[147] Bella Verde Acero

• Autor wątku Autor wątku thrr
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

thrr

Nowy
Auto
Alfa Romeo 147, 2.0 TS, 2001, 3d
Cześć,

po kilku miesiącach posiadania Alfy Romeo 147 poczułem, że to dobry moment, aby ją wam przedstawić. Kupiona została przypadkowo od sąsiada z kilku bloków obok, znaleziona na otomoto.pl. Cena może nie była superatrakcyjna, ale nie miałem serca się targować - po prostu wpadła mi w oko od samego początku. To był drugi samochód, który oglądałem - wiem, że nie ma się co "napalać" przy zakupach, po prostu musiałem ją mieć.

Od kwietnia do dziś zrobiłem w niej:
- wymiana uszczelniacza na wale (puszczał olej),
- remont głowicy (głupia sprawa, na trasie straciłem trzeci cylinder - okazało się, że zawór puścił i trzeba było planować głowicę, wymieniać zawory etc.),
- zalany Motul 6100 Synergie+ 10W40,
- regularne mycie,
- woskowanie na początku czerwca,
- czyszczenie skór i tak dalej.

I to by było na tyle - ogólnie wydaje mi się, że kupiłem mocno doinwestowaną Alfę, na co zwrócili mi uwagę na przeglądzie i mechanicy przy wymianie uszczelniacza i remoncie głowicy.

Poniżej zdjęcia - na razie tylko z zewnątrz:

WP_20130616_001a.jpgWP_20130616_002a.jpgWP_20130616_003a.jpgWP_20130623_004a.jpg

Ładna :)
Dość rzadko spotykany kolor (zielony klon) w przypadku 147 - no chyba że ja nie miałem okazji takich oglądać ;)

Tak, rozrząd jest zrobiony (kompletny, z wariatorem) - około 5000 km temu.

A co do koloru, to widziałem do tej pory tylko 1 alfę w tym kolorze, a w Warszawie jeździ sporo 147ek.

Ostatnia edycja:
Ładna i prawie identyczna jak moja, ten sam kolorek tylko silnik inny :)

W listopadzie polerka lakieru w zakładzie kolegi, nałożony dobry wosk - po prostu ślizgawka z lakieru :)

No i trochę się działo na przełomie grudnia i stycznia:
1. Wymienione panewki
2. Wymienione pierścienie
3. Wyczyszczona głowica + planowanie
4. Wyczyszczone kolektory
5. Wszystkie uszczelniacze związane z głowicą
6. Zalany Millers 10w40 Nanodrive EE

Przejechałem 300km i ubytek oleju 0 ml :) Silnik pracuje aż miło, cichutko i delikatnie, odpala od pierwszego i bez jakichkolwiek dymków

No, dużo się działo w między czasie :)
W wakacje wymieniony rozrusznik, w styczniu "dłubane" w zawieszeniu z przodu (wymiana na wahacze TRW, łączniki stabilizatorów), teraz w kwietniu amortyzatory z przodu i tulejki tylnych zwrotnic.

Kwota rachunków około 5000 zł. Ojacie :)

Teraz to już tylko pozostaje zrobić kapitalny remont podłogi, kapitalny remont zawieszenia, kilka innych rzeczy i śmiało można ją wystawiać za 5.500zł :D

Podłoga w stanie idealnym, igła Panie :)

A tak serio, to szybko się z Bellą nie rozstanę :)

Kolor jest zjawiskowy :o Na żywo musi być miazga

Kolor bardzo fajny :) Ale coś dużo w nią włożyłeś. Czyli chyba nie była mechanicznie w dobrym stanie?

Kupiłem naprawdę w dobrym stanie, poprzedni właściciel sporo w nią zainwestował.
Niestety w przypadku TSów czasami dochodzi do problemów z silnikiem - stąd remont. Przez dwa lata nie trzeba było nic inwestować w zawieszenie, a w tą zimę wszystko z przodu jakby się zmówiło - nie ruszałem tylko sprężyn. Do tego parę drobiazgów z tyłu, jakieś tulejki i tak dalej.
Trochę to kosztuje, bo serwisuję na Arkuszowej w Wawie.

Estetycznie jest super, poza małą "przygodą" z listopada - pewna Pani w leasingowym aucie przy parkowaniu uszkodziła mi drzwi pasażera i tylny błotnik. Sprawa wciąż nierozwiązana, bo Pani nie stawiła się na policji w celu złożenia zeznań. Czekam na wynik postępowania sądowego...

Amortyzatory
Powrót