• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Ściemnianie szyb-najtaniej i profesionalnie w Radomiu

• Autor wątku Autor wątku tomek_murawski
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

tomek_murawski

Guest
Jak w temacie, jakby ktoś chciał, to podam namiar na gościa który ściemnia szybki naprawdę tanio i solidnie. Ja za całe autko zapłaciłem 320 zł... Całe czyli tył i przód, u mnie powiedzieli mi 600 zł, a więc połowę taniej, a efekt super. Na przód oczywiście nie dają homologacji, ale delikatne ściemnienie nie rzuca się aż tak dramatycznie w oczy.
Pokaż załącznik 13812

Pokaż załącznik 13813

kurcze i cena i efekt super - szkoda, że tak daleko... :(

Jako że nie jest to piecowe to i tak wygląda ładnie ale jeśli chodzi o przód to 1 lepszy "smerf" przejedzie kluczem po szybie, zobaczy że to folia i albo zabierze Ci dowód albo karze zrywać

Co do smerfów, to mają peszka, bo prześwit jest taki, jak ustawa przwiduje. Co do wyciągania szyb-nie, robi to na samochodzi, co jedynie boczki może ściągać, ale ze wszystkim da sięz nim dogadać.

Radek, numer poszedł na PW, ps. widzimy się oczywiście 24 na spocie?

PW Dostałem jeszcze raz dzięki. Zobaczę jak będę stał z czasem 24go bo na noc jeszcze do pracy idę... :(

Jak w temacie, jakby ktoś chciał, to podam namiar na gościa który ściemnia szybki naprawdę tanio i solidnie. Ja za całe autko zapłaciłem 320 zł... Całe czyli tył i przód, u mnie powiedzieli mi 600 zł, a więc połowę taniej, a efekt super. Na przód oczywiście nie dają homologacji, ale delikatne ściemnienie nie rzuca się aż tak dramatycznie w oczy.
Pokaż załącznik 13812

Pokaż załącznik 13813

Jakiej firmy jest ta folia i ile lat gwarancji na nią dają? Poza tym czy widziałeś, że nie wyciąga szyb?

Co do smerfów, to mają peszka, bo prześwit jest taki, jak ustawa przewiduje. Co do wyciągania szyb-nie, robi to na samochodzi, co jedynie boczki może ściągać, ale ze wszystkim da sięz nim dogadać.
Na samochodzie bez wyciągania szyb bocznych to raczej ciężko to zrobić choćby ze względu na brak dojścia aby dobrze podocinać folię.
P.S.1: tylna szyba z jednego kawałka czy z pasków?
P.S.2: A gdzie masz jakiś papier potwierdzający, że szyby spełniają wymagania odnośnie stopnia przepuszczalności światła...tak na chłopski rozum, z tego co pamiętam, to szyby nie są idealnie przeźroczyste i już na wstępie mają coś około 85%, a ty im dołożyłeś jeszcze folię ok. 20%, a z tego co mówi PN to minimalna przepuszczalność światła dla szyb przednich bocznych to 70% (przednia czołowa 75%)....także dla szyb przednich bocznych legalna jest tylko przyciemnianie piecowe.

Ostatnia edycja:
Na samochodzie bez wyciągania szyb bocznych to raczej ciężko to zrobić choćby ze względu na brak dojścia aby dobrze podocinać folię.

Dokładnie tak. Poza tym jeszcze kwestia czystości tutaj dochodzi.

P.S.1: tylna szyba z jednego kawałka czy z pasków?

Jeśli jest z kawałków to nie ma o czym nawet mówić ale tutaj mi to nie wygląda na taką fuszerkę.

P.S.2: A gdzie masz jakiś papier potwierdzający, że szyby spełniają wymagania odnośnie stopnia przepuszczalności światła...tak na chłopski rozum, z tego co pamiętam, to szyby nie są idealnie przeźroczyste i już na wstępie mają coś około 85%, a ty im dołożyłeś jeszcze folię ok. 20%, a z tego co mówi PN to minimalna przepuszczalność światła dla szyb przednich bocznych to 70% (przednia czołowa 75%)....także dla szyb przednich bocznych legalna jest tylko przyciemnianie piecowe.

Z przepuszczalnością jest trochę inaczej. Szyby barwione (a takie ma ogromna większość aut osobowych po 95 roku) mają przepuszczalność w słońcu na poziomie 65%-70% a przy niskim nasłonecznieniu max 75%.

Norma rzeczywiście przewiduje tak, jak piszesz ale sam widziałem wiele przypadków (np Peugeot 406 wersja Saint Tropez) gdzie oryginalna szyba kierowcy miała 62% przepuszczalności w słońcu a mimo to ten samochód miał homologację UE. Poza tym jeśli się przyciemni piecowo szyby o np 5-10% to efekt jest niezauważalny bez porównania z szybą oryginalną.

Są oczywiście auta z idealnie białymi szybami i przepuszczalnością na poziomie 90-92% ale to zazwyczaj jakieś starsze modele lub bardzo ubogie wersje (np astra I, golf II) Tutaj jest więcej o przepisach i http://www.multiglas.pl/folie-przepisy.htm

Pozdrawiam.

Belfer27 kurcze nie pamiętam marki folii, musiałbym prawdzić na ateście, a gwarancji gość daje 5 lat, a przez rok w razie problemów 'serwis' gratis. A apropos wyciągania szyby, to oczywiście, że się da bo idziałem jak to robił. Ściągnął boczki i miał dojście do dołu szyby, a co do atestu, to jak wspomniałem na tył daje papier, no a przód na swoją odpowiedzialność. I jeszcze tylna szyba, Danus jest ona z jednego kawałka i nie ma żadnego śladu, że coś było z nią robione. A mi z tego co wiadomo tył można przyciemniać wedle uznania, bo nie wpływa na bezpieczeństwo ruchu, a jak wcześniej wspomniałem przód jest niedozwolony, takżę kwesta wyboru.

Czyli jest to jak najbardziej opłacalna operacja i to jak widać profesjonalną folią.

Amortyzatory
Powrót