No moim zdaniem QIV ma wszystkie cechy, które wymieniłeś - podciągnięcie do 400CV wersji 3.2 V8 to pikuś, wszystkie, którymi jeździłem miały (przynajmniej według właścicieli) grubo powyżej 350CV. No, może nie zabytkowy, ale na pewno kolekcjonerski.
I nie róbmy z QIV niedojdy, jak ktoś ma sianko na paliwo, to jest to auto do (prawie) codziennej eksploatacji. No, może poza zimą. Widziałem egzemplarz, który miał najechane prawie 300 tys. km.
Było: AR 166 2.4JTD 10V, AR 166 2.0TS 16V x3, AR 166 3.0 V6 24V, AR 166 3.0 V6 24V Sportronic x2, AR 166 2.5 V6, AR 156 2.4JTD, AR 156 2.4JTD SW, Kappa Coupe 2.0T
Będzie: Quattroporte, Legend, XJ
Wszystko jest możliwe ,pytanie tylko ile cię bedzie kosztowało codzienne użytkowanie 15 -letniego widelczyka .
AR 156 1.8 TS ( 2001-2006)
AR 159 1.9 JTDM 16V ( 2006-2009)
AUDI A5 MTM (2009 - ....
Lewostronnym powolnojeźdźcom mówimy kategorycznie NIE !!!

Koledzy wracając do tematu i Brery
- czy może się ktoś wypowiedzieć czy są różnice w prowadzeniu ( zwłaszcza trzymanie w zakręcie ) pomiędzy Brerką a 159?
- zmiany modelowe z 2008 roku objęły poza 159 także Brere?
- jak się siedzi w fotelach Brery które przypominają kubły?
ps . diesel w sporcie, po za tym co było wspomniane, dobrze sobie radzi w WTCC- Seat Leon oraz dakarze- VW Tuareg.

Myślę, że różnice w prowadzeniu pomiędzy Brerą a 159 są niewielkie, choć ja 159 nie jechałem, więc to tylko moje przypuszczenie. Bardziej zauważalne różnice w prowadzeniu zależne są od silnika, a dokładnie im lżejszy silnik, tym podsteroweność jest mniejsza.
Tak, objęły również Brerę, a przy wprowadzaniu nowych silników (w połowie 2009 roku), również było kilka zmian, m.in. nowe fotele.
Rozumiem, że pytasz o te nowsze fotele? Są naprawdę ok. Całkiem wygodne, z szerokimi możliwościami ustawień. Mają przyzwoite trzymanie boczne. Są naprawdę dobre, choć na pewno mogłyby być jeszcze lepsze. Pewnie jest to też sprawa indywidualna, ale pod względem wygody i trzymania bocznego brakuje im trochę do foteli z Scirocco, które ja uznaję za wzór.

Różnica w prowadzeniu jest niewielka na korzyść Brery. Reszta była wyżej![]()
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki