej właściwe tylko że TI miała tylko i wyłącznie czarną skórę :confused:

Raz zaczepiłem mocowaniem sanek (najniższym pkt.) :) i tylnym wahaczem, przy zjazdach z krawężnika. Właśnie nie wiem czy tylko w czarnych, jeśli tak to nic nie poradzimy, będą czarne ;)

Bardzo ładna bella. Ten kolorek do 166 wg mnie ładnie pasuje. Lecz skórki mi tu brakuje.

Ale piękność :) Ale fakt, gdyby była skórka byłoby już naprawdę miodnie ;)

Macie racje, tylko siedzenia w manualu ciężko mi znaleźć. Masa szukam takich jak Twoje skóry, czyli szare- dobrze pamiętam?

Ostatnia edycja:
a dlaczego chcesz siedzienia skórzane w manualu?

a jak kupię w pełnej elektryce fotele, to podpinając do kostki, będą śmigać? Bo jeśli nie to po co mi ;)

Macie racje, tylko siedzenia w manualu ciężko mi znaleźć. Masa szukam takich jak Twoje skór, czyli szare- dobrze pamiętam?
Tak- tylko moje chyba nie sa oryginalne i ktoś obszywał je sam bo nie mam znaczków AR na oparciu, ale sa swietne i skórka miekka i zadbana i nawet ogrzewanie działa:) Szukaj szukaj kml - ostatnio marek ładny komplecik wyrwał a on ma taki sam kolorek lakieru jak Twój i wygląda teraz to autko o niebo lepiej niz w welurze. Welurek nie jest zły , ale wg mnie jak ktoś zamierza dłużej autkiem pojezdzić to może sobie taki komplecik sprezentowac, tym bardziej , że 166 to flagowy okręt AR i skóra pięknie się z wnętrzem prezentuje. No ale jak zamieżasz popchnąć autko za pół roku to szkoda inwestycji i "ciesz" się ze ścierwa z wajchą:D:D:D

PS Raczej full ELE będzie działać bo marek miał welur z wajcha a założył full ELE skórki- niech sie chlopak wypowie jako praktyk:) bo ja przekladalem z ele weluru na ele skórke.

Ostatnia edycja:
Przemyślałem sobie wszystko, przekalkulowałem, Bella zostaje :) Jakby działało to sprawę miałbym ułatwioną, tylko muszę być pewny :):) Ja nie lubię weluru, zawsze chciałem mieć skórę :)
Masa, o tym Marku piszesz?- marek230482.

A to nieaktualne :) spokojnie, jak dzwonią to odpowiadam tak samo :))

- - - Updated - - -

zakończona.

Ostatnia edycja:
Widzę, że jesteś niezdecydowany jak moja żona w odzieżowym :D
Może sprzedam za 10900 PLN może za 13500 PLN, a może jednak nie :confused:
Pewnie za te 10900 PLN byłoby Ci bardzo ciężko, biorąc pod uwagę uszkodzone poduszki, napinacz, termostat + inne pierdułki, no i rysy rysy, czego nie da się ukryć.
Wiesz co masz tego się trzymaj, bo zmiana samochodu to nie podmianka na resoraki z kolegą w przedszkolu ;)
Miłego i bezawaryjnego użytkowania jak najdłużej w Twoich rękach życzę.
Może za jakieś 10 lat 166 stanie się kultowym autem i kiedyś zobaczymy jak chłopaki z "Fani czterech kółek" restaurują zaniedbany egzemplarz, (oby nie ten z aukcji od 1zł).

Auta idealne to tylko w salonie, a usterki nie są jakieś nie wiadomo jakie. Po co wnosisz temat o sprzedaży jak on tego nie dotyczy? :)
Skoro tak piszesz to Ty miałbyś problem ze swoja :) Ja po prostu się rozmyśliłem- tyle.

Ostatnia edycja:
dwie są głębokie, na klapie- dostałeś zdjęcie + zderzak, pewnie pomogłaby profesjonalna polerka- ale jak ma zostać to ja pomaluje, mam dobrego lakiernika + lakiery po cenach zakupu.

17stka mnie nie urządza, ja poluje jednak na fele od TI- 18tki :)

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót