Witam wszystkich !!
Jestem nowy na forum, mam możliwość kupienia alfy 147 końcówka roku 2004 - z nowym ryjkiemSilnik 1.9 Jtd 120km, jeśli chodzi o wyposażenie w środku to full tylko bez skóry.
Ale do rzeczy chodzi mi o opinie osób mających coś do czynienia z tym samochodem, pisałem ostatnio na różnych forach i opinie są bardzo rozbieżne, jedni piszą że alfa to syf inni że z tą awaryjnością to mit wiec już sam nie wiem ;/. Auto na pewno będzie w dobrym stanie technicznym, będę je kupować od wujka który ma serwis z alfami ( jednak jego nie mogłem spytać o tą awaryjność nie ma go w kraju ), wszelkie naprawy będę mieć rzetelnie zrobione.
1. Co najczęściej leci w tej alfie?
2. Czy to prawda że szybko tracą na wartości?
3. I jakie macie zdanie na temat 1.9 Jtd?
4. Jakie są średnie roczne koszty eksploatacji tego samochodu ?
5. Co zostało zmienione w tej wersji po lifcie oprócz nowego ryjka ?
To będzie mój pierwszy samochód
Dziękuję wszystkim za pomoc.![]()

Jak masz możliwość zakupu Alfy z dobrego źródła to tylko polecam.
Ad1. Zawieszenie, nie ma co narzekać, ceny w tej chwili przyjazne. Inne marki także mają z tym problem. Niestety Polskie drogi. (oczywiście marki z wielowahaczowym zawieszeniem)
Ad2. 147 z tym silnikiem dobrze się trzyma.
Ad3. Bardzo dobry wybór do 147, mało awaryjny, dobre spalanie, kopa także ma.
Ad4. Nie wiem
Ad5. J.W.
PO 1
musisz byc pewny tego auta... jak tego ze kiedys kazdy z nas umrze
i nie bedzie sie dzialo nic..
ja mam 1.9 jtd.. i jesli jest zadbane to nic sie nie bedzie z nim dzialo, jezdzi, pali od kopa, ale... to diesel wiec trzeba o niego dbac
alfa 1.9 to rowniez moj pierwszy diesel.. zawze jezdzilem na benzynie.. i w zime musisz pamietac o filtrze paliwa.. o najlepiej zimowym tankowaniu i nie na orlenie.. i o plaku w baganizku na wszelki wielki
jedyne do czego mozna sie przyczepic... to
zawieszenie..
i blad ktory pojawia sie u wszystkich... "motor system failure".. co 40 tys trzeba czyscic turbo i rozne dziwne czujniki wtedy sie nic nie dzieje
akurat w mojej niuni.. koles srednio sie znal i jezdzil dotad az nie padnie..
i dzieki niemu mam nowe turbo
wiec jak pamietasz ze auto to nie tylko jezdzidlo...
to bedziesz zadowolony
ja nie narzekam![]()
Ostatnio edytowane przez milkyyyy ; 31-05-2010 o 13:19

Dzięki wielkie milkyyyy i dance1.
A z tym zawieszeniem to co najczęściej Ci leci? i co ile km tam mniej więcej?
Tak z perspektywy czasu, kupiłbyś jeszcze raz ten samochód?
Pozdrawiam.
lecą głównie wahacze :/ niestety
ja śmiało twierdzę że kupilabym jeszcze raz i następny też![]()
I'd rather push my ALFA than drive a BMW...
wahacze dolne gorne.. laczniki stabilziatory...
zalezy jak sie jezdzi i po czym w sumie..
ale na wwe ok 40 000 ...
czyli wymiana co poltora roku... a przy dobrych wiatrach co dwa lata
jasne ze kupie jeszcze raz...
ale teraz 2.4 ;]
Alfa 147 JTD - dobry wybór. Sam mam taką belle po lifcie z koncówki 2004. Największy plus - spalanie. Według wskazań komputera na A2 zszedłem do 5,0 l/100 km. W cyklu mieszanym mieszczę się w 6,5 l. Panowie w bmwe mogą być przy tobie trochę zmieszani, bo będziesz mieć co nieco pod prawą stopą, a przy tym w paliwo nie pochłonie wszystkich twoich pieniędzyZadbać tylko o silnik i można latać i latać
Musisz się tylko pogodzić z faktem, że kontrolki na desce rozdzielczej będą o sobie co jakiś czas przypominać (w szczególności ABS i ASR) a zawieszenie...cóż nie każdy samochód - a w zasadzie żaden nie potrafi podołać polskim drogom. Co do zmian, to moją największą bolączką są zegary - w poprzedniej wersji były ciekawsze. Ale za to nowy przód - poezja. Coś za coś
![]()
ja mam też poliftową 147 JTD 16V .samochód sprawuje się świetnie chociaż mógłby trochę mniej palić.jednak ta moc musi się skądś brać...
jedynym problemem jaki miałem to ten nieszczęsny EGR,ale temat już dawno ogarniety.
poza tym samochód bezproblemowy,wszystko działa bez zarzutu.zawieszenie też ok mimo że samochód jeździ na 17-tkach prawie dwa lata.
bez wachania kupiłbym jeszcze raz AR147.
moja druga ulubienica...
kupiłbym jeszcze raz 147ale 16v.
trzeba omijac dziury i duze kałuże. dbac o turbo, miec czysto w srodku i bedzie Lalka.
a z tym co kolega napisał "motor system failure" to chyba wlasnie jak sie w kałuze wpadnie to cewka wody dostaje i jest muuuuuuuuuuł
samochód wypasiony, piekny, orginalny i bardzo stylowy.
Polecam.
ps. nie bierz automata![]()
AR 147 8V JTD 02'

Zawieszenie nie nadaje się na polskie drogi, no i mały bagażnik, jeśli ma to dla Ciebie znaczenie, po lifcie zmieniany był przód, zegary i tył (lampy i listwa na dole klapy) (na gorsze) oraz boczki drzwi, lampka nad konsolą i zawieszenie (na lepsze) - ale nowe elementy są wymienne z przedliftową.
Wbrew wcześniejszym wypowiedziom, TRACI na wartości, chociaż taka 6-letnia już nie za dużo, ale pod tym względem Golf to to nie jest.
Co do silnika, wypowiedzieli się koleżanki i koledzy, ja mam TSa.
Jeśli ze sprawdzonego źródła i wujek umie grzebać w Alfach, ja bym brał.
Alfa Romeo 147 1.6 TS 105KM 2003 -> Alfa Romeo Giulietta 1.4 MA 170KM 2011
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki