JTS czy TS?

alfa156gta

Nowy
Auto
była alfa156 1.8 TS 1999r jest 156 2,0JTS 2002r ,159 2,4jtdm SW TI.
Witam wszystkich.Czy warto kupić JTS czy TS.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
To zależy czego się oczekuje ale przede wszystkim użyj opcji SZUKAJ. Tego typu tematów są dziesiątki

TS jest mniej elastyczny ale jak dla mnie daje więcej frajdy z jazdy.

Tematów jest mnóstwo. Po za tym jest odpowiedni dział "Porady przy zakupie". Tam przenoszę.

miałem 2.0TS 155KM i 2.0JTS 165KM - wolałem 2.0JTS > lepszy moment , zbiera się z dołu

ok, zostawiłem ten temat bo może się przydać w tym dziale.

JTS zdaje się że dynamiczniejsza i oszczędniejsza jednostka, jednak jest kilka lat młodsza.

Niedawno kupiłem JTS 2.0 SW. Auto naprawdę fantastyczne.

Co do silnika. Posiadam również Tigre 1.4 i ku mojemu bardzo pozytywnemu zaskoczeniu oba auta mają w zasadzie identyczne spalanie. A samochody zupełnie nie porównywalne.
Alfa jest bardzo dynamiczna i elastyczna. Jadąc nią ma się przyjemne uczucie lekkości.

Jeżeli planujesz w przyszłości montaż instalacji LPG to bezpośredni wtrysk w JTS będzie niestety wadą. Koszt takiej instalacji to ok. 4500zł - 5000zł. Poza tym przy LPG nie można wyłączyć na stałe wtrysków benzynowych, więc spalanie to 20% Pb 80% LPG.

Ostatnia edycja:
Kolego a o który JTS ci dokładnie chodzi ??
1,9 JTS 160 KM
2,2 JTS 185 KM
3,2 JTS 260 KM
2,0 JTS 165 KM
oczywiście 2.0JTS czy 2.0TS

---------- Post dodany o godzinie 18:06 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 18:03 ----------

Niedawno kupiłem JTS 2.0 SW. Auto naprawdę fantastyczne.

Co do silnika. Posiadam również Tigre 1.4 i ku mojemu bardzo pozytywnemu zaskoczeniu oba auta mają w zasadzie identyczne spalanie. A samochody zupełnie nie porównywalne.
Alfa jest bardzo dynamiczna i elastyczna. Jadąc nią ma się przyjemne uczucie lekkości.

Jeżeli planujesz w przyszłości montaż instalacji LPG to bezpośredni wtrysk w JTS będzie niestety wadą. Koszt takiej instalacji to ok. 4500zł - 5000zł. Poza tym przy LPG nie można wyłączyć na stałe wtrysków benzynowych, więc spalanie to 20% Pb 80% LPG.
gaz w belli?:nono:tylko tacy montują:confused:

Poza tym przy LPG nie można wyłączyć na stałe wtrysków benzynowych, więc spalanie to 20% Pb 80% LPG.
Kolego, chyba nie masz racji. Jeżeli jeździsz na gazie to benzynowe wtryski sa odłączone. Nie ma możliwości, żeby spalała się jednocześnie benzyna i gaz.

Kolego, chyba nie masz racji. Jeżeli jeździsz na gazie to benzynowe wtryski sa odłączone. Nie ma możliwości, żeby spalała się jednocześnie benzyna i gaz

Niestety nie można w JTS wyłączyć wtryskiwaczy benzynowych bo się zapieką.

A i tak się wtryski PB zapieką .... LPG w tym silniku to nieporozumienie ...

Coś w tym jest. Choć gadałem już z gazownikami w paru zakładach w Krakowie i ponoć nie ma z tym wielu problemów. Ale co mogą mi powiedzieć goście którzy za to biorą 5 koła?

Wtryskiwaczy benzynowych nie można odłączyć bo benzyna je po prostu chłodzi.
W jednym zakładzie goście mówili mi ze mają sie pojawić instalacje gdzie gaz jest wtryskiwany w fazie ciekłej. (Oczywiście takie instalacje już są, chodzi mi o nowe instalacje pod ślinki z bezpośrednim wtryskiem). Taki gaz bardzo dobrze chłodzi całą komorę spalania.
Pewnie niestety taka instalacja będzie kosztować ponad 6000zł więc i tak wszystko co "psu na budę".

Tak przy okazji, dla osób które mają opory przed LPG.
Mam jak już wspomniałem Tigre. Mam w niej instalacje sekwencyjną.
Gaz jest znacznie czystszym paliwem od benzyny. Przy jego spalaniu nie tworzą sie nagary. Gaz również nie rozpuszcza filtra olejowego na ściankach cylindrów.
Jak spuszczam stary olej po 15tys. to jest on jeszcze przezroczysty.

Amortyzatory
Powrót