lepiej zrobisz jak wybierzesz jtd
Niedługo będziemy się rozglądać za czymś ekonomiczniejszym, z tego powodu chyba zostaniemy przy 145 tylko zastanawiam się co jest tańsze w utrzymaniu - 1.9JTD czy 1.4 TS z sekwencją.
za dieslem przemawia chyba dynamiczniejszy silnik i chyba jest łatwiejszy w obsłudze niż LPG.
na minus trochę drożej wychodzą koszty paliwa, nieco droższe części i wyższe ubezpieczenie
LPG dla mnie czarna magia, ale mniejsze koszty paliwa wychodzą.
za to boje się ogólnie instalacji, bo często słysze narzekania wielu innch kierowców. na minus również sam koszt zakupu, dodatkowe przeglądy, częstsze wymiany świec itp.
ogółem wychodzi prawie na remis więc przekonajcie mnie do jednej ze stron. dodam tylko że autkiem głównie będzie śmigać moja Ania i najczęściej po mieście, a interesują nas roczniki od 99 roku
(tylko proszę bez komentarzy typu: Kto wsadza gaz do Alfy?)![]()
SPRZEDAM MOJĄ 155 lub zamienię...
lepiej zrobisz jak wybierzesz jtd
Crazy Piramid Pizza - Łódź - Białostocka
Zadzwoń i zamów pizzę: 42 680 25 45 lub 505 121 503
Łódź, ul. Białostocka 7B, Czynne: nd-czw 12:00-22:00, pt-sob 11:00-24:00
http://www.piramidpizza.pl/lodzkie/lodz-bialostocka
Czesci AR 155 ,146
GG 8401768
JTD rzecz jasna.
Miałem dwa auta z lpg i już nigdy nie zrobię tego błędu . W obydwu były problemy .Albo auto dostawało zbyt wysokich obrotów , albo gasło ,albo szarpało i nie chciało w ogóle odpalic .
Odkąd jeżdżę Bellą każde 100 km kosztuje mnie ok 6-7 zł drożej ( mam na myśli samo spalanie) ale za to brak problemów z instalacją lpg w pełni mi to rekompensuje
btw udanego wyboru życzę .
![]()
Alfa Romeo 75 Turbo 1987
alfa Romeo 75 Turbo America 1990
Alfa Romeo Giulietta 1.6 1983
Alfa Romeo 145 1.4 boxer 1997
Alfa Romeo 155 V6 1996
mój ojciec na takiego i ostatnio wyłożył 3,5k w wymianę wtrysków i regeneracje pompy paliwa![]()
SPRZEDAM MOJĄ 155 lub zamienię...
Temat był już poruszany niejednokrotnie i zaraz może znów wybuchnąć wojna na argumenty lub zasłyszane opinie.
Oczywiście JTD ma swoje wady ale z drugiej strony jest duża awaryjność TS z LPG wynikająca zazwyczaj z kiepskiego montażu lub oszczędzaniu na instalacji. Weź pod uwagę, że w autach z rocznika 99-00 nie będziesz miał nigdy stanu idealnego więc zawsze coś się znajdzie do zrobienia. Poza tym znaleźć 1,4 z sekwencją będzie ciężej niż w miarę zadbanego JTD. Inna sprawa, że JTD mają zazwyczaj większe przebiegi, ale znów wytrzymują więcej. Niestety ten silnik jest dość ciężki i w tym aucie ubolewa z tego powodu zarówno zawieszenie, jak i prowadzenie po zakrętach (za to w zimie trochę lepiej ciągnie). Jeśli brać znów pod uwagę osiągi to z JTD lekkim modem wyciągniesz jakieś 120/130 KM i większy moment a TSa to już raczej nie wyżyłujesz więcej. Statystycznie rzecz biorąc TS'y powinny więcej dostawać w pióra od właściciela ale to tylko statystyka... Wrażenia dla uszu oferuje o niebo lepsze TS (o ile wariatorek nie jest padnięty i na wolnych nie klekocze) ale wątpię, żeby to był dla Ciebie lub tym bardziej Twojej Ani argument za.
Ja osobiście wybrał bym chyba JTD (z akcentem na chyba bo mam teraz również 2.0 Ti i wiem, że mimo większych kosztów niż w JTD siadam do niej bardzo chętnie).
Jeśli masz możliwość wyjazdu po kosztach to poszukaj w Holandii lub ogólnie krajach Beneluxu bo ja szukając mojej 146 znalazłem tam wiele z silnikami TS'a i sekwencją w przyzwoitch cenach.
Nie ma zbyt szybkich aut.... są zbyt wolni kierowcy.
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki