Alfa Romeo 156 1.6

Lotek900

Użytkownik
Auto
Były: Alfa Romeo 156 1.6 T.S, Alfa Romeo 156 1.9 JTD, Alfa Romeo 166 3.0 V6, Alfa Romeo 156Ti
Witam, zakładam nowy temat choć pewnie podobnych było już sporo, ale mam nadzieje że pomożecie mi choć trochę rozwiać moje wątpliwości. Ale do rzeczy. Nadszedł ten czas gdy będę kupował swoje pierwsze auto (do tej pory jeździłem Vectrą i Omegą taty) no i na pierwszym miejscu stawiam Alfe Romeo 156, ale mam kilka pytań do osób, które miały bądź jeździły Alfa z silnikiem 1.6 TS. Wiem, że niby tylko 120KM ale mi w zupełności wystarczy. No i pytania:
1. Jak ten silnik znosi gaz? Planuje kupić już z gazem bo ceny paliw na dzień dzisiejszy powalają.
2. Ile taki silnik w gazie spala? Nie, że się wystraszę 10l gazu na 100 ale chce wiedzieć co mnie czeka.
3. Do tej pory jeździłem Dieslami i słyszałem, że o silnik TS należy dbać podobnie jak o Turbo Diesla, czyli nie pałować od razu po starcie i dać mu chwile oddechu po ostrzejszej jeździe czy to prawda?
4. Czy w granicy 7500-8000 zł da się coś sensownego kupić? Wiadomo, że nikt nie odda dobrego auta za bezcen, ale na aledrogo jest kilka ofert w tym przedziale cenowym.
Z góry dziękuję za wszelkie opinie:)

1 podobno niezle znosi gaz oczywiscie sekwencja
2 nie wiem moj bierze 9 w miescie(nie paujac) a 7.5 trasa mowie o benzynie wiec dodaj ok litr dwa i bedzie spalanie gazu
3 jak o kazdy silnik .Zimnego silnika nie palujemy!! ale bestia budzi sie powyzej 3000 obr
4 dostaaniesz jak chcesz sprzedam Ci moja za 7.500 do negocjacji! bez lpg ale za to po generalnym remoncie silnika rozrzad pierscienie uszczelniacze uszczelki itd to zaoszczedzi wiele klopotow:)

Lotek u mnie gosc sprzedaje 156 sedan 1.6 T.spark z 98 roku. Powiem Ci tak gośc jest jej pierwszym właścicielem, kupił ją w salonie ( wtedy właściciel mial ok 45 - 48 lat ) w 98 albo 99 roku pamiętam jak ją przyjechał to dzieciarnia w tamtych latach z całego osiedla się zbiegła podziwiac co to za cudo;)
Reasumując samochód zadbany, najwazniejsze ze kupiony w polskim salonie, od nowości u jednego właściciela w rękach, dokumentacja serwisowa itp itd. jak chcesz mog podpytac jak go spotkam ile chce, jaki przebieg....???
Chciałbym zeby ten rodzynek trafil w dobre rece. Acha gazu chyba nie ma zamontowanego wiec silnik powinien byc zdrowiutki;)

Witam!
Dołączam się do tematu :)
Szukam swojej pierwszej w życiu Alfy. Długo myślałem jaki będzie mój nowy samochód w grę wchodziło kilka aut, potem poszukiwania skupiły się na trzech samochodach. Alfa Romeo 156 z silnikiem 1.6 TS, Mazda Xedos 6 z silnikiem 1.6 oraz BMW E39 520. Ostatecznie BMW odpadło ze względów finansowych, jeszcze mnie nie stać na nie, a po analizie pozostałych dwóch , wybór padł na Alfę. Alfę w której zakochałem się w 1999 roku podczas oglądania filmu "Chłopaki nie płaczą". Wybrałem silnik. Ma być 1.6 TS. Kusiło 1.8, ale jednak na razie na początek będzie 1.6 :) W związku ze zbliżającym się zakupem, chciał bym przede wszystkim dowiedzieć się na co mam zwrócić uwagę przy zakupie. Przeanalizowałem allegro, otomoto i niemieckie mobile.de i postanowiłem, że samochód kupię w Niemczech. Są mniej zniszczone , lepiej wyposażone a zarazem tańsze. Ale do rzeczy. Na jakie głownie podzespoły zwrócić uwagę podczas oględzin? Czy blacha jest ocynkowana? Zauważyłem, że praktycznie nie ma Alfy , która miała by problemy z rdzą. Jak sprawdza się skóra? Warto inwestować w egzemplarz ze skórą? Jak sprawdza się drewniana kierownica? I najbardziej intrygująca mnie rzecz dlaczego w niektórych Alfach zegary są podświetlane na zielono a w innych na czerwono? Nie ukrywam, że interesuje mnie czerwone podświetlanie, ale czy takie znajdę? Proszę o pomoc i rady! :)

. chciał bym przede wszystkim dowiedzieć się na co mam zwrócić uwagę przy zakupie.Na jakie głownie podzespoły zwrócić uwagę podczas oględzin? Czy blacha jest ocynkowana? Zauważyłem, że praktycznie nie ma Alfy , która miała by problemy z rdzą. Jak sprawdza się skóra? Warto inwestować w egzemplarz ze skórą? Jak sprawdza się drewniana kierownica? I najbardziej intrygująca mnie rzecz dlaczego w niektórych Alfach zegary są podświetlane na zielono a w innych na czerwono? Nie ukrywam, że interesuje mnie czerwone podświetlanie, ale czy takie znajdę? Proszę o pomoc i rady! :)

ocynk - jest
jakie elementy? - jak w każdym innym ( silnik , blacha , środek , zawieszenie - bo taniutkie nie jest , wariator - czy już go słychać ) itp itd
czerwone podświetlenie - pakiet SP ( sport pack -- poszukaj na forum co to jest i co zawiera , są SP 1 , SP 2 SP3 )
jak się sprawdza drewniana kierownica ? - nie wiem , nie miałem ( bo jakoś mi bardzie podoba się skóra )
jak się sprawdza skóra wnętrza ? - tak jak i w innych ( ładna jak zadbana , fajna , zimno może być w zimę a ciepło w lato )

p.s.
dopisanie w profilu skąd jesteś może często pozwolić na pomoc kogoś z forum w oględzinach itp potencjalnej alfy do kupna

i nie określaj się tylko na 1.6 bo jak będzie dobra 1.8 to bierz śmiało

miałem 1.6 - dawała radę
ale spalanie w 1.8 identyczne a jednak 24 konie +

Ostatnia edycja:
Dziękuję za pomocne słowa. Właśnie zastanawiałem się jaka jest różnica w spalaniu między 1.6 a 1.8 :) Skoro mówisz, że nie duża, poszerzam poszukiwania do silnika 1.8 :D

witam,i 2,0 nie odbiega duzo w spalaniu od 1,8 tylko juz ine opłaty zwiazane z ubezpieczeniem a to 155KM szału troche robi

---------- Post added at 15:14 ---------- Previous post was at 15:13 ----------

ps a że jestes ze zgorzelca to może warto po drugiej stronie odry poszukać jakiejś igiełki????

Dlatego we wcześniejszym poście napisałem, że auto będę kupować w Niemczech :D Na "igiełkę" nie liczę, wiem, że po zakupie będę i tak musiał "coś" zinwestować. Prawda jest taka, że w Niemczech jest bardzo ciężko wyhaczyć fajny egzemplarz, Niemcy nie są głupi, jak sprzedają auto to takie w które trzeba trochę zainwestować :D

Witam!
Podróż po auto do Niemiec zakończyła się sukcesem :) Co prawda kupiłem nie z tym silnikiem co chciałem, ale jest też git. Mój nowy nabytek to Alfa Romeo 156 2.0 TS, czerwony metalic :cool: 1998 rok, przebieg 193 000 km, kupiony od prywatnej osoby w Monachium :)

witam,i 2,0 nie odbiega duzo w spalaniu od 1,8 tylko juz ine opłaty zwiazane z ubezpieczeniem a to 155KM szału troche robi

Błąd - opłaty są takie same, jak z zakresu 1.4 - 2.0, ponieważ pojemność slinika nie wykracza powyżej 2000 ccm. Dokładnie jest to 1970 i mieści się w zakresie od 1400 do 2000.

Dwa - spalanie - moją 2.0 w trasie robię około 7 litrów, a klima jest włączona i dodatkowo auto załadowane.

Mój nowy nabytek to Alfa Romeo 156 2.0 TS

Uważam że wybrałeś najlepiej jak tylko mogłeś :) Pozostaje życzyć szerokości i przyczepności :D

Ja również niedawno szukałem alfy...jednak do głowy mi nie przyszło pytać o spalanie oleju silnika TS ,teraz już wiem i jestem mądrzejszy,kolejne doświadczenie .Niestety silnik TS *luuubią olej........a to ważna informacja przy kupnie.Pewnie i tak bym kupił .....bo zakochałem się ale warto o tym wspominać osobą noszącym*się*z zamiarem zakupu,bo może nie każdy to będzie tolerował i uniknie rozczarowania.pozdrawiam.A ja i tak kocham moja czarną włoszkę:)

to przeczytaj temat "olej żre" i potem pogadamy

Ale chodzi o to, że sprawny TS, nie ma prawa brać oleju. Jak żre to pierścienie, blok porysowany i temu podobne sprawy. Zdrowy TS nie powinien brać. Inna sprawa z JTD bo chodzi opinia iż te silniki trochę sobie łykną i to norma - nie wiem, nie miałem i nie sprawdzałem, nie osądzam - czytałem po prostu wpisy ludzi, że jeździli po ASO, a tam mówili, że te silniki lubią olej.

Ale Bartku widzę masz pecha - ja od wymiany nic nie dolewałem :|

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót