159 z automatyczną skrzynią..

Auto
147 1.9 , 159 SW 2.4, Fiat x1/9
Namierzyłem ostatnio 159-tkę, ale ma Q-tronika.. Powiedzcie mi proszę jak to jeździ..? Z tego co widzę ma 2 tryby pracy, pełen automat i zmiana +/-. Ogólnie jestem zwolennikiem dość dynamicznej jazdy i zastanawiam się czy np. zmiana biegu nie trwa zbyt długo, mocno pogarszają się osiągi itp.. Silnik w tej alfie o której piszę to 2.4 20V JTD.

Witam
W 2,4 jtdm sam automat ma trzy tryby pracy (czego nie ma w 1,9) czyli sport, normal i winter - przełączany klawiszem przy lewarku (który w 1,9 jest zaślepką), i dodatkowo tiptronik - czyli zmiana ręczna +/- (można trafić wersję ze skrzydełkami przy kierownicy), zmiany biegów są płynne, a strat na osiągach raczej się nie odczuwa - tyle że przyjemność z jazdy w automacie jest duża szczególnie w mieście :) no i przyjemnie się zbiera przy wyprzedzaniu sama redukując bieg na odpowiedni :)

odradzam tego typu automaty, jak ci padnie, szykuj 8 tysięcy na naprawę. I auto więcej spala.

Mam dobrego kumpla mającego serwis/salon Alfy Romeo.. Maćka Bołtowicza.. Dzwonił do mnie dzisiaj i dopytałem o tę skrzynię.. Maciek uważa, że to najlepszy automat z jakim miał do czynienia i że bardzo miło to jeździ z silnikiem 2,4 jtdm. Jeśli chodzi o awaryjność, to póki co nie mieli w serwisie problemów z tą skrzynią, no ale nie czarujmy się.. są one bardzo rzadko spotykane..

Natomiast z doświadczeń mojego kolegi , ostrzegę ,że Q-tronic żle znosi chiptuning :(

A jak jest z awaryjnością przy tzw normalnej eksploatacji ? Ile km można pokonać bezawaryjnie?

fatalna jest ta skrzynia, odradzam, wejdziesz na niezłą mine, koszty gwarantowane.

- - - Updated - - -

Jeśli chodzi o awaryjność, to póki co nie mieli w serwisie problemów z tą skrzynią, no ale nie czarujmy się.. są one bardzo rzadko spotykane..

Bołtu się cieszy, bo przybędzie mu klient:)

fatalna jest ta skrzynia, odradzam, wejdziesz na niezłą mine, koszty gwarantowane.

- - - Updated - - -

Bołtu się cieszy, bo przybędzie mu klient:)

miałeś tą skrzynie że taki wszechwiedzący jesteś? albo ktoś Cię wydymał a Ty napalony kupiłeś auto ze skrzynią na wykończeniu i z braku twojej wiedzy o automacie zabiłeś ją na amen!:D oceniać coś czego sie na oczy nie widziało...

- - - Updated - - -

... automat nigdy nagle nie pada, daje o sobie znaki:)

Bzdury. AISIN w 159 jest na pewno jednym z bardziej bezawaryjnych automatów. A biorąc pod uwagę porównanie do manualnej skrzyni 9 to naprawa typowych elementów, które padają w automacie AISN, jest tańsza niż typowe elementy w manualnej skrzyni (w 1.9 wysoki koszt wymiany sprzęgła: ok. 2500-3000 zł plus możliwość wymiany łożysk w skrzyni: ok. 1000-2000 zł, a w 2.4 skrzynia lepsza, ale sprzęgło o 1500 zł droższe).

Nie ma bezawaryjnych automatów. Nie ma bezawaryjnych skrzyń biegów. Nie ma bezawaryjnych części i podzespołów. Pojęcie "bezawaryjne" nie istnieje.
Natomiast naprawa skrzyń automatycznych jest droższa od manualnych. Wybrałeś jakis jeden element: jednak koszty utrzymania automatu i manuala są na niekorzyść automatu.
Na tym forum większość zamiast dyskutować, broni swoich wyborów i zakupów.
To nie ma sensu.

Dokładnie tak. I dyskusja co lepsze jest lekko pozbawiona sensu. Każdy wybierze to co woli/lubi. Jak to mówią jeden woli ciastko z kremem a drugi jak mu skarpetki śmierdzą:cool:.

Ot i cała prawda. Każdy wybór należy oceniać indywidualnie.

Nie ma bezawaryjnych automatów. Nie ma bezawaryjnych skrzyń biegów. Nie ma bezawaryjnych części i podzespołów. Pojęcie "bezawaryjne" nie istnieje.
Natomiast naprawa skrzyń automatycznych jest droższa od manualnych. Wybrałeś jakis jeden element: jednak koszty utrzymania automatu i manuala są na niekorzyść automatu.
Na tym forum większość zamiast dyskutować, broni swoich wyborów i zakupów.
To nie ma sensu.
Weźmy 159 1.9 JTDm. Konkret.

Manual: przy przebiegu ~200 kkm należy wymienić komplet sprzęgło + dwumas + wysprzęglik. Lekko licząc wychodzi 3000 zł. Takiego przebiegu manualna skrzynia M32 nie dojeżdża bez awarii, taka kupowata skrzynia. Wymiana łożysk kosztuje około 2000 zł. Czyli mamy pewne 5000 zł do wydania.

W wypadku automatu jeśli nie wymienialiśmy oleju przez ten czas to pewnie dosięgną nas typowe problemy (kosz), jeśli nie damy się naciągnąć to wydamy tyle ile przy wymianie sprzęgła. To tyle z awarii. Chyba, że padnie sterownik czy coś innego, ale podobno w tych skrzyniach to są trwałe elementy. Kolega jakiś czas temu pisał w poniższym wątku, że kumulacja skończyła się wydaniem 4000 zł:
http://www.forum.alfaholicy.org/159...4253-skrzynia_tronic_ankieta_awaryjnosci.html

Praktyka zatem pokazuje, że AISIN jest trwalszy niż manual M32 w 159 1.9.

Większe koszty automatu to w praktyce tylko większe koszty paliwa.

I piszę to jako posiadacz manuala, który jeszcze nie ruszał skrzyni.

Ostatnia edycja:
ja mam manuale, które zawsze sobie chwalę:)
lubię czuć auto a nie wozić tyłek bo wygodnie
co kto lubi, uspokójcie się

Ja mam porównanie na swoim aucie czyli Lancii Thesis...miałem automat, teraz kupiłem manual. I następne moje auto napewno będzie z automatem...a poważnie myślę nad 159 2,4jtdm z automatem

Brat ma 159 1.9 z automatem po chipie. Napiszę krótko - bardzo sobie chwali.

Również szukam 159 w automacie. Intryguje mnie przy tym kwesta spalania. Jak slyszalem automat taki moze spalac wiecej niz manual.

Czy ktorys z szanownych forumowiczy moglby to potwierdzic?

Jaka jest roznica w spalaniu?

Dlaczego tak sie dzieje? Czz to nie powinno byc na odwrot skoro automat oprymalnie przynajmniej w teorii dokonuje zmiany przelozen?

Wysłane z mojego SM-A300FU przy użyciu Tapatalka

Tak, to prawda pali więcej. Szczególnie w mieście różnica jest około 1,5-2l. A bierze się to stąd że to klasyczny automat:). Taka jego konstrukcja i urok.

Amortyzatory
Powrót