[164] Alfa Romeo 164 V6 by Bates911

Bates911

Nowy
Auto
164 V6 3.0 12v
Witam,

Przedstawiam Wam najważniejszą kobietę mojego życia. Jest czarna. Na imię ma Alfa. A na nazwisko Romeo.... 164. Jej znak zodiaku to 3 litry V6, a ulubionym dniem tygodnia jest 180 koni pod maską...

Zaraz po świętach pojechałem oglądać 164, przy kupnie rozum mi wyparował za to serce zaczęło mocniej bić. Dalej chyba nie muszę opowiadać.. :). Tak wiec, jest to Alfa Romeo 164 Super, 3 litry V6 12-zaworowa 180 koni. Rocznik 1996, przejechane 180kkm z tego tylko 60kkm w Polsce (o ile nikt nie bawił się licznikiem), o wyposażeniu nie będę pisał bo chyba jest to pełna opcja. Ogólnie auto jest w stanie 3 na szynach, ktoś dbał o podstawowe rzeczy i chwała mu za to, ale zapominał już o detalach. Ja mam zamiar doprowadzić ją do jak najlepszego stanu plus poprawić trochę fabrykę ale o tym za chwilę.

Do ogarnięcia:
Pod maską:
  • Znalezienie przyczyny dławienia się, (in progress)
  • regulacja zaworów,
  • węże,
  • uzupełnienie plastików i pokrywy zaworów,
  • olej (Valvoline VR1 10w60),
  • świece i kable (Denso),
  • reszta cieczy,
  • ogólny detailing.
Wnętrze:
  • Wloty powietrza,
  • wyświetlacz od klimatyzacji,
  • radio z lat 90-tych, (in progress)
  • wymiana przepalonych żarówek,
  • kable,
  • mechanizm podnoszenia szyb,
  • ogólny detailing.
Inne:
  • Chromowanie listwy,
  • oryginalne felgi od 164,
  • znaczek AR przód, (in progress)
  • kupno klubowych ramek i smyczki ;) (in progress)
Plus wiele wiele więcej.... trzeba włożyć trochę czasu i serca.

Gdzie poprawić fabrykę ?
  • Zawieszenie: Lekko obniżyć max -30mm, poliuretanowe tuleje.
  • Hamulce: Coś większego ze stajni AR.
  • Wydech: Żeby wydobyć piękne brzmienie V6.
Tu na pewno wiele rzeczy się zmieni, na razie są to plany, obecnie trzeba zająć się podstawowymi rzeczami :)

Wiec zapraszam wszystkich za 2 miesiące, wtedy zacznę pracę nad tą 164 i postaram się wszytko opisywać.
Pozdrawiam Bartłomiej.

Załączniki

• 2012-12-29 15.03.55.jpg
    2012-12-29 15.03.55.jpg
    46.5 KB · Wyświetleń: 470
Ostatnia edycja:
Wstęp jest beznadziejny.
Fura jest fajna. Bierz się do roboty i efekty wyświetlaj na forum. Z tego zdjęcia biorę Alfę 164 i Kappę (pod warunkiem, że nie w dizlu).

Andrzej, a czarnej 1.8 155 nie sprzedajesz? Coś mało Cię na forum teraz widac.

spoko nowa 164 ... moze kiedys sie zrobi zlot 164

Felgi to Zender Siena kolego.... Swoja droga przepiekne felgi !
Fajnie, ze kolejna 164 trafila w odpowiednie rece.
Pozdrawiam.

Wysłane z mojego Dell Streak 7

Dzięki za przypomnienie. Felgi piękne dlatego się zastanawiam nad kupnem... 17 cali idealnie by spasowały do lekko obniżonej 164 :) Teraz pozostanie mi podjąć decyzje kupować czy nie kupować... bo 1,5k zł to nie mała kwota jak dla mnie.

No to się zaczyna reanimacja 164 :)
Wczoraj działałem z dolotem miedzy innymi czyszczenie przepływomierza, puszki filtra powietrza i rury dolotowej.

Dziś zabrałem się za pompę paliwa która już ostro hałasowała. Wszytko wyglądało w miarę dobrze dopóki nie otworzyłem filtra przed pompą, normalnie smoła. Do tego pompa Boscha nie miała sitka jak zamiennik który kupiłem. Teraz jestem na etapie czyszczenia tego wszystkiego i składania.
2013-03-14 12.33.39.jpg2013-03-14 13.02.10.jpg2013-03-14 14.07.50.jpg2013-03-14 14.08.06.jpg

Zaczynasz bardzo dobrze. Będę śledził postępy.

O Batesik ! Miło że w końcu zaczynasz reanimację. Jak podpatrzę coś fajnego u Ciebie to może i zmodzę też u siebie (o ile oczywiście nie urwiesz mi za to głowy :D)
Życzę powodzenia i czekam na zdjątka :)
PS. Miło by było, zrobić kiedyś jakiś zlocik 164, trochę nas jest, jakby zebrał wszystkich to miło byśmy spędzili dzionek albo i nawet dwa :)

Choć pogoda nie sprzyja (chyba rozstawie namiot przed blokiem żeby spokojnie sobie pracować przy aucie :cool: ) to pompa została wymieniona, zostało tylko dokręcić dokładnie nakrętkę ze skrzydełkami (co do tej nakrętki bardzo fajnie się ją odkręca trzonkiem od młotka + drugi młotek :) ) i maskownice. Wszytko ładnie chodzi, no i wreszcie nie ma upierdliwego buczenia zza kanapy.
:D
Tu już zdjęcia po czyszczeniu (szkoda że nie zrobiłem zdjęcia filtra przed, bo wyglądało to jak by ktoś paliwo z asfaltem tankował) :

2013-03-14 15.15.35.jpg2013-03-14 15.26.33.jpg2013-03-14 16.14.01.jpg

Filtru nie chciałem bardziej czyścić z powodu na jego delikatną siateczkę. No i jak będę miał dostęp do jakiegoś najazdu/podnośnika to będzie czyszczony cały bak (nie ma tragedii z tego co patrzyłem) plus wymienię wężyki i kable które są przy pompie, tak dla świętego spokoju :)

Teraz można sobie pozwolić na nagrodę :)

2013-03-14 17.05.39.jpg

Tytanowy podgadaj podglądaj, mi to nie przeszkadza... mnie to cieszy że ktoś będzie mógł skorzystać z jakiś patentów/modów. Co do zlotu 164 jestem jak najbardziej na tak :)

Klasyka ;] Miałem okazje w niedziele oglądac taką pierwszy raz na żywo, po prostu Klasyka ;)
Prawdziwa Alfa;)

Czy ta nagroda to 9x19 mm Parabellum?

To są akurat 9x18 mm Makarov :) A nagroda jak kto woli :D

Edit: Teraz jak pozbyłem się jednego problemu to drugi się pojawił. Krótko po starcie załącza mi się kontrolka od przegrzania, ale temperaturę wskazuje 60-70. Padł czujnik czy rzeczywiście się przegrzewa ?

Ostatnia edycja:
To są akurat 9x18 mm Makarov :) A nagroda jak kto woli :D

Edit: Teraz jak pozbyłem się jednego problemu to drugi się pojawił. Krótko po starcie załącza mi się kontrolka od przegrzania, ale temperaturę wskazuje 60-70. Padł czujnik czy rzeczywiście się przegrzewa ?

Jak na moje to padł raczej czujnik. Jeżeli masz płyn chłodniczy w zbiorniczku wyrownawczym i nigdzie nic nie przecieka, a wentylator chlodnicy pracuje jak należy to raczej czujnik. Otworz maskę, wyczujesz gdy będzie się przegrzewał.

Amortyzatory
Powrót