Wersja TI z obniżonym zawiasem i 19 calową felgą ( nie pamietam czy na profilu 35 czy 40 ) to super sprawa na włoskich autostradach , w PL to jedno wielkie pasmo wyrzeczeń

i wydatków .Pięknie to wygląda ale nie polecam .Zawieszenie A5 jest sprężyste ,komfortowe i ciche w Alfie natomiast na większych wybojach słychać jego pracę wyrażnie. Silniki TBi i TFSI to podobna liga . Bardzo ciche ,dynamiczne i elastyczne . Powyżej 5500 obr można ich już nie kręcić bo się wyrażnie męczą ale mają dobry dół . Jeżdziłem TBi krótko ale wydaje mi się ,że turbina załącza się póżniej niż w TFSI , niewiele póżniej ( jakieś 200 obr. ) ale jednak .TFSI pali w dynamicznej jeżdzie po mieście 10.5 litra , spokojnie po mieście 9,5 l, eco driving po mieście

7,5 to max co wycisnąłem z tego silnika . TBi po mieście bardzo dynamicznie +korki wycisnąłem 15,6 l/100 w podobnych warunkach z TFSI wycisnę 11.5 l ,więcej nie chce wypić .
Pozycja za kierownicą niższa w A5 i z racji wysokiego wzrostu bardziej mi odpowiada .Materiały wykończenia wnętrza Audi bardzo wysokiej jakości , oczko wyżej niż w 159 ,która też nie ma się czego wstydzić ale spasowanie deski troszkę szwankuje i po 10 -15 tys. zaczyna popiskiwać .
A5 zdecydowanie mniej funkcjonalne , co prawda bagażnik jest duży ale tylna kanapa tylko na krótkie dystanse.To tak na szybko co mogłem sklecić , jak coś to pytaj ,jestem do dyspozycji.