Jeszcze kilka zdjęć.
Z przyjemnością przedstawiam Forumowiczom moją pierwszą Alfę Romeo. Do zakupu auta tej marki dojrzewałem długo. Przed ponad dwoma laty chorowałem na model GT, ale z powodu cen - nawet samochody z drugiej ręki były wtedy najwyżej dwuletnie - nie zdecydowałem się na jej zakup. W tym roku mogłem wrócić do tematu AR. Podszedłem do niego inaczej. Postanowiłem kupić małą, stylową i tanią Alfę. Gtv okazała się modelem z wyboruZe względu na to, że to mój pierwszy krok w świat włoskiej marki, o której awaryjności i kosztach serwisu krążą dowcipy, chciałem zacząć ostrożnie. Sprawa koloru budziła najmniej wątpliwości: czerwony lub biały. Ostateczny wybór widać na załączonych zdjęciach.
Zakładałem, że wiosna będzie lepszą porą roku na zakup. Ale gdy ją zobaczyłem w ogłoszeniach (otomoto.pl), to już nie odpuściłem. "Lightning strikes"- jak w filmie "Joe Black"
Wykorzystałem opcję "Inspekcja" - warto. Za kwotę 99zł rzeczoznawca jedzie do sprzedającego i sporządza protokół oględzin. Wychwytuje najdrobniejsze ryski, a nawet wyprute nitki z tapicerki. W ogłoszeniach to każde auto jest "w idealnym stanie"W każdym razie taka inspekcja może zaoszczędzić wydatków związanych z wyjazdem na drugi koniec Polski, jak również rozczarowań na miejscu. Ten test przeszła pomyślnie i pojechałem do Przemyśla. Wcześniej poprosiłem u umówienie przeglądu w serwisie Fiata oraz w Stacji Kontroli Pojazdów. Po tym wiedziałem już jakie niezbędne wydatki czekają mnie tuż po zakupie auta.
Samochód został sprowadzony z Włoch, jestem pierwszym właścicielem w kraju. Wyprodukowano go w 1999 roku (według VIN). Pierwsza rejestracja we Włoszech w marcu 2000 roku. Alfa ma obecnie przebieg 84000km. W rzeczywistości kolor nie jest biały, tylko lekko kremowy. Świetnie komponuje się z niebieskim zabarwieniem szyb i lusterek oraz ciemnogranatowym obiciem siedzeń.
Samochód wymagał wymiany hamulców (tarcz i klocków) oraz pompy wodnej. Oczywiście wymieniłem też rozrząd, wszystkie filtry i płyny. Kupiłem nowe opony zimowe, dywaniki, podkładkę pod przednią tablicę rejestracyjną (była za mała) i nowe spryskiwacze. Podczas przeglądu wyszły też trzy usterki. Najbardziej dokuczliwą była awaria czujnika obrotów wału. Poza tym uszkodzony był termostat oraz wiązka do ogrzewania tylnej szyby. W sumie nic przerażającego. Wszystko zostało dopięte i już śmigam Gtv.
W najbliższym czasie planuję jeszcze wymianę anteny radiowej, bo trafił mi się jakiś ogryzek. Potem może doinwestuję system audio.
Do zobaczenia w trasie
Paweł
PS. Dziękuję bratu za udostępnienie płotu do zdjęć![]()
albinoska...niezwykla dziewczynka gratuluje belli :mrgreen:
bija22 i Alfa156 V6 są powody do mruczenia
...i do płaczu
Dziękuję za dobre słowa.
Napisałem się dużo, ale zdjęcia wkleiły się słabe, na moim ekranie wyglądały znacznie lepiej. Jak można to poprawić?
super kolortylko szkoda że serduszko takie słabe w niej
jest świetna !i kolorek jej służy ... gratuluje zakupu no i niech śmiga aż miło :mrgreen:
... Pozdrawiam
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki