Witam wszystkich !
Mam problem co do kupna Alfy. Mianowicie zastanawiam sie nad modelami 166 lub 156.. Do wydania mam 15.000zl. Interesuja mnie glownie silniki JTD lub 2.5V6 + gaz. Czy wogole w tej cenie jest wykonalne znalezienie w miare utrzymanego auta ? Hmm przemyslajac sprawe interesuje mnie tez to czy warto pakowac sie w silniki 2.5V6 z gazem.. ? Co do modelu ktory bardziej polecilibyscie, wiem ze 156 jest taka bardziej "sportowa" ale oczywiscie sylwetka 166 mi nie przeszkadza.
Z gory dzieki za pomoc !
Pozdrawiam
będzie ciężko kupić coś pewnego za te pieniądze. JTD będzie miał zapewne dużo większy przebieg, do 166 droższe części, a musisz założyć, że kupując jakikolwiek samochód używany te min 5000zł trzeba mieć odłożone na czarną chwilę...
PS. Musisz uwzględnić ew. wydatki:
- rozrząd, płyny, olej, filtry 1200zł
- zawieszenie itp. 100-2000zł w zależności od tego co będzie do wymiany
- opony 1500-2000zł
- akumulator - 400zł
...takie tam pierdoły, które mogą wymagać inwestycji zaraz po zakupie.
WIęc jeśli 15tys to max jakim dysponujesz - ja bym się nie pakował w 156, a już na pewno nie w 166. Jeśli natomiast masz rezerwy - kupuj śmiało.
Osłony pod silnik AR 147/156/GT/GTA/Crosswagon
http://www.forum.alfaholicy.org/czes...tml#post814896
Ogolnie mialem nadzieje ze 15tys wystarczy, ale jesli trzeba by bylo cos dolozyc to raczej nie bedzie problemu.. Chociaz z tego co ogladalem auta z poczatkow produkcji nie sa takie drogie i mialem nadzieje ze cala operacja zamknie sie w tych 15 tys.

Niestety będzie ciężko coś znaleźć! Bo te tańsze są w znacznie gorszym stanie,a te młodsze znacznie droższe i tu błędne kolo się zamyka! Ja szukam bardzo intensywnie od miesiąca,oglądałem wiele i niewątpliwie jest problem! Raz na 100.000 okazja się trafia...czego Tobie i sobie życzę...
to co kolega Ci wyżej napisał musisz mieć trochę rezerwy kasowej z uwagi na płyny paski i filtry, a jak kupujesz używany samochód to musisz założyć że zawsze będzie coś jeszcze do wymiany,
Moja Alfa nie wymaga wkładu ale cenę tez jak widać mam wyższą, bo wiem ile co kosztuje i wiem z czym na początek trzeba się liczyć, za 15 tys poszukasz 2,5 V6 ale bez LPG i będzie w dobrym stanie, pozdrawiam
życie to ściganie reszta to czekanie
Lewar, jak móżesz dołożyć parę groszy to się odezwij na PW
166 2,4 JTD CF2 140 CV Progression '99
166 2,5 V6 24V CF2 Distinctive '00
IMO 166 2.5V6 z dobrą instalacją gazową jest OK. Ale koniecznie przed zakupem wizyta w serwisie, który ZNA te samochody i potrafi ocenić stan silnika, instalacji gazowej i inne (np. zawieszenie).
Za tą wersją przemawia z reguły niższy przebieg (jak moją kupiłem, to miała 155tys.), ALE uwaga: jeżeli ktoś miał już gaz, to nie po to by jeździć 500km/miesięcznie
Pozdrawiam,
~tomaz
AR166 2.5V6 '99 Sportronic
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki