Alfa Romeo 159

• Autor wątku Autor wątku bujak19
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bujak19

Guest
Witam Forumowiczów!!
Zamierzam w niedługim czasie kupić alfe 159 - sedan (maksymalnie 3 letnią, a więc produkcji od 2007 roku).
Proszę o porady, na co uważać przy zakupie:
- Czy to auto jest awaryjne?
- Jakie silniki są najlepsze i najmniej awaryjne ( chodzi mi wielkość silnika )?
- Co jest lepsze jak chodzi o 159. diesel czy benzyna ?
Auto zamierzam kupić w Anglii czy robi to jakąś różnice jak chodzi o produkcje i awaryjność auta?
I na koniec chciałbym jeszcze zapytać czy w diesel-u występuje pasek czy łańcuch ( rozrządu ) lub benzynie?

Z góry dziękuję i proszę o rzetelną odpowiedź.

Witam Forumowiczów!!
- Czy to auto jest awaryjne?
- Jakie silniki są najlepsze i najmniej awaryjne ( chodzi mi wielkość silnika )?
Auto zamierzam kupić w Anglii czy robi to jakąś różnice jak chodzi o produkcje i awaryjność auta?
Z góry dziękuję i proszę o rzetelną odpowiedź.

Jest bardzo awaryjne, nie polecam. Nie ma najmniej awaryjnych silników, wszystkie się sypią w 159. W Anglii jest jeszcze gorzej. Kazdy własciciel spędza minimum dwa dni w tygodniu w warsztatach.
Pingwin przestaniesz nabijać posty!
Za karę jeszcze raz zapoznasz się z regulaminem.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Silniki w 159 z rozrządem na pasku :
1.9 JTDM 8V 120 KM ON
1.9 JTDM 16V 150 KM ON
2.0 JTDM 16V 170 KM ON
2.4 JTDM 20V 200-210 KM ON
1.75 TBi 16V 200 KM PB
1.8 MPI 16V 140 KM PB

Silniki 159 z rorządem na łańcuchu :
1.9 JTS 16V 160 KM PB
2.2 JTS 16V 185 KM PB
3.2 JTS V6 24V 260 KM PB

P.S.
Moi faworyci w tym zestawieniu to turbobenzyna 1.75 TBi i dwudziestozaworowy diesel 2,4 JTDM w wersji Q4 .Pzdr

Ostatnia edycja:
Jesteś tego pewien? V6 jest na łańcuchu?
Wypis z katalogu który dostałem w 2005 r. w Carserwisie :

Dane techniczne :
Rozrząd ( sterowanie ) - 4 OHC ( łańcuch) , 4 wariatory faz o pracy ciągłej ,sterowany elektrohydraulicznie .

Dziwi mnie fakt ze kolega wyzej pisze o tak Duzej Awaryjnosci tego auta, z tego co ogladalem w TV i slyszalem od ludzi to to ze auto jest bardzo dobre i niema problemow. Chcialbym aby wypowiedzieli sie posiadacze 159 co im dokuczalo i czy wogule cos bylo.
PZD

Dziwi mnie fakt ze kolega wyzej pisze o tak Duzej Awaryjnosci tego auta, z tego co ogladalem w TV i slyszalem od ludzi to to ze auto jest bardzo dobre i niema problemow. Chcialbym aby wypowiedzieli sie posiadacze 159 co im dokuczalo i czy wogule cos bylo.
PZD

Kolegę Pingwina traktuj trochę z przymrużeniem oka :D . A wszystko co chciałbyś wiedzieć na temat awaryjności 159 jest w tym dziale , więc nie ma sensu tego jeszcze raz przepisywać i zapraszam do lektury .

Takie młode auto (jak każde) będzie trzeba serwisować, więc jeśli nastawisz się, że raz do roku te 1500Ł będzie do przełknięcia, to kupuj śmiało.

Zachęcająca jest nowa turbo-benzyna 1,75 TBi (200km).

Nawet wyobcowany pro-niemiecki Auto Świat dość pochlebnie wypowiada się o 159!!!

Kolegę Pingwina traktuj trochę z przymrużeniem oka :D . A wszystko co chciałbyś wiedzieć na temat awaryjności 159 jest w tym dziale , więc nie ma sensu tego jeszcze raz przepisywać i zapraszam do lektury .

A to niby dlaczego kolego Rafter? Koledze powiem, że kolegę Raftera też należy traktować z przymrużeniem. To nie jest alfista: jeździ jakimś niemieckim czołgiem:)

A . To nie jest alfista: jeździ jakimś niemieckim czołgiem:)

Ale mój najlepszy kumpel ma 3 Alfy ,a że bywam u niego praktycznie codziennie więc można powiedzieć ,że statystycznie mamy we dwóch po półtorej Alfy :P

P.S.
Awaryjność mojego egzemplarza 159 skutecznie odstraszyła mnie od tego auta ale zostałem przynajmniej wierny Walterowi de Silvie ,który zaprojektował mój czołg i amfibię kolegi Pingwina :D;)

Ja napisze tak 159 mam ponad 1,5 r. zero problemów przebieg 65.000.Dla mnie Ta Alfa jest najmniej awaryjnym samochodem jaki miałem.pozd

no oczywiscie mam zamiar servisowac

---------- Post dodany o godzinie 21:07 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 21:03 ----------

i o to mi wlasnie chodzi by wypowiedzieli sie urzytkownicy alfy 159

ja bym wolał, żeby jednak wypowiedzieli się użytkownicy alfy 159.

Użytkuje Alfe 159 od dwóch lat (od nowości) i nigdy nie miałem z nią większych problemów. Kolega Pingwin chyba już nie może się doczekać swojej Alfy 159 i z tego powodu staje się trochę upierdliwy...:P

Amortyzatory
Powrót