Witam,
od jakiegoś czasu szukam 159 ostatnio znalazłem model z 2007 roku 1.9JTDm 150KM , niestety nie mam linku do aukcji bo auto nie zostało jeszcze wystawione nigdzie http://individualcar.otomoto.pl <- tutaj jest link z komisu z którego pochodzi.
Dzisiaj byłem w serwisie fiata generalnie stwierdzili, że jest jak na swój przebieg (180 tys) i lata jest ok, zawieszenie ok, silnik ok (chociaż stwierdzili, że przy wtryskach trochę za dużo oleju się pojawia i należy to kontrolować).
Po sprawdzeniu miernikiem lakieru wyszły trochę dziwne rzeczy a wiec prawe drzwi przednie wynik ok 200 reszta samochodu to ok 60-80.
Stwierdzili też, że w wielu miejscach na aucie widać różne jak to oni określili "syfy", i raczej wskazuje to na to że części były wymieniane, ale nie potwierdzili tego jednoznacznie.
Aha dodali jeszcze, że raczej to nie jest oryginalny lakier chociaż też nie sprawiali wrażenia 100% pewnych..
Moje pytanie co o tym sądzicie czy miernika lakier na poziome 60-80 wskazuje na coś dziwnego?
dzięki z góry i pozdro
sam wynik 60-80 to raczej chyba coś dziwnego ,,,ale mogę się mylić jak sprawdzałem swoją belle wskazania wahały się się pomiędzy 120-140 i to w dodatku na nie jednej sztuce którą oglądałem nie jest to reguła ale z tego co wiem to przyjmuję się wartości mniej więcej od 100 do 150 mikronów .....reszta to raczej kombinowanie albo po prostu jeżeli są one większe to znaczy że były malowane....
vonpo thanked for this post
czyli mógł byc już polerowany
---------- Post added at 20:11 ---------- Previous post was at 20:08 ----------
Prawdopodobnie był w tych miejscach mocno już polerowany (60-80), a tam gdzie pokazało 200 to musiał byc malowany, choc 200 to normalne malowanie (powtórne), po np. zarysowaniu i tym podobnych przygodach, bez zbednej ilości kitu![]()

Z tego co udało mi się dowiedzieć w serwisie to powiedzieli, że powinno być tak jak mówicie ok 100 mikronów +/- 20.
Aha i jeszcze zasugerowali, że mogą być to części wymienione potem pomalowane (bo lakier nie wygląda na oryginalny) i polerowane (dlatego tak mało mikronów) ... nie wiem co o tym myśleć
Chociaż to że lakier nie wygląda na oryginalny nie jest do końca pewnie auto nie było zbyt czyste więc powiedzieli, że ciężko stwierdzić do końca.
W sumie to dalej nie jestem pewny co jest z tym lakierem zaproponowali mi, że po nowym roku
mogą go jeszcze raz sprawdzić bo ponoć ma być ktoś wtedy na serwisie kto na tym faktycznie się zna i jeszcze raz na to zerknie.

Skalibrowałeś miernik? Mogła też być bardzo agresywna polerka, ale to i tak mało wskazywałoby, bo praktycznie brak klaru.
Kolejna rzecz to nie ma się co sugerować miernikiem tylko sprawdzać podłogę, dach, podłużnice.
Bezwypadkowe auto to nie jest takie gdzie mierniczkiem wychodzi wszystko ok!

Miernik był z serwisu ja go nawet nie dotykałem, nie widziałem żeby coś przy nim ustawiali może faktycznie nie był dobrze skalibrowany
333333">
Podłoga, podłużnice sprawdzili i nic tam nie znaleźli, - dach to raczej tylko na niego spojrzeli pod kątem lakieru, jeszcze teraz przypomniałem sobie, że stwierdzili że maska była zdejmowana, oraz przy lewej strony u góry były dużo większy odstęp niż na dole maski ...
ale poza tym ma zamiar po nowym roku podjechać jeszcze raz i wyjaśnić co to może być z tym lakierem, powiedzieli że to sprawdzą za free tylko musi być jakiś inny majster co to będzie wiedział wszystko :p
Zrób tak jak piszesz sprawdź go jeszcze raz z pomocą jakiegoś speca od lakieru z serwisu bi jeśli powiedzieli ci że auto nie miało większych przygód to pewnie wynik 80 mikronów będzie właśnie przez jakąś agresywna polerkę może nie jedną ,,,,ale to i tak lepiej jak by miał być bity i składany i dwóch do kupy a miernik można sprawdzić przy okazji nawet na innym pojeździe i zobaczyć tak dla porównania jakie pokazuje wartości .....

Ile wydajesz na ten bolid? Pewnie ze czterdzieści kilka klocków.
Przy takiej sumie bierzesz pojazd, który nie budzi wątpliwości.
Było: AR 166 2.4JTD 10V, AR 166 2.0TS 16V x3, AR 166 3.0 V6 24V, AR 166 3.0 V6 24V Sportronic x2, AR 166 2.5 V6, AR 156 2.4JTD, AR 156 2.4JTD SW, Kappa Coupe 2.0T
Będzie: Quattroporte, Legend, XJ
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki