Witam,
Przymierzam się powoli do zakupu pierwszego samochodu i poważnie zastanawiam się nad AR 159 (2005 - 2007) oraz 166 (2002-2004). Jeśli chodzi o jednostki napędowe to wchodzą w grę jedynie silniki diesla. Moje pytania wyglądają następująco:
1) czy koszty części zamiennych i serwisowania są naprawdę tak wysokie w przypadku 159 oraz 166 w stosunku do innych, bardziej popularnych aut na naszych drogach?
2) czy pomiędzy 159, a 166 jest różnica jeśli chodzi o ceny części zamiennych oraz serwisu?
3) czy jest znacząca różnica w komforcie jazdy pomiędzy 159, a 166?
4) jakie jest faktyczne spalanie PO MIEŚCIE w przypadku jednostek napędowych 1.9 JTD oraz 2.4 JTD?
5) który model jest bardziej chodliwy, tj. który model auta sprzedałbym szybciej, gdyby przyszła potrzeba zmiany samochodu?
Jak nasuną mi się jeszcze jakieś pytania to będę uderzał

Polecam stronę spritmonitor.de
Co prawda nie po mieście, ale średnio (po prawej histogram):
-1,9Jtdm 159
http://www.spritmonitor.de/de/uebers...=1&powerunit=2
-2,4Jtdm 159
http://www.spritmonitor.de/de/uebers...=1&powerunit=2
Jak widać, 2.4 około litra więcej przy mieszanej jeździe.
Ja mogę Ci powiedzieć, że mi 1,9Jtdm na trasie pali 5,5l, a po mieście lekko powyżej 7. Jazda z prędkościami dopuszczalnymi+20km/h![]()

1. 159 jest tania w serwisie, 166 już niekoniecznie - różnica w trwałości zawieszenia i paru detalach elektryki, które w 166 potrafią być upierdliwe.
2. j.w.
3. IMO 159 lepiej się zachowuje na drodze, jest bardziej sztywna i zwarta. 166 ma za to więcej miejsca wewnątrz
4. Ok. 7.5-8/100 w przypadku 159 1.9 JTD i o mniej więcej litr/100 więcej w przypadku 166 2.4 JTD
5. 159-ka.
WWW.AUTKA.PL - kompleksowa obsługa samochodów

Ja bym sie nie zastanawial na twoim miejscu. 159 jest nowsza konstrukcja, czesci sa dostepne nowe / uzywane / zamienniki - wiedza serwisowa jest b duza. W przypadku starszej 166, czesci emoga byc drozsze i awaryjnosc wieksza.
166 ma slabsze zawieszenie i ogolnie jest to auto ze starszymi rozwiaznaiami technicznymi oraz motorem.
159 1.9 jtdm na 16" felgach w miescie sr ok 9, w trasie ok 7, na 18" miasto ok 10 trasa ok 8 (oczywscie moze byc mniej / wiecej zaleznie od stylu jazdy, opon, paliwa itp)
Nie wiem jak pali 166 tutaj moze palic mniej bo auto podejrzewam ze lzejsze niz 159 - choc z racji tego ze to starsza juz konstrukcja (mimo ze nadal śliczna) doradzalbym 159![]()

Dziękuję serdecznie. Moje wątpliwości zostały rozwiane159
Pozdrawiam i życzę szerokich dróg!

O awaryjności 159 można spokojnie już rozmawiać, bo jest na rynku od 6 lat i jest już wiele egzemplarzy, które przejechały ponad 200 tysięcy km. I oprócz obsługi eksploatacyjnej plus znane dolegliwości każdej z jednostek napędowych (EGR, kolektory dolotowe, geometria turbosprężarki) nic poważnego z tymi samochodami się nie dzieje. Co więcej - jestem w stanie na przykładach udowodnić, że jakość tych samochodów jest mocno konkurencyjna do produktów Audi czy BMW - pomimo większego prestiżu niemieckiej konkurencji. Ze 166-ką niestety mam więcej negatywnych doświadczeń i dlatego też - zauważ - rynek sam zweryfikował jakość tych aut. 159-kę trudno kupić w sensownym stanie poniżej 35 tysięcy złotych. 166-ki? Możesz wybierać jak w zgniłkach za te pieniądze, a masz do czynienia z autem teoretycznie o klasę "wyższym".
Akurat z tym sie nie zgodze bo obydwa modele mozna znalezc tanio zajechane oraz w swietnym stanie za odpowiednie pieniadze... Jeszcze dochodzi jeden fakt o ktorym nikt nie wspomina... 159 to kolaboracja fiata z oplem wiec tak naprawde to vectra c w ladnieszym opakowaniu... 166 jest calkowicie wloska, calkowicie fiatowska konstrukcja.

Aha, to teraz powiedz mi, co takiego w 159-ce oprócz silnika i skrzyni masz z Vectry? I jakim cudem auto, które ma jedną z najmniej problematycznych w naprawie jednostek diesla na dzień dzisiejszy ma być gorszym wyborem, niż np. 166 2.4 JTD? Auta tanie i zajechane znaleźć możesz wszędzie i dowolnej marki. Za 166 utrzymaną tip-top nikt Ci nie zapłaci tyle, ile to auto faktycznie powinno być warte - bo gdybyś chciał utrzymywać 166-kę w stanie absolutnie wzorcowym to pochłonie ona niestety bardzo dużo pieniędzy. Chociażby dlatego, że szybciej pojawiają się na niej ogniska korozji/utleniania się materiałów. Chociażby dlatego, że trwałość zawieszenia ma 3x niższą, niż 159. I moim zdaniem prowadzi się gorzej niż 159, praktycznie w każdych warunkach.
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki