Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 24 z 24
Przeglądasz Forum Alfa Romeo - Alfaholicy. Wyświetlony wątek znajduje się w dziale Porady przy zakupie - Dział zawiera porady dotyczące zakupu Alfy. Nowe tematy w tym dziale wymagają akceptacji moderatora - zanim zadasz pytanie użyj opcji SZUKAJ.
    Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    Łańcut
    Auto
    Alfa Romeo 159 2.2 JTS
    Podziękowania za post / Lubię to
    Czas spędzony na forum
    N/A

Domyślnie

JTS'y faktycznie mogą mieć podatność na wytwarzanie nagaru. Zaobserwowałem to po oleju, po przejechanych 15 tysiącach jest dość ciemny, ale z drugiej strony praktycznie w ogóle nie ma apetytu na niego. Przy zakupie zastanawiałem się nad tym zużyciem paliwa, jeździłem i miałem chęć na zakup passata B6 2.0 TFSI, a ten samochód miał smaki na olej, pan który go sprzedawał sam tego faktu nie ukrywał, a posiadał go od nowości. Obydwie fury były praktycznie nowe z niewielkimi przebiegami.

spalanie TFSI - mocna łapa w mieście i podjazdy wskaźnik spada w oczach, super przyśpieszenie, bez znaczącej turbo dziury(elastyczny). Jednak ta moc nie jest tak uwalniana jak w JTS'ie (inna bajka,inny styl jazdy)

JTS-mocna łapa w mieście i podjazdy wskaźnik spada w oczach, niesamowita elastyczność, piękny dźwięk, pięknie się wkręca idealnie wykorzystuje cały wachlarz obrotomierza"urzeka mnie to"(i tu bez znaczenia jak jest zapakowany) jak również gładziutko jeździ na małych obrotach.

Reasumując charakterystyka jazdy tymi samochodami jest całkiem inna, ale bardzo podobnie szamają ~9 trasa , ~11 tryb mieszany, ~13,5 miasto

2. # ADS
    Akwizytorka
    Mieszka w
    Milano

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Andrzejsr
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    AR 156SW 1,6TS 2004 + to samo z 2,5V6 + 166 3,2V6 2004
    Czas spędzony na forum
    1 d 10 h 2 m

Domyślnie

Szukając informacji o olejach natknąłem się na taki artykuył:
    http://dray.pl/bmw/oleje.pdf
    i tam na str 10 jest krótko o silnikach typu JTS - generalnie potwierdzenie tego co już tu padło. Wszelkie nagary na zaworach pochodzą tylko i wyłącznie z oleju, a różne oleje dają w wyniku spalania różne ilości popiołów więc trzeba szukać takiego, który pozostawia ich najmniej. Ale i tak z czasem czyszczenia uniknąć się raczej nie da i to nie przez żadne dodatki czyszczące tylko demontaż głowicy.
    AR 156SW

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar Murray
    Mieszka w
    Brańsk
    Auto
    ...Na zawsze Mazda 323 F BP i kiedyś Alfa Romeo159 JTS...
    Czas spędzony na forum
    1 d 22 h 6 m

Domyślnie

Liqui Moly i ich kombajn Jet-Clean Tronic może pomóc czyszcząc układ paliwowy i nagary na zworach w silnikach JTS...więcej na forum ogólnym...
    <<-<---Nicole Scherzinger - Don't Hold Your Breath--->->>

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar Murray
    Mieszka w
    Brańsk
    Auto
    ...Na zawsze Mazda 323 F BP i kiedyś Alfa Romeo159 JTS...
    Czas spędzony na forum
    1 d 22 h 6 m

Domyślnie

Nie pozsostje nic innego jak zalewać motor np: 1,9JTS--&gt; olejem Valvoline SynPower 5W/40 bo jest w miarę dostepny na Polskim rynku. Olej ten jakość ma bardzo dobrą, tankować dobre paliwo i czasem do baku dolewać profilaktycznie STP do benzyny...
    <<-<---Nicole Scherzinger - Don't Hold Your Breath--->->>

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Informacje o temacie

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Tagi dla tego tematu

Tagi użytkowników

jts zasilanie paliwem

silnik 2.2 jts spalanie oleju

nagar w jts

trwałość silników jts w alfie 156

jak objawia się nagar w silnikach jts

silniki jts opinia 159

2.2 jts nagar

Zakładki

Uprawnienia