159 - pytanie o zawieszenie

• Autor wątku Autor wątku kubat
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kubat

Guest
Witam,
nie dawno sprzedałem 156-stke i pora coś kupić. Wygląda na to, że będzie to 159:) silnik (po przeczytaniu informacji na forum myślę że najlepszym wyborem będzie 1.9 mjtd później ewentualnie chip). Jedyne moje pytanie, a w sumie wątpliwość to zawieszenie a konkretnie wahacze. Ile one wytrzymują? Mieszkam w Krakowie. Jakie drogi są wspaniałe w KRK to chyba każdy wie. W 156 górne wahacze dawały rade na około 18 tys. km i koniec.

Pozdrawiam
Kuba

powiem tak , ja przejechalem 30 tys i bede akurat wymienial , fakt jest taki ze poprzedni wlasciciel tez pewnie jeszcze pojezdzil:P

Ja zrobiłem ok. 70.000 po krakowskich drogach i jak na razie bez żadnych inwestycji w zawieszenie:)

Nawet w teście długodystansowym stwierdzono, że zawieszka 159 to zupełnie inna bajka w porównaniu do 156.. i nic nie musieli robić przez całe 100 000km, więc raczej jest solidne.. U mnie niedawno stuknęło 100kkm i póki co, żadnych niepokojących sygnałów z zawieszenia.. oczywiscie pojecia nie mam czy aby poprzedni własciciel nic przy tym nie robil..

85kkm wymienione górne na oryginały.
Alfa 95% przebiegu zrobiła w wawie.

robiłem niedawno zawieszenie 2,4. Wymienione wahacz góra + tuleje poliuretanowe, wahacz dół, tuleje wahaczy dół, drążek kierowniczy z końcówką prawy. I tu pojawił się problem, mianowicie mechanior powiedział, że muszę zbieżność zrobić. Więc wolna sobota to jadę, a tu odmowa! Panowie na stacji diagnostycznej twierdzą, że nie mogą wykonać takiej usługi gdyż z prawej strony koło ma jakiś luz najprawdopodobniej na drążku kierowniczym. Więc tel do mechanika, twierdzi, że drążek jest z amortyzacją i będzie się ruszał. Stacja na to, że nie aż tak, widać jak koło wyraźnie chodzi na boki, drążek nie wygląda na nowy. Czy pływające drążki mocno pracują?

witam wszystkich
podpinam sie pod temat: pytanie moje jest takie: ile wytrzymuje fabryczne zawieszenie w ar 159 ile zamiennik o wysokiej jakości (TRW lemforder)
wiem ze to wszystko zależy od stylu jazdy i jakości dróg dlatego proszę o przybliżone przebiegi..
pytam bo zdarzyło mi się wymieniać ten sam wahacz rok po roku(wahacz trw) wam tez sie przytrafiło coś podobnego??
pozdrawiam:)

Oryginalne zawieszenie powinno wytrzymać minimum 150-200 tyś km, w zależności od jakości dróg. Natomiast zamienniki to loteria.

Amortyzatory
Powrót