Witam
jestem nowym użytkownikiem forum.
Chciałbym kupić Alfe 147 z 2003 r. z silnikiem 1.9 jtd 16V 140 km.
i już trochę poczytałem i piszą różne opinie ze częsty serwis to podstawa ze co raz coś siada.
i z mojej strony pytanko co według was się w niej psuje jakie są awarie.
Bo obecnie jestem właścicielem Renault Megane coupe 1.6 90km. i użytkuje ja już 2 lata i nie wiem co to serwis.
Proszę pomuzcie
Wiec krotko.
Mam alfe 147 2004 od roku i dwoch miesiecy.
Zawieszenie: ponizej -5 stp C skrzypi jak stare drzwi od szafy (co daje nam mozliwosc adaptacji tego samochodu tylko w cieplych krajach)
Po raz drugi zepsul sie mieszacz powietrza nawet boje sie dzwonic do mechanika.
Sruba podtrzymujaca skrzynie biegów (nie znam sie na tym, tak powiedzial mechanik) wykrecila sie sama. Czego efektem skrzynia biegow stala sie dwu stopniowa bieg 4 i wsteczny.
Latem strzelila pompa wody.
A ten samochod ma przejechane 88000 km.
I podsumowujac sprzedaje ten cud techniki i to szybko!!!!!!
Pozdrawiam serdecznie
Ps.: W kwietniu jade do warszawy wiec wybiore PKP, bo kto wie co sie jeszcze wydarzy

Nie no, nie koniecznie, w końcu każdy samochód może się psuc, i każdy może trafić na gatunek który lubi strzelić focha
Niby Mazda 6 jest bezawaryjna i się nie psuje, a ja znam kogoś kto bardzo na nią narzekai nie ma dużego przebiegu (100% nie kręcony bo gość ma od nowości). Dodam ze mój tata ma Mazdę 6 i żadnych problemów nie mieliśmy.
POZDRO![]()
Alfaholizm jest zaraźliwy
Alfa 156 2.0TS Berlina 1998r. - moja---Alfa 159 1.9JTDm 8v 2007r. 159KM 342nm by Cinsoft - taty --- Alfa 147 selespeed - w rodzinie
Ola[*] Kuba[*]

Moją 147 jtd 140km mam od pół roku, przejechane ma ok 80kkm, nie będę się mądrzył jak co niektórzy i udowadniał przebiegu auta, nie interesuje mnie to.
Sprawuje się super, full opcja TI cieszy oko.
Jedynie co jakiś czas w zimie zaświeciła się kontrolka VDC, którego zresztą wolałbym nie mieć.
Użytkuję też inne nowsze auta (służbowe) i miałem już kilka prywatnych ale żadne tak nie cieszy jak jazda Alfką.
Szczerze polecam.
- ...jakoś smutno w garażu bez Alfy
- Honda Civic-A grupowa rajdówka & rajdowy klasyk Subaru Impreza MY00
"Life is racing, everything else is just waiting" - Steve McQueen

Ja jeżdżę 147 1,9 jtd od kilku miesięcy ale sporo i póki co sprawuje się rewelacyjnie (żeby nie zapeszyć) Kupiłam ją z przebiegiem 137 tys.km autko jest z 2001 roku. Na razie wymieniłam tylko płyny, filtry, łożysko w tylnym kole (ale wiedziałam o konieczności wymiany przed zakupem) i żarówkę od postojowych. Zimą przy -25 st.C odpalała bez zająknięcia a teraz zrobiło się ciepło i sucho więc mam okazję wpróbowac wszystkie jej mozliwości i złego słowa nie dam o tym samochodzie powiedzieć
![]()
Z Alfą jak z kobietą - trzeba wiedzieć jak się z nią obchodzić

ALfy nie bierz , jak sam piszesz awaryjne i częste serwisy...
a swoja droga jak żeś ta renówka bezawaryjnie 2 lata wyjeździł?
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki