Mam pyt. w imieniu znajomego- "zachorował" na Brerę.
-Ile conajmniej trzeba wydać na dobry egzemplarz?
-Jaki silnik jest godny polecenia? 2.2 JTS wystarczy do zwykłej (nie sportowej jazdy)?
A może diesel? Coprawda jest to ciężki motor ale może dołozenie Q2 wyeliminuje jego wady?
Podaż chyba nie jest za duza- spadek wartosci z racji braku nastepcy modelu jest niski. Jaki jest stan techniczny dostepnych na rynku wtórnym egzemplarzy?
I na koniec poproszę o główne wady i zalety Brery
Szukam odpowiedniego samochodu. Kolejna Alfa? ...
tego typu auta nie są praktyczne: nie służą do wożenia dzieciaków w fotelikach, teściowej w futrach albo wapna na budowę. To po pierwsze.
Po drugie, wszystkie auta tego typu spalają dużo albo bardzo dużo: to nie są zakupy dla oszczędnych, nie dla nich są takie samochody.
Po trzecie: brera ma jedną wadę: jest za ciężka. W związku z tym zdecydowanie lepiej wygląda, niź jeździ.
Jednak jesli "kolega" nie zamierza bawić się w rajdy i stać go na oryginalne, drogie auto, brera jest warta polecenia. Będzie miał branie na laski i zazdrość w oczach kolegów.

Wydaje mi się, że Brera robi większe wrażenie niż np. Audi A5 albo BMW 3 coupe (nie wspominając o tańszych autach), a różnica w cenie jednak jest spora...
Alfa Romeo 147 1.6 TS 105KM 2003 -> Alfa Romeo Giulietta 1.4 MA 170KM 2011
Werdykt naszego gremium: Brera.
No ale znowu dźwięk tego ciężkiego silnika jest o wiele lepszy niż już tego odchudzonego![]()

Dlaczego odrzucać od razu Brerę JTD?! Z powodów ideologicznych?
Przecież JTD pod każdym względem wciąga nosem razem z butami JTS. A gdyby wrzucić mu drobne modyfikacje to myślę, że spokojnie poniżej 8s zejdzie.
I wtedy mamy jednostkę trwałą, dynamiczną i ekonomiczną. Chociaż chyba na to się nie patrzy kupując Brerę. A już na pewno nie na jej funkcjonalność.
Było: AR 166 2.4JTD 10V, AR 166 2.0TS 16V x3, AR 166 3.0 V6 24V, AR 166 3.0 V6 24V Sportronic x2, AR 166 2.5 V6, AR 156 2.4JTD, AR 156 2.4JTD SW, Kappa Coupe 2.0T
Będzie: Quattroporte, Legend, XJ
Może i jtd jest dobrą jednostką ale co z trakcją?
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki