Mysle o kupnie 156SW po 2004r(myslalem o GT ale sobie odpuscilem bo faktycznie brak tylnich drzwi przy malym dziecku moze byc duzym problemem no i przestrzen bagazowa w SW lepsza) ale rowniez zastanawiam sie nad crosswagonem i pytanie do posiadaczy oby dwoch modeli o porade co jest lepsze, tak naprawde zastanawiam sie czy jest duza roznica w spalaniu, jaka jest roznica w zawieszeniu wiem ze to i to jest praktycznie to samo ale moze jest trwalsze w x4 i jak wyglada naped x4 slyszalem opinie ze dosc awaryjny. Mam nadzieje ze tematu nie powtarzam bo nie moglem u Was znalezc takiego porownania, za wszelkie opinie wielkie dzieki![]()

Za Crosswagona Q4 zapłacisz tyle, co za 159. Bo sensowny Cross to około 35 tysięcy do wydania. Poza tym z racji większych kół niż w 159 znacznie bardziej obciążona jest zawiecha i szybciej się wybija - co oznacza częstsze wymiany i wyższe koszty eksploatacji. Cross jest wg mnie dla kogoś, kto MUSI mieć napęd 4x4 i bez tego nie ma mowy o zakupie auta - u Ciebie chyba nie ma takiego problemu, więc skieruj się w stronę zwykłej 156 SW.
WWW.AUTKA.PL - kompleksowa obsługa samochodów

156SW zwykłe małe kombi, 156Q4 to samo tylko 4x4 i 4 razy większe koszty eksploatacyjne oraz większy koszt zakupu i 4 razy większy fan z jazdyzostaje ostanie pytanie, czy Cie stac? nikomu w portfel nie zaglądam wiec jeśli cie stać kupuj Q4.
jesli kupisz 159, to bedzie zwykle 159. wymagasz cos wiecej od auta kupuj Q4

WWW.AUTKA.PL - kompleksowa obsługa samochodów
Toż to kolega EnMarlo nigdzie nie napisał, że cross, a to w Twoim poście Tomek coś tam opowiadasz....
Po kolei redżi, mamy:
- AR 156 Crosswagon Q4
- AR 156 Sportwagon Q4 - bardzo rzadko spotykana wersja (na allegro jest teraz taka wystawiona ze śle dobranymi sprężynami/amorami)
- AR 156 Sportwagon z napędem przednim
Obie Q4 mają hamulce takie jak w GTA, czyli najmniejsza felga, jaka wejdzie to 17". W Crosswagonie szły felgi o podobnej wadze, opona ma nieco większy profil, ale wagowo nie ma tragedii, więc nie przesadzałbym ze "znacznym" jej obciążeniem. O przeniesieniu napędu są już tematy na forum (opinie pozytywne).
Tak więc poza wspomnianymi hamulcami, koszty eksploatacji raczej będą podobne.
Jak masz kasę kupuj Crosswagona!
Osłony pod silnik AR 147/156/GT/GTA/Crosswagon
http://www.forum.alfaholicy.org/czes...tml#post814896

no dokładnie cross fajniejszy , mi chodziło o koszta miedzy FWD a 4WD![]()
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki