Witam
Przymierzam się do zakupu nowego auta wiem że na pewno będę szukał AR 156 po FL SW i wiem że to będzie diesel tylko teraz mi chodzi jaki silnik jest lepszy 1.9 czy 2.4 i mam parę pytań co do tych silników:
1.9 JTDm:
- jak wygląda spalanie?
- czy silnik jest awaryjny?
- jak wygląda serwisowanie tego silnika?
2.4 JTDm:
- jak wygląda spalanie?
- czy silnik jest awaryjny?
- jak wygląda serwisowanie tego silnika?
Który silnik jest po prostu lepszy?
Jeśli ktoś będzie mógł mi odpowiedzieć i nakierować na wybór będę wdzięczny

To są te same silniki. Tylko jeden jest 5cio cylindrowy a drugi cztero... Spalanie 2.4 na pewno trochę wyższe. Nigdy nie jechałem 2.4 ale 2.4 wyprzedziło mnie kilka razy w dragu i nie miałem żadnych szans (ja mam 1.9 140HP).
Na Twoim miejscu szukałbym 2.4 które po chipie ma ponad 200 koni-> miazga.

witam!
rownież mialem dylemat podczas wyboru silnika w Dieslu lecz w wersji przed liftem, zakup padl na 2.4 gdyz na trasie jest raptem litr roznicy a jazda naprawde przyjemna, spalanie w miescie nie przekracza 8 litrow i fajnie brzmi w srodku chodizi jak V'karozrzad robisz raz na jakis czas i nie ma wielkiej roznicy w cenie. awaryjnośc? silnik niezawodny!
Pozdrawiam!
Obecnie AR 156 SW 2.4 JTD
Kiedyś AR 156 1.6 TS
Kiedyś AR 145 1.6 Bx

Michał pisałem gdzie indziej,napiszę i tu;tylko 2,4 20v,ale możesz bardzo zniechęcić się w mozolnym szukaniu.Jesli chcesz kupić coś pewnego ,bierz alfę twardego i będe to powtarzał każdemu ,kto będzie miał taki dylemat.Jesli zaś nie znajdziesz 2,4 20v ,wtedy kup 1,9 16v.
Tymbardziej że chcesz tuningować ,bierz 2,4.
Spalanie mojej 1,9 ; miasto max 10 ( ostro spod świateł) ,trasa max 8 ( wyprzedzam wszystko).Norma to odpowiednio 8/6.W 2,4 te wartości osiągną może max 1,5 litra więcej.
Rozrządem się nie przejmuj ,bo to wydatek raz na kilka lat.
Jedyny warunek to zadbany egzemparz.Kupisz parcha i kasa zamiast w mody,pójdzie w naprawę,a jtd nie jest tani w naprawie,dlatego tymbardziej polecam ci alfe twardego.Jeszcze niedawno widziałem ogłoszenie starscrema,ale chyba już sprzedał swoje cudo,bo też było godne uwagi.
Co do wytrzymałości i awaryjności tych jednostek; oba motory są pancerne i to zarówno sam silnik ,jak i osprzęt
Ostatnio edytowane przez rybakmj ; 24-03-2011 o 20:43
Takich tam kilka dieslowkich patatajów w skromnym 1,9.

Nie słyszałem 2.4, ale jeśli ma lepszy dźwięk niż 4-garnkowiec, to byłoby to dla mnie główne kryterium.
Alfa Romeo 147 1.6 TS 105KM 2003 -> Alfa Romeo Giulietta 1.4 MA 170KM 2011
No to baaaa!!! Moje 5 garnuszków gra tak, że ja to wcale radia nie właczam tylko delektuje sie dżwiękiem silnika wewnątrz;D Brata jak przewiozłem to stwierdzil ze mojego diesla w środku słychac jak Gulfa III gen z silnikiem VR6, którym jeżdzi jego znajomy pasjonat VW, bo on sam śmiga Accordem 2.2icdti z 2005 roku z wirusem tylko że z 4 cylindrami ;D
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki