Brera czy 159

jjokocha

Nowy
Auto
emty
dylemat jest taki co by tu wybrac, 159 dobra bo wieksza i dla rodziny lepsza ale brera to chyba jeszcze ładniejsza, a rodzina to w moim przyppadku 2+1(10 lat) wiec ne wiem czy on tam z tyłu moze jeździć ?
i czy to auto nadaje sie do codziennej jazdy ? jakie są typowe usterki, koszty części itp? mam na myśli 2,2jts ?
konkretnie ten okaz czy ktoś z kolegów moze widział, zna to auto ?
http://polcar.otomoto.pl/alfa-romeo-brera-2-2-jts-27-000km-C16705593.html

Miałem podobny dylemat i wybrałem 159 ;)
Choć jestem singlem ;) ale 159 była sporo tańsza i bardziej praktyczna :)

Kupiłem ją właśnie od Pol Car i jestem zadowolony :)

Na resztę dylematów nie odpowiem :D

P.S Kierując się sercem - brerrrrrrrra !! A kierując się sercem i rozumem 159 :)

Ostatnia edycja:
dylemat jest taki co by tu wybrac, 159 dobra bo wieksza i dla rodziny lepsza ale brera to chyba jeszcze ładniejsza
kiedyś macałem to dokładnie, problem polega na potencjalnym braku miejsca NA NOGI na tylnych siedzeniach. Jeżeli piszesz o 2+1 i to 1 ma 10 lat, czyli teraz będzie szybko rosło, to któreś z tych 2 musi być mniejszego wzrostu. Jeden z foteli przednich musi być przesunięty w przód. Przy wzroście powyżej 175 i opuszczenia fotela kierowcy z tyłu nie ma miejsca na nogi. Z kolei niewysoki pasażer może się przysunąć i zrobić to miejsce z tyłu, ale i tak nikomu super wygodnie nie będzie. Więc albo wyrzeczenia w imię urody, albo jako drugie auto w domu, albo jeździć tylko z żoną, albo tylko z dzieckiem, albo tylko z koleżanką, no i można też samemu. Można też z kolegą, to auto wygrało kiedyś konkurs na najlepszy samochód dla kolegów :-)

Ostatnia edycja:
dzieki panowie, a co z usterkowością ? częściami, wadami fabrycznymi tegoz modelu ? i czy to mozna na co dzien uzywac

Nie da rady na co dzien - wchodzisz 2 zdrowaski i test, jak nie pojedzie to na 2gi dzien znowu proba.
Zarty sobie stroisz?

dylemat jest taki co by tu wybrac, 159 dobra bo wieksza i dla rodziny lepsza ale brera to chyba jeszcze ładniejsza, a rodzina to w moim przyppadku 2+1(10 lat) wiec ne wiem czy on tam z tyłu moze jeździć ?
i czy to auto nadaje sie do codziennej jazdy ? jakie są typowe usterki, koszty części itp? mam na myśli 2,2jts ?
konkretnie ten okaz czy ktoś z kolegów moze widział, zna to auto ?
http://polcar.otomoto.pl/alfa-romeo-brera-2-2-jts-27-000km-C16705593.html

masz dylemat ale sadze ze skierowany jestes na brere bo tylko do niej pokazujesz link jak mozesz to daj link do wybranej 159 wtedy pogadamy i doradzimy.
Ja osobiście jestem za 159SW lub 159. Brere bym brał jako drugie auto bo nie ma co ukrywac jest piekna ale jak dla mnie mniej praktyczna.
Dziś nie potrzebujesz moze praktycznego auta ale jutro moze tak. No chyba że na brak finansow nie narzekasz to zawsze mozesz zmienic auto po roku lub dwoch na bardziej praktyczne:)

masz dylemat ale sadze ze skierowany jestes na brere bo tylko do niej pokazujesz link jak mozesz to daj link do wybranej 159 wtedy pogadamy i doradzimy.
Ja osobiście jestem za 159SW lub 159. Brere bym brał jako drugie auto bo nie ma co ukrywac jest piekna ale jak dla mnie mniej praktyczna.
Dziś nie potrzebujesz moze praktycznego auta ale jutro moze tak. No chyba że na brak finansow nie narzekasz to zawsze mozesz zmienic auto po roku lub dwoch na bardziej praktyczne:)

na monetę oczywiscie narzekam, oszczędziłem te 50k i chce alfe!!!!!
brera dlatego ze - ten konkrektny egzemplarz wydaje sie byc mało jezdzony (27k - jesli to prawda to nie wiele) jesli jak piszą ze bezwypakowy to tez to co wszyscy bysmy chcieli, tak sobie kombinuje ze w tej kwocie dostanę pewnie łądną 159 ale z większym ryzykiem ze licznik i blacha będą podrasowne - tak sobie myślę oczywiscie moge sie mylić
no coz kombinuje zeby zostac z jednym autem ale jak bedzie trzeba to zostanę z dwoma czyli vectra "do roboty i brera do kośćioła"

na monetę oczywiscie narzekam, oszczędziłem te 50k i chce alfe!!!!!
brera dlatego ze - ten konkrektny egzemplarz wydaje sie byc mało jezdzony (27k - jesli to prawda to nie wiele) jesli jak piszą ze bezwypakowy to tez to co wszyscy bysmy chcieli, tak sobie kombinuje ze w tej kwocie dostanę pewnie łądną 159 ale z większym ryzykiem ze licznik i blacha będą podrasowne - tak sobie myślę oczywiscie moge sie mylić
no coz kombinuje zeby zostac z jednym autem ale jak bedzie trzeba to zostanę z dwoma czyli vectra "do roboty i brera do kośćioła"

Zostaw vectre i bierz brerrrrrrrrrrrre :D

Ale jak mozna miec taki dylemat? 159 czy Brera? Przeciez to 2 rozne samochody - jeden to rodzinny 4 drzwiowy sedan, drugi to 2 drzwiowe coupe. Prosta sprawa - jesli wystarcza ci dwoje drzwi i praktycznie dwa miejsca, bierzesz Brere, jesli masz rodzine, to bierzesz 159.

Dla mnie brera to auto dla 2 osób i zakupów. Z tyłu na nogi jest mniej miejsca niż w fiacie 126p, przejedz się do salonu i zobacz, ja się przekonałem i choć siedzę tylko z przodu to nie zrobiłbym tego swoim pasażerom nigdy :)

Ta Alfa w tym linku co podałeś posiada moim zdaniem najgorszy z (jedynie słusznych napędzających Alfe, a tym bardziej Brere :) ) benzynowych silników. Ani to nie jest topowa i pewnie super piękno brzmiąca V6, ani 1,75 który ma lepsze osiągi, mniejszą masę i korzystniejsze spalanie od 2.2. Wybór należy do Ciebie, ale moim zdaniem ta jednostka wypada blado. Jeśli jestem w błędzie to mnie poprawcie, ale wydaję mi się, że 99% alfaholików by się ze mną zgodziło w tej kwestii.

Dla mnie brera to auto dla 2 osób i zakupów. Z tyłu na nogi jest mniej miejsca niż w fiacie 126p, przejedz się do salonu i zobacz, ja się przekonałem i choć siedzę tylko z przodu to nie zrobiłbym tego swoim pasażerom nigdy

Brera jest jeszcze dostępna w salonach? Nówki stoją jeszcze?

Ta Alfa w tym linku co podałeś posiada moim zdaniem najgorszy z (jedynie słusznych napędzających Alfe, a tym bardziej Brere :) ) benzynowych silników. Ani to nie jest topowa i pewnie super piękno brzmiąca V6, ani 1,75 który ma lepsze osiągi, mniejszą masę i korzystniejsze spalanie od 2.2. Wybór należy do Ciebie, ale moim zdaniem ta jednostka wypada blado. Jeśli jestem w błędzie to mnie poprawcie, ale wydaję mi się, że 99% alfaholików by się ze mną zgodziło w tej kwestii.

Brera jest jeszcze dostępna w salonach? Nówki stoją jeszcze?

No właśnie jak to wygląda z tej perspektywy - uzytkowania, 2,2jts - pomijając brzmienie, jak ten silnik wygląda w eksploatacji - koszty tego konkretego motoru
ja tutaj patrzę na cene - w moim zasięgu, i auto wygląda ok na foto ale zdaję sobie sprawę z mankamentów, V6 - raczej nie - trodno przekonac zonę zeby zapłaciła 80pln za 100km podczas gdy grzecznie ją proszę o rozsądne korzystanie z prysznica :D
podpowiedzcie cos nt kosztów tej maszyny, czy części ze 159 pasują itp

Witaj,wybór ostatecznie należy do ciebie,lecz ja chce cie uprzedzić ze w tych silnikach rozciągają się łańcuchy ,ta bolączkę miały tez ople z tym samym silnikiem, tylko w przeciwieństwie do alfy opel pokrywał 100 % kosztów.

159 i Brera to bliżniaki , sedan jest bardziej praktyczny a coupe zgrabniejsze . Poznałem młodego człowieka ( studenta) który przeżył :D trasę Wawa-Budapeszt na tylnym siedzeniu Brery i najgorszemu wrogowi tego nie życzy . W Twoim wypadku powinien zwyciężyć rozsądek albo zrobić tak jak ja zrobiłem przesiadając się do coupe ,wcześniej kupiłem żonie kombi ;)

no w Brerze miejsca z tylu niestety brak. Ale kogo to obchodzi :D. Ja wybieram Brere najpiekniejszy samochod pod sloncem :D

Amortyzatory
Powrót