• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[166] Grigio Chiaro 166 3.0V6 Sportronic by tomaz

• Autor wątku Autor wątku tomaz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Śliczna bestia a ten dzwięk mnie zabił, aż sam zacząłem myśleć o montowaniu czegoś do mojej pięknej, tylko zastanawiam się czy w ogóle da się wyciągnac fajny dzwięk z jts?

Śliczna bestia a ten dzwięk mnie zabił

Dzięki :)

tylko zastanawiam się czy w ogóle da się wyciągnac fajny dzwięk z jts?

Łoo, facet! No pewnie! Ja jak przychodził moment decyzji o zmianie auta na nieco nowsze baaardzo długo myślałem nad GT. I ciągle puszczałem sobie taki filmik na YT, gdzie koleś jedzie GT 2.0JTS - dźwięk piękny! Myślę, że JTS ma spory potencjał, musisz go tylko wydobyć ;)

Tego filmiku nie mogę znaleźć na YT teraz...

Ogólnie dźwięk JTS'a jest bardzo przyjemny dla ucha (szczególnie w środku) niestety już praca silnika nie jest taka fajna jak wydechu, dlatego się zastanawiam czy jest sens ulepszać fabrykę i jakie to oscylacyjne koszta? Właśnie taki bym chciał dźwięk jak ty opisujesz swój, czyli bas na niskich obrotach a na wyższych żeby wsi nie pobudzić bo to nie w moim stylu. ;] A to ciekawe bo ja rozglądałem się też za 166, bo to jedna z piękniejszych Alf. Jednak trochę dla studenta niepraktyczna bo na parkingu pod uczelnia to nie wiem gdzie bym ją postawił! :D

Jakbym był jeszcze studentem, to też bym GT wybrał :)

Jeżeli wydech fabrycznie Ci pasuje, to może nie warto zmieniać, ewentualnie jak padnie to zrobić replikę? Chociaż do GT, która ma zdecydowanie większe zacięcie sportowe niż 166 taki sportowy wydech dobrze by pasował. Idea jest taka, że kolesie robią cały wydech przelotowy - poprawia to pracę silnika (odczuwalnie ok. +5% mocy) no i jak wiadomo zmienia/uwydatnia dźwięk.
Z tym dźwiękiem to jest ciężko dobrać. Ogólnie myślałem, że chłopaki coś na miejscu będą modzić, tak żeby można było sobie wybrać.. ale to tak nie działa. Niestety. Dźwięk jest taki, jaki wyjdzie. Wtedy ewentualnie robią ciszej/głośniej.

Teraz jestem już mądrzejszy o doświadczenia. W swojej poprzedniej 166 miałem jakiś zamiennik od Lancii jako końcowy tłumik. Po roku-dwóch dźwięk był bajka. Idealny. Ale zabij mnie jaki to był tłumik. Mam nawet foty, specjalnie porobiłem. Nie mam pojęcia od jakiej konkretnie Lancii to było. Gdybym mógł się cofnąć w czasie to bym zamienił ten tłumik z moim ori i tak sprzedał tamtą, a ten zamiennik bym dał do zrobienia repliki :P

Także najlepsza opcja i chyba jedyna to eksperymenty własne na jakiś zamiennikach, zużytych oryginałach itp. itd. Coś wyciąć / dospawać / kombinować. Jak uzyskasz dźwięk, o jaki ci chodzi, to jedziesz z takim "prototypem" i dajesz do zrobienia repliki w nierdzewce :)

Co nie zmienia faktu, że teraz jestem zadowolony z efektu u siebie :)

trochę fotek

Pierwsze fotoprzymiarki tej wiosny:
DSC_4144a_mini.jpgDSC_4147a_mini.jpgDSC_4153a_mini.jpgDSC_4156a_mini.jpgDSC_4159a_mini.jpgDSC_4166b_mini.jpgDSC_4170a_mini.jpgDSC_4158a_mini.jpgDSC_4191a_mini.jpgDSC_4188a_mini.jpgDSC_4193a_mini.jpgDSC_4194a_mini.jpgDSC_4195a_mini.jpg

Jestem świeżo po zmianie body Nikon z D40 na D80 i szczerze powiedziawszy nieco się podłamałem... poprzednim (niby gorszym) modelem robiłem foty przy ISO800 bez najmniejszego problemu, zero szumów i wszystko było OK. Teraz przy ISO800 mam takie szumy, że masakra. Słyszałem, że matryce 10MP są gorsze niż te 6MP pod tym względem (porównanie D40 do D40x), ale myślałem, że nie dotyczy to D80 :(

Albo ja nie ogarniam jeszcze tego body, albo będę musiał zmienić technikę focenia...

Foty wyszły średnio, do tego zaszumione, wielu nie wrzuciłem bo już w ogóle się nie nadawały. Mam nadzieję, że następnym razem będzie lepiej.

powiedzmy, że to nie pierwszy raz jak słyszę, że zdjęcia na D80 przy wyższym ISO wyglądają słabiej niż na D40. nie wiem ile jest w tym prawdy, miałem D80 przez ładnych pare lat i do 1000 dało się z tego korzystać. generalnie obwinianie zacząłbym od obiektywu (o którym słowem nie wspomniałeś). jeśli to 18-55 to cóż.. nie będę komentował :) auto masz ładne, przejrzałem wszystkie 9 stron tematu i nadal nie znalazłem zdjęć wnętrza :P

Hmm.. Wczoraj po powrocie na wstępie włączyłem redukcję szumów w menu (była wyłączona, bo na D40 zawsze miałem wyłączoną). Co do obiektywów.. na D40 zawsze na kitowych (18-55 i 55-200) było OK. Ta sesja była na 3 szkłach: 18-135, stałka Nikona 50mm, Tokina 12-24. Generalnie dopiero się uczę korzystać z tych szkieł (szczególnie Tokina), brakuje mi też filtra polaryzacyjnego, ale to już wkrótce ;)
Wnętrze jak wnętrze - czarne :P
Będą foty, jak skończę robić skóry - wczoraj zdołałem wyczyścić jeden fotel, reszta czeka...

Ładna, zadbana 166. Zdjęcia bardzo ładne tylko ten przedni znaczek nie pasuje mi jakoś. Kolory na tym logo są przechu.owe:( kup ori. Zrób sobie prezent Tomaz. Niebieskie żółte to jakieś jak z wycinanek .

:beer:

Hmm.. Wczoraj po powrocie na wstępie włączyłem redukcję szumów w menu (była wyłączona, bo na D40 zawsze miałem wyłączoną). Co do obiektywów.. na D40 zawsze na kitowych (18-55 i 55-200) było OK. Ta sesja była na 3 szkłach: 18-135, stałka Nikona 50mm, Tokina 12-24. Generalnie dopiero się uczę korzystać z tych szkieł (szczególnie Tokina), brakuje mi też filtra polaryzacyjnego, ale to już wkrótce ;)
generalnie polecam pozbyć się szkieł kitowych Nikona, zwłaszcza, że w Twoim przypadku nie będzie to jakoś bardzo bolesne. 50 1.8 i 12-24 to spoko szkła, do tego dorzuciłbym ew. 35 1.8 i zakres do 50 mm masz ładnie obstawiony. polecam rozejrzeć się też za czymś pokroju Sigmy 70-200 2.8 (szybszy AF kosztem obrazka z Tamrona, ale i tak wg mnie wygrywa, a Nikkor 70-200 2.8 jest dość drogi). ja na przykład jestem wielkim fanem tego typu obiektywów, jeśli będziesz miał okazję obmacać to zobacz, może i Tobie się spodoba.

Wnętrze jak wnętrze - czarne :P
ja tam lubie wnętrza, a czarna skóra jest spoko :D wiele osób robi fenomenalne zdjęcia aut z zewnątrz a ma potężne problemy z fotami środka i po zadaniu magicznego pytania wprost mówią, że nie ogarniają tego typu zdjęć. a to wcale nie jest trudne :D

Będą foty, jak skończę robić skóry - wczoraj zdołałem wyczyścić jeden fotel, reszta czeka...
w takim razie czekam :)

Dzięki chłopaki za opinie :)

Ładna, zadbana 166. Zdjęcia bardzo ładne tylko ten przedni znaczek nie pasuje mi jakoś. Kolory na tym logo są przechu.owe kup ori. Zrób sobie prezent Tomaz. Niebieskie żółte to jakieś jak z wycinanek .

Hehe, Masa, masz oko. To oczywiście ujowa nalepka, bo... nieco się wystraszyłem jak mi jakiś debil przed blokiem urwał znaczek z tyłu (ori w dobrym stanie). Od tej pory z tyłu mam stary (jeszcze po poprzedniej), a z przodu nalepkę. W tej chwili mam już komplet ori znaczków, tylko czeka na montaż. Taki mam plan, żeby pomalować zaciski, wymienić znaczki i wtedy zrobić sesję już w całości porządnie. Na razie to takie przymiarki, ogarnięcie aparatu/szkieł i nabieranie nieco wprawy ;)

wiele osób robi fenomenalne zdjęcia aut z zewnątrz a ma potężne problemy z fotami środka i po zadaniu magicznego pytania wprost mówią, że nie ogarniają tego typu zdjęć. a to wcale nie jest trudne

Też mam wrażenie, że nie ogarniam, tzn. nie wiem jak do tego podejść w ogóle. Ale będę próbował. Korzystając z okazji, zadam Ci pytanie: nie mam lampy, więc w grę wchodzi tylko naturalne światło, jak/gdzie postawić samochód (pogoda, pora dnia, kąt słońca?) żeby było dobrze? Czy dobrze kombinuję, że najlepiej pochmurny dzień (białe niebo) bo będzie równo?

Nie. Jak jest pochmurno to kiepskie kolory wyjdą. Pamiętaj tylko że słońce najlepiej mieć za sobą.

Korzystając z okazji, zadam Ci pytanie: nie mam lampy, więc w grę wchodzi tylko naturalne światło, jak/gdzie postawić samochód (pogoda, pora dnia, kąt słońca?) żeby było dobrze? Czy dobrze kombinuję, że najlepiej pochmurny dzień (białe niebo) bo będzie równo?

dobrze wiesz, że słońce świeci różnie w zależności od pory dnia i miejsca. jedyny skuteczny tip jaki mogę Ci podrzucić, to taki, żeby słonce doświetlało Ci wnętrze przez tylne/boczne szyby i to tak, żeby wnętrze było doświetlone jednolicie (tj. bez żadnych cieni na konsoli środkowej itp). wtedy nie masz problemu jarającej się przedniej szyby, a całe wnętrze jest ładnie doświetlone od słońca. popróbujesz, poprzestawiasz to może złapiesz o co mi chodzi. sam też nie korzystam z lamp. ew. do doświetlenia, nigdy jako 1 źródło światła. jak jest pochmurno to po prostu musisz sobie podciągnąć dłuższy czas naświetlania, bo może być ciemnawo w środku. może być też znacznie ciemniej w środku, niż przez przednią szybę na zewnątrz, co też nie jest optymalne. przy takim świetle trzeba więcej kombinować :D

Ostatnia edycja:
wnętrze

Zmotywowany dodatkowo przez Vaselinho zrobiłem pierwsze podejście do wnętrza :)
Lokalizacja niestety przypadkowa, światło pochmurne, więc też nie tak, jak miało być. Ale pierwsze kroki za mną. Nie przypuszczałem, że balans bieli we wnętrzu jest tak dużym problemem. Jak jeden fotel jest OK, to drugi się rozjeżdża.. i na odwrót. Następnym razem spróbuję przy jakimś delikatnym słoneczku ;)

DSC_4313nef_mini.jpgDSC_4314nef_mini.jpgDSC_4315nef_mini.jpgDSC_4316nef_cr_mini.jpgDSC_4317nef_mini.jpgDSC_4318nef_mini.jpgDSC_4329nef_cr_mini.jpgDSC_4331nef_cr_mini.jpgDSC_4332nef_mini.jpg

Oo nice! Naprawdę ładnie wyszło. Pierwszy raz widzę tak ładnie zrobione Fotki wnętrza 166 w czarnej skórze. Do tej pory jak widziałem Fotki wnętrz 166 w czarnych skorach innych posiadaczy to średnio to sobie wyobrażałem w realu. Ale widzę że w czarnych skorach jest zajebiscie. Elegancko i luksusowo. Fotki świetne.
Więcej Tomaz chce więcej! Ładnie ujales piekno wnętrza naszych aut.

Ostatnia edycja:
No to git :) Będzie więcej, dopiero się rozpędzam :D
Muszę przyznać, że bardzo dużo daje filtr polaryzacyjny, dzięki któremu widać "matowość" skóry, która często bez niego się błyszczy mimo że jest matowa (przednie fotele świeżo po czyszczeniu).

Czarne skórki są OK, aczkolwiek czasami myślę, czy nie wprowadzić jakiś ożywiających akcentów - np. czerwonej nitki w obszyciu kiery. Marzą mi się fotele z czerwoną nicią + czerwone loga AR na nich... coś jak wersje TI w nowszych modelach.

Nocne focenie vol.1, również po raz pierwszy :P
Tym razem głównie w B&W.

DSC_4340a.jpgDSC_4343a.jpgDSC_4352a.jpgDSC_4356a.jpgDSC_4383a.jpgDSC_4411a.jpgDSC_4371a.jpgDSC_4367a.jpgDSC_4366a.jpgDSC_4359a.jpgDSC_4345a.jpgDSC_4405a.jpgDSC_4398a.jpgDSC_4395a.jpgDSC_4376ac.jpgDSC_4375ac.jpgDSC_4370ac.jpg

Ładnie ale wg mnie 166 pięknie wygląda gdy foto się robi z mniejszego kąta. W sensie ze albo przód, albo bok albo tył bez lapania jednocześnie kawałka przodu auta i jego boku 50/50 bo ani przód ani bok dobrze wtedy nie wychodzi. A jeżeli już to można robić np tył auta i żeby bardzo delikatnie było widać bok i np sktecone koło. Wiem pierdol..le jak potluczony i pewno niewiele osób zrozumie mój bełkot. Ale kolega wazelinjo będzie wiedział o co mi chodzi. Tzn to moje zdanie ze przy 166 jedna część auta musi być widoczna cała - przód/tył/bok a dopiero w ramach zabawy można troszkę do zdjęcia przemycić resztę auta. Dobra już milcze

Ostatnia edycja:
Spoko, spoko, wiem o co Ci chodzi. W nocy nie jest łatwo złapać oświetlenie. Generalnie chodziło mi o zabawę światłocieniami, patrz foto 6 - 9. Najbardziej zdziwiły mnie foty na zjeździe, które ze względu na brak punktowych źródeł światła wyszły równo oświetlone. Żałuję, że nie zrobiłem kilku fot, np. sam przód, sam tył, auto z góry. Nadrobię następnym razem ;)

Świetnie te skórki wyglądają w macie. Jak w nowym mercu :) długo się ten mat utrzymuje? Na białych tego problemu nie mam ale na czerwonych w coupe to mi się wyślizgują po paru dniach :/

Amortyzatory
Powrót