jedyna sluszna trasa, of koz w okresie letnim przy suchej nawierzchni to:
wrocław > olesnica > antonin > grabów n. prosną > czajków > burzenin > kącik > mzurki > pt. tryb i do konca 8-ka
sprawdzona przez wielu znajomych, ktorzy zupelnie jak ja bardzo czesto musza przemieszczac sie do waw.
już Ci mówię, jest dalej o około 5 km - droga krajowa nr 45 z Opola na Kluczbork jakieś 20km i później w prawo na Olesno i Częstochowę drogą wojewódzką numeru nie pamiętam, furmanek za wiele nie ma za to są długie proste, także nawet jak coś się trafi to łatwo jest wyprzedzić. Z tego co pamiętam to pas awaryjny jest na całej długości A4 pomiędzy Wrocławiem a Opolem więc 130km/h jest prędkością przepisową. Poza tym przejedź się tamtędy, a zrozumiesz, że czas poniżej 5h do wawy jest jak najbardziej realny.
Alfa 146 ti
Harfa V-Tec
"Tytanowego Janusza pokona tylko Molibdenowy Mateusz"
dobra, spróbuje tej trasy. Jak wróce, opisze jak się jechało, może się uda jeszcze przed sniegami![]()
Ale, przy okazji, nie schodźmy z tematu. To, że pięć godzin z Wawy da się zrobić to wiem. Sam robię 4 godziny, 4 i pół, klasycznymi drogami. Srednia wychodzi mi około 80 km/h. Rozmawialiśmy o tym, ze jeden z kolegów uzyskał srednią 95 km/h na trasie do Warszawy.... czyli jechał 3 godziny i jakiś kwadrans. O to się spieramy.
No zobaczymy, co to za magiczna trasa.
Magiczna nie jest, ale naprawdę ułatwia życie, a z tematu to bardzo zboczyliśmy, bo było o spalaniu...![]()
Alfa 146 ti
Harfa V-Tec
"Tytanowego Janusza pokona tylko Molibdenowy Mateusz"

Witam serdecznie.
Kupiem Brere TBi i zrobiłem już 7tyś km i wiem ile pali już to cacko (-:
Tak więc:
miasto 11-12l
trasa 8l
nie jest źle.
Auto ciągnie od niskich obrotów i do prawie 6 tys obrotów. Po prostu melodia.
Pojawił się inny problem - trzeszczy podszybie i pedał sprzęgła. Może kto
Pozdrawiam.
---------- Post dodany o godzinie 22:08 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 22:07 ----------
Witam serdecznie.
Kupiłem Brere TBi i zrobiłem już 7tyś km i wiem ile pali już to cacko (-:
Tak więc:
miasto 11-12l
trasa 8l
nie jest źle.
Auto ciągnie od niskich obrotów i do prawie 6 tys obrotów. Po prostu melodia.
Pojawił się inny problem - trzeszczy podszybie i pedał sprzęgła. Może ktoś wie co z tym zrobić?
Pozdrawiam.
---------- Post dodany o godzinie 22:43 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 22:08 ----------
Witam.
Czy ktoś wie który serwis usunie trzeszczenie podszybia i sprzęgła ?
Lub jak sobie z tym poradzić?

Jeszcze mały OT na temat trasy: Warszawa-Wrocław poniżej 5 godzin jest jak najbardziej osiągalna.
Jechałem tą trasą pod koniec lutego. Wyjazd z Wawy (z Pragi Połdunie !) o 11:00, o 16:30...zamówiłem obiad w restauracji w Bolkowie (dla niezorientowanych Bolków leży kilkadziesiąt km na południowy zachód od Wrocławia)
Jechałem DK8 do Piotrkowa, tam na DK1 do Częstcohowy, tam z kolei w DK46 do Opola (to najwolniejszy odcinek całej trasy), za Opolem na A4 aż do Legnicy, z Legnicy już jednopamówką do Bolkowa. Jadąc A4 obok Wrocka sprawdziłem czas, była 15:35. Po drodze nie zatrzymywałem się, na dwupasmówkach utrzymywałem prędkości w granicach 110-130. Samochód - jak w podpisie, Corolla 1.4 D4D, 90 kucyków...sami widzicie.
Artykuł, od którego wszystko się zaczęło...
http://www.autogaleria.pl/auto_test/...ctive,397.html
"Alfa Romeo ma wszystko, czego potrzebuje: rzesze rozmontowanych emocjonalnie fanów..."

Uwierzcie mi , nie da się z silnikiem benzynowym jeździć oszczędnie jeżeli patrzysz bez przerwy na wskaźnik poziomu paliwa to daj sobie spokój z benzynką bo nerwy ci puszczą .Albo adrenalina i piękne brzmienie albo klekot i 6 litrów na 100 km.

Taa, szczególnie jtsy to mają super brzmienie
Panowie, bez herezji proszę.

Od niskich obr. tzn. mniej więcej od jakich?
Kiedy następuje odcięcie?
Napisałeś ze ciągnie do prawie 6000obr.min, a potem co, następuje taki spadek mocy jak w dieslu po 4500obr./min czy raczej tylko "mały i płynny" spadek mocy?
I jak z dźwiękiem silnika, brzmi dobrze? np. w porównaniu do ts'ów.
Wypytuje bo chce się trochę dowiedzieć o tym silniku a na razie nie jest ich zbyt dużo...
POZDRO![]()
Alfaholizm jest zaraźliwy
Alfa 156 2.0TS Berlina 1998r. - moja---Alfa 159 1.9JTDm 8v 2007r. 159KM 342nm by Cinsoft - taty --- Alfa 147 selespeed - w rodzinie
Ola[*] Kuba[*]
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki