Alfa Romeo 164

• Autor wątku Autor wątku Arek 146
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Stare automaty bez elektroniki wydają się być fajne. Jednak auto ze starym automatem nie jedzie, a jedynie wyje. Szczególnie te które mają Lock-up na 3-cim biegu. Łaczy się to oczywiście ze sporo większym spalanie. Audi A4 z 90-konny silnikiem diesla z manualną skrzynią pali na mieście koło 7 litrów. To samo audi z automatem 01N, spala na mieście 10-11 litrów i w dodatku nie porusza się zbyt szybko.
Z tego co słyszałem od fiergloo to automat w 164 jest dość mądrym i nawet się zbiera, a nie tylko "mieli mąkę" :D

A teraz masz 24V??? Jeszcze mam pytanie w sprawie automatu. Jak to się sprawuje w Alfie. jaka jest budowa automatu w 164. Czy jest stalowy czy aluminiowy. Mam obecnie automat w mercedesie ale jest aluminiowy i kwestia czasu jest tylko jego awaria.

Mam 12v w dalszym ciągu, ale tym razem bez gazu.

Skrzynia nie wiem z jakiego materiału jest wykonana. Sprawuje się dobrze, olej czerwony, filtr to cartdridge który się czyści a nie wymienia. Wiem w którym serwisie byłeś we Wrocławiu. Tam właśnie wymieniałem olej(chociaż we Wrocławiu jest jeden i drugi pod Wrocławiem)- wymienia się 5 litrów, w układzie jest 9,9 litra. Ale o opinie na temat tej skrzyni się nie pytałem, ja jestem zadowolony póki co.

Wymiana oleju co 40 000 km.

Ostatnia edycja:
Witam Panów! Wybaczcie pewne odgrzanie kotleta, ale stwierdziłem, że lepiej dopisać się w tym temacie niż zakładać nowy. Do rzeczy - uwidoczniła mi się moja dość długo ukrywana korba na 164. Szukam jakiejś zgrabnej Belli z 3.0, myślę o 12V, bo podobno jest trwalszy i mniej problematyczny (pomijając regulacje zaworów). W przyszły weekend wybieram się oglądać ów egzemplarz - http://www.allegro.pl/item955411828_alfa_romeo_164_3_0v6.html . Póki co robię to bardziej orientacyjnie, bo nauczony zabytkowymi samochodami wiem, że pośpiech nie popłaca, jednakowoż jeśli ktoś mógłby mi zrobić telegraficzny skrót, na co zwracać uwagę i czego szukać, byłym zobowiązany. Przeglądnąłem trochę ten temat, ale głównie dyskusje były o gazie, a wyszukiwarka nie usatysfakcjonowała mnie.
Pozdrawiam.
Beddie

Nikt nie jest w stanie podać mi kilku standardów? Wiem, że powinna być nie bita, żeby zwrócić uwagę na tylne zawieszenie(tylko czy się nie tłucze czy coś szczególnie?), czy jedzie prosto i nie ma zbytniego oporu na kierownicy(łożyska kolumn?), coś jeszcze?

Korozja pod akumulatorem, czy nie sluchac stuków w silniku itp. Zobacz czy cieknie napinacz hydrauliczny?

Amortyzatory
Powrót