Strona 7 z 16 PierwszyPierwszy 12345678910111213141516 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 157
Przeglądasz Forum Alfa Romeo - Alfaholicy. Wyświetlony wątek znajduje się w dziale Porady przy zakupie - Dział zawiera porady dotyczące zakupu Alfy. Nowe tematy w tym dziale wymagają akceptacji moderatora - zanim zadasz pytanie użyj opcji SZUKAJ.
    Użytkownik Rowerzysta Avatar seboq
    Mieszka w
    Wrocław/Klu/Wawa
    Auto
    156 2.0 TS Sportpack 2000r.
    Podziękowania za post / Lubię to
    Czas spędzony na forum
    4 h 18 m

Domyślnie

jedyna sluszna trasa, of koz w okresie letnim przy suchej nawierzchni to:

wrocław > olesnica > antonin > grabów n. prosną > czajków > burzenin > kącik > mzurki > pt. tryb i do konca 8-ka

sprawdzona przez wielu znajomych, ktorzy zupelnie jak ja bardzo czesto musza przemieszczac sie do waw.

Użytkownik Rowerzysta Avatar Zet
    Mieszka w
    Świdnica
    Auto
    AR 146 ti
    Czas spędzony na forum
    1 d 9 h 1 m

Domyślnie

Cytat Napisał Pingwin Zobacz post
    No i ten mityczny odcinek "między Czestochową a Opolem". To jest niecałe 100 km. Możesz napisać, jaką drogą jedziesz, skoro omijasz Lubliniec i Ozimek? I pamiętaj, że na tej drodze musisz utrzymać srednią ponad 90 km/h... Czy to są wiejskie, boczne drogi? Najkrotsza trasa wiedzie przez Lubliniec i Ozimek. Czyli Ty jedziesz dłuższą. Więcej jak 100 km robisz, czyli Twoja srednia sięga 100 na tym odcinku. Rozumiem, ze nia ma tam wsi, skrzyżowań, innych aut, a skoro to drogi boczne, nie ma też furmanek???
    już Ci mówię, jest dalej o około 5 km - droga krajowa nr 45 z Opola na Kluczbork jakieś 20km i później w prawo na Olesno i Częstochowę drogą wojewódzką numeru nie pamiętam, furmanek za wiele nie ma za to są długie proste, także nawet jak coś się trafi to łatwo jest wyprzedzić. Z tego co pamiętam to pas awaryjny jest na całej długości A4 pomiędzy Wrocławiem a Opolem więc 130km/h jest prędkością przepisową. Poza tym przejedź się tamtędy, a zrozumiesz, że czas poniżej 5h do wawy jest jak najbardziej realny.
    Alfa 146 ti
    Harfa V-Tec
    "Tytanowego Janusza pokona tylko Molibdenowy Mateusz"

Pingwin
    Gość

Domyślnie

dobra, spróbuje tej trasy. Jak wróce, opisze jak się jechało, może się uda jeszcze przed sniegami
    Ale, przy okazji, nie schodźmy z tematu. To, że pięć godzin z Wawy da się zrobić to wiem. Sam robię 4 godziny, 4 i pół, klasycznymi drogami. Srednia wychodzi mi około 80 km/h. Rozmawialiśmy o tym, ze jeden z kolegów uzyskał srednią 95 km/h na trasie do Warszawy.... czyli jechał 3 godziny i jakiś kwadrans. O to się spieramy.

No zobaczymy, co to za magiczna trasa.

Użytkownik Rowerzysta Avatar Zet
    Mieszka w
    Świdnica
    Auto
    AR 146 ti
    Czas spędzony na forum
    1 d 9 h 1 m

Domyślnie

Magiczna nie jest, ale naprawdę ułatwia życie, a z tematu to bardzo zboczyliśmy, bo było o spalaniu...
    Alfa 146 ti
    Harfa V-Tec
    "Tytanowego Janusza pokona tylko Molibdenowy Mateusz"

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    bydgoszcz
    Auto
    brera TBi
    Czas spędzony na forum
    N/A

Domyślnie

Witam serdecznie.
    Kupiem Brere TBi i zrobiłem już 7tyś km i wiem ile pali już to cacko (-:
    Tak więc:
    miasto 11-12l
    trasa 8l
    nie jest źle.
    Auto ciągnie od niskich obrotów i do prawie 6 tys obrotów. Po prostu melodia.
    Pojawił się inny problem - trzeszczy podszybie i pedał sprzęgła. Może kto
    Pozdrawiam.

---------- Post dodany o godzinie 22:08 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 22:07 ----------

Witam serdecznie.
    Kupiłem Brere TBi i zrobiłem już 7tyś km i wiem ile pali już to cacko (-:
    Tak więc:
    miasto 11-12l
    trasa 8l
    nie jest źle.
    Pojawił się inny problem - trzeszczy podszybie i pedał sprzęgła. Może ktoś wie co z tym zrobić?
    Pozdrawiam.

---------- Post dodany o godzinie 22:43 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 22:08 ----------

Witam.
    Czy ktoś wie który serwis usunie trzeszczenie podszybia i sprzęgła ?
    Lub jak sobie z tym poradzić?

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Myszkin
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    krajowa AR 159 07' 1.9 JTDm 16V, Toyota Corolla 06' 1.4 D4D Sol
    Czas spędzony na forum
    1 d 11 h 44 m

Domyślnie

Jeszcze mały OT na temat trasy: Warszawa-Wrocław poniżej 5 godzin jest jak najbardziej osiągalna.

Jechałem tą trasą pod koniec lutego. Wyjazd z Wawy (z Pragi Połdunie !) o 11:00, o 16:30...zamówiłem obiad w restauracji w Bolkowie (dla niezorientowanych Bolków leży kilkadziesiąt km na południowy zachód od Wrocławia)

Jechałem DK8 do Piotrkowa, tam na DK1 do Częstcohowy, tam z kolei w DK46 do Opola (to najwolniejszy odcinek całej trasy), za Opolem na A4 aż do Legnicy, z Legnicy już jednopamówką do Bolkowa. Jadąc A4 obok Wrocka sprawdziłem czas, była 15:35. Po drodze nie zatrzymywałem się, na dwupasmówkach utrzymywałem prędkości w granicach 110-130. Samochód - jak w podpisie, Corolla 1.4 D4D, 90 kucyków...sami widzicie.
    Dopadł mnie wirus Alfagrypy, nosicielem okazał się ten test:
    http://www.autogaleria.pl/auto_test/...ctive,397.html

Użytkownik Romeo Avatar pafka
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Brera 1750 TBi
    Czas spędzony na forum
    25 d 2 h N/A

Domyślnie

Cytat Napisał ringo Zobacz post
    Witam serdecznie.
    Kupiem Brere TBi i zrobiłem już 7tyś km i wiem ile pali już to cacko (-:
    Tak więc:
    miasto 11-12l
    trasa 8l
    nie jest źle.
    Pojawił się inny problem - trzeszczy podszybie i pedał sprzęgła. Może ktoś wie co z tym zrobić?
    Spalanie moim zdaniem jest znakomite, natomiast martwi mnie to trzeszczenie, tym bardziej, że problem trzeszczącego podszybia nie jest nowy, i miałem nadzieję, że w fabryce już się z nim uporali. Daj znać jak sobie z tym poradzisz.

210 KM @ 5416 Rpm, 344 Nm @ 2823 Rpm
    Brera. Puro spirito Alfa.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar yapyko
    Mieszka w
    warszawa
    Auto
    alfa romeo 159 1,9 JTS
    Czas spędzony na forum
    28 m

Domyślnie

Cytat Napisał Pingwin Zobacz post
    masz racje Fiergloo.. zakładam, że dieslem, zeby sie per saldo opłacało, trzeba robić wyżej 50 tys km rocznie... Ja robię niecałe 20... więc zapominam o kaszlaku a co do spalania 159.. Szefowa salonu bajerowała mnie, ze w miescie 159 1.8 TBI wypije mi niżej 10 litrów.. absolutnie nie wierzę.
    Uwierzcie mi , nie da się z silnikiem benzynowym jeździć oszczędnie jeżeli patrzysz bez przerwy na wskaźnik poziomu paliwa to daj sobie spokój z benzynką bo nerwy ci puszczą .Albo adrenalina i piękne brzmienie albo klekot i 6 litrów na 100 km.

Użytkownik Romeo Avatar plancior
    Mieszka w
    Rybnik/Katowice
    Auto
    159 1.9 JTDm 16v '06
    Czas spędzony na forum
    10 m

Domyślnie

Taa, szczególnie jtsy to mają super brzmienie
    Panowie, bez herezji proszę.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Młody_Alfista
    Mieszka w
    Okolice Olkusza i... zagranica
    Auto
    Alfa 156 2.0 TS berlina 98r.
    Czas spędzony na forum
    4 d 16 h 44 m

Domyślnie

Cytat Napisał ringo Zobacz post
    [COLOR="Silver"]
    Od niskich obr. tzn. mniej więcej od jakich?
    Kiedy następuje odcięcie?
    Napisałeś ze ciągnie do prawie 6000obr.min, a potem co, następuje taki spadek mocy jak w dieslu po 4500obr./min czy raczej tylko "mały i płynny" spadek mocy?
    I jak z dźwiękiem silnika, brzmi dobrze? np. w porównaniu do ts'ów.

Wypytuje bo chce się trochę dowiedzieć o tym silniku a na razie nie jest ich zbyt dużo...

POZDRO
    Alfaholizm jest zaraźliwy
    Alfa 156 2.0TS Berlina 1998r. - moja ---Alfa 159 1.9JTDm 8v 2007r. 159KM 342nm by Cinsoft - taty --- Alfa 147 selespeed - w rodzinie
    Ola[*] Kuba[*]

Informacje o temacie

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)