Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 21
Przeglądasz Forum Alfa Romeo - Alfaholicy. Wyświetlony wątek znajduje się w dziale Porady przy zakupie - Dział zawiera porady dotyczące zakupu Alfy. Nowe tematy w tym dziale wymagają akceptacji moderatora - zanim zadasz pytanie użyj opcji SZUKAJ.
    Użytkownik Embrion
    Auto
    Alfa Romeo 156
    Podziękowania za post / Lubię to
    Czas spędzony na forum
    1 h 10 m

Domyślnie Doradźcie panowie co wybrać (156)

Panowie.
    Chciałbym was się tutaj doradzić z racji musu kupna przeze mnie samochodu. Otóż mając do dyspozycji niespełna 7-8 tys. naszych polskich złotych interesowało mnie kupno alfy romeo w modelu 156 . I tu zaczyna się mój dylemat. Otóż doszły do mnie głoski iż te alfy są wykonane z niezbyt jakościowych materiałów , silniki nie są tak żywotne na jakie wyglądają i wiele , wiele innych głosek , które mógłbym wymieniać tak bez końca. Z racji tego , że na autach trochę się znam lecz z alfami jeszcze do czynienia nie miałem chciałbym was się doradzić jak to z nimi właściwie jest:
    -Jaka jest jakość wykorzystywanych do produkcji materiałów ?
    -Czy te silniki są na prawdę tak nieżywotne ?
    -W jakich granicach normalnej jazdy spalanie się oszacowuje [biorąc pod uwagę silniki 1.6 TS i 1.8 TS] ?
    -Chciałbym również zapytać jak to jest z tą dźwignią biegów. Gdyż znajomy stwierdził , że gałka zmiany biegów jest wręcz za długa i strasznie to wkurza podczas jazdy

Przy okazji chciałbym się doradzić , które z następujących aut było by najlepszym rozwiązaniem pod kwestią jakości , żywotności , opłacalności i osiągów :
    *Alfa Romeo 156 1.6 TS/ 1.8 TS
    *Renault Laguna I ph I 1.6/1.8 B (benzyna)
    *Skoda Octavia I 1.6 B
    Zależy mi na jak najmniejszym wydaniu pieniędzy i jakości.

2. # ADS
    Akwizytorka

Użytkownik Rowerzysta Avatar ishan
    Mieszka w
    Oświęcim
    Auto
    byla Alfa Romeo 166 2.4 JTD, jest 156 2.5 v6 :)
    Czas spędzony na forum
    5 d 22 h 48 m

Domyślnie

do wyboru jeszcze dorzucilbym vectre b 1.8. w tej kasie znajdziesz cos fajnego
    a co alfy nie pomoge niestety

4. Thanks x7kwachu thanked for this post
    Użytkownik Romeo Avatar Tomek_KRK
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AR 159
    Czas spędzony na forum
    13 d 4 h 3 m

Domyślnie

Skoda Octavia w porównaniu ze 156 będzie nudna jak flaki z olejem - zero radości z jazdy i praktycznie brak awarii.
    WWW.AUTKA.PL - kompleksowa obsługa samochodów

6. Thanks x7kwachu thanked for this post
    Mieszka w
    Oświęcim
    Auto
    Czas spędzony na forum
    5 d 22 h 48 m

Domyślnie

poszla odp na priva, doszla ??

Użytkownik Ogier Avatar Rewil
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AR 156 Sportwagon 1.9JTD Emerite Editione 105'
    Czas spędzony na forum
    8 d 13 h 49 m

Domyślnie

Ja jak miałem wybierać, to na alfie staneło. Materiały? Z porównywanych Alfa ma najlepsze. Jakbyś dał BMW, Audi to jeszcze może. Ale nie te co wymieniłeś. Laguna, wujek miał, to korozja zjadła, silnik się psuł, same negatywy. Vectre jak oglądałem, z zewnątrz jest jeszcze ok, w środku to wersja jak z MPK. Octavia, to octavia. Demolud do wożenia ludzi, tanio i niedrogo. Jak boisz się wydawać kasę na naprawę (bo legenda TS'a jest już znana, psują się itp. itd.) to weź to skodę, jak chcesz samochód to weź alfę.

9. Thanks x7kwachu thanked for this post
    Mieszka w
    Oświęcim
    Auto
    Czas spędzony na forum
    5 d 22 h 48 m

Domyślnie

a jak stanalem przed takim wyborem, wlasnie auto klasy sredniej to chcialem albo alfe albo vectre o lagunie tez myslalem wsumie. laguna odpadla w kwesti wizualnej a alfy sie przestraszylem wtedy (wiem wiem, przyznaje, glupie stereotypy ale mlody bylem a na auto zbieralem dlugo ) kupilem vectre bo wizualnie mi sie bardzo podobala ja wiem czy srodek jest taki zly ?? sam design deski wg mnie jednak znacznie ladniejszy niz w pierwszych 156. jakosci materialow nie porownam bo w alfie nie siedzialem

11. Thanks x7kwachu thanked for this post
    Użytkownik Ogier Avatar Rewil
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AR 156 Sportwagon 1.9JTD Emerite Editione 105'
    Czas spędzony na forum
    8 d 13 h 49 m

Domyślnie

Cytat Napisał ishan Zobacz post
    a jak stanalem przed takim wyborem, wlasnie auto klasy sredniej to chcialem albo alfe albo vectre o lagunie tez myslalem wsumie. laguna odpadla w kwesti wizualnej a alfy sie przestraszylem wtedy (wiem wiem, przyznaje, glupie stereotypy ale mlody bylem a na auto zbieralem dlugo ) kupilem vectre bo wizualnie mi sie bardzo podobala ja wiem czy srodek jest taki zly ?? sam design deski wg mnie jednak znacznie ladniejszy niz w pierwszych 156. jakosci materialow nie porownam bo w alfie nie siedzialem
    Ja przed tym miałem passata B5, wsiadając do vectry byłem przerażony i to wsiadałem do kilku, tylko jedna miała przyzwoite wnętrzę, ale cena była już przegięta, bo miała full pakiet. W alfie podstawa, to jest full pakiet vectry Z zewnątrz przód alfy nie wszystkim się podoba, natomiast bok jak i tył jest już ok dla nich

13. Thanks x7kwachu thanked for this post
    Użytkownik Romeo Avatar Barus91
    Mieszka w
    Ząbkowice Śląskie / Wrocław
    Auto
    Były:156 2.0 TS '98 , 1.8 TS '98 , 2.0TS '99 Jest: 147FL 1.9JTD '05 & GTV 2.0TS '97
    Czas spędzony na forum
    22 d 7 h 9 m

Domyślnie

A ja napiszę tak:

Powiedz mi, które 13-letnie auto - z tych wymienionych powyżej - będzie przyciągało na ulicy większą uwagę niż nowy model Mercedesa jadący przed Tobą ?

Odpowiem: ŻADNE.

A mnie to cieszyło, kiedy mając czarną 156-tkę z bananowymi skórkami z 1998r ludzie patrzyli na moje autko (warte jakieś 10000zł w tamtym okresie) w opisanej sytuacji ^ ^

Prowadzenie 156, czuły układ - REWELACJA. I właśnie z tego powodu chcę wrócić do 156 (w 147 niby to samo zawieszenie, ale prowadzenie już nie to ...).

Co do wyboru silnika ... Nie bierz 1.6. Nie warto. 1.8 to -moim zdaniem- najlepsze rozwiązanie. Rozrząd trochę tańszy niż w 2.0 (odpada jedna rolka i jeden pasek), spalanie trochę mniejsze, różnica w mocy niezauważalna (piszę z autopsji - miałem obie).

Pozdrowionka,
    Wojtek - Baruś

15. Thanks x7kwachu thanked for this post
    Użytkownik Embrion
    Auto
    Alfa Romeo 156
    Czas spędzony na forum
    1 h 10 m

Domyślnie

A miał ktoś może do czynienia z 156 z 2.4 dieslowskim silnikiem ?
    Bo w danych technicznych to ten 2.4 pali mniej od 2.0 w benzynie.

----------------------------------------------
    Jestem przekonany na 99% do zakupu alfy 156.

Mieszka w
    Oświęcim
    Auto
    Czas spędzony na forum
    5 d 22 h 48 m

Domyślnie

Cytat Napisał Barus91 Zobacz post
    A ja napiszę tak:

Powiedz mi, które 13-letnie auto - z tych wymienionych powyżej - będzie przyciągało na ulicy większą uwagę niż nowy model Mercedesa jadący przed Tobą ?

Odpowiem: ŻADNE.
    Bo nie widziales mojej

a tak powaznie, w tej chwili jakbym mial taki wybor to chyba tez bym kupil alfe.propozycje rzucilem bo kolega sie wachal

18. Thanks x7kwachu thanked for this post
Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Informacje o temacie

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Tagi dla tego tematu

Tagi użytkowników

brak tagów :(

Zakładki

Uprawnienia