Witam!
Od nie dawna jestem szczęsliwym posiadaczem "prawa do jazdy" i przymierzam się do zakupu pierwszego samochodu. Początkowo wszystko wydawało się łatwe. Podoba mi się marka BMW, więc normą było, że chce kupic e46 330D, ktore jak na ceny 8k-15k prezentują się naprawdę zacnie. W między czasie przeglądałem samochody takich marek jak Audi - a3, a4. Mitsubishi - Galant z roku ok 00'. Całkiem przypadkiem wpadłem na model AR 156 i odziwo... Zakochałem się! W cień rzuciłem plany kupna BMW i skupiłem się na analizie Alfy. Poczatkowo podobały mi się modele 1.8 TS, jednak TS nie cieszy się dobrą opinią, tak więc przeskoczyłem na modele "D" - 1.9 JTD, wszystko fajnie, ekonomiczność, frajda z jazdy, ale ciągle "kusiła" mnie wersja 2.4 JTD, ta dynamika i dźwięki samochodu po prostu nie pozwalają na to by przejść obojętnie.
Tutaj koniec taniej filozofii, a zacznę pytania.
Czy 2.4 JTD to dobry wybór? Czy, aby nie przesadzam. Rozumiem, że polskie realia - są, jakie są względem cennika paliw, ale czytając topici forum zauważam, że róznica w wielu przypadkach między 1.9, a 2.4 nie jest ogromna w perspektywie spalania, zaś mocy bardzo. Nie chcę kupywać samochodu dla emerytów, nie chcę też organizowac ulicznych wyścigów. Znam swoją wartość, dla sentymentów i wiem, że choć alfa wymaga stałego dopieszczania, to podołam wyzwaniu.
Co o tym sądzicie, co możecie poradzić - moje konto to ok. 10k PLN, ew. 12k PLN... "ewentualnie."

jak wyżej - 10-12 na 156 w dzisiejszych czasach to jest kwota pozwalająca wybierać
napisz skąd jesteś - może będą w okolicy i 1.9 i 2.4 i sam sprawdzisz czego chcesz
p.s.
nawet skromne 1.9 po dokładce 1000 kilka ( cip :-) ) da ci frajdę
musisz po prostu sam sprawdzić
odpowiadając na powyższy post :
spalanie 10 w 2,4 ?? coś ty robił ??
jechaliśmy z hanysem do FR , autostrada , 130-150 , klima , bagaż - u mnie 6,1 ( 1.9 166kunia)
u hanysa 2.4 do 7/100
Ostatnio edytowane przez bocian ; 02-01-2012 o 10:13

hehe już mówię... oczywiście w trasie jest mniej ale jak kręcę się wokół miasta i docisnę 2.5 do 3 albo lecę 160km + klima to w porywach dojdzie, ale spoko nie jest to reguła

Mam Alfe 156 2.4 i spalanie na przyzwoitym poziomie. Moja codzienna trasa to 50km z czego 12 km to trasa (droga krajowa), a 13 po mieście (światła korki itp), także idealnie trasa mieszana i spalanie 7l/100km jest jak najbardziej osiągalne. Oczywiście nie ma ty mowy o agresywnej jeździe, w trasie max 100km/h, a w mieście nie piłuję spod świateł.
Ja nigdy nie jeżdżę tylko po mieście, ale w ruchu mieszanym, czy trasie nie przekroczyłem jeszcze 8l/100 nawet z włączoną klimą.

Właśnie to mnie bardzo cieszy Panowie, 2.4 JTD - widzę, że spalanie w normach i przyzwoita moc. Poszukam modelu 2.4 JTD. Na co w szczególności zwracać uwagę?
@Bocian
Ruda Śląska - obok Katowic.
EDIT.
http://forum.lanciapolska.org/viewtopic.php?p=326144
Czy silniki 2.4 JTD naprawdę tak dużo tracą wzgledem utrzymania i awaryjności do 1.9 TDJ?
Ostatnio edytowane przez PKB ; 02-01-2012 o 19:24

ja mam pytanie odnośnie BMW ...
Gdzie widziałeś e46 330D za 8 - 15 tys ?? Chyba, że Faranków szwajcarskich ... bo ja szukam takiego auta, ale raczej w przedziale 22++
Za 10-12 tys. które posiadasz to ciężko jakiekolwiek e46 dostać ... chyba, że 316 złożone z 3 i po powodzi...
co do 156 2,4 JTD, do 12 tys można dostać coś ciekawego.
Na co zwracać uwagę? Standardowo jak przy kupnie czegokolwiek...
Zawiecha, silnik - czy suchy, bez wycieków, turbo, blacha - czy bity, ruda wychodzi itp.
Jak będziesz przeglądał ogłoszenia to w 1 kolejności radziłbym oglądać auta z przebiegiem 200-250 tys ++ ponieważ bardziej realne, że w miarę wiarygodny.
150-180 tys. to raczej abstrakcja dla 12-15 letniego diesla, tym bardziej 2,4...
nikt nie wyrzucał równowartości 100 tys. zł, żeby jeździć do kościoła 6 tys.km/rok

Jakoś nie jestem przekonany do gazowania auta. Miałem okazję jeździć autami na gaz, ciekawe rzeczy się działy w zimię.
Podobno 1.9 JTD w wersji 115KM, jest bardziej atrakcyjna od 2.4 JTD wersji 136KM, podobno motor 140km/150km znów odżywa.
http://otomoto.pl/alfa-romeo-156-2-4...C22260496.html
To jest chyba ta najmocniejsza wersja, pozniej sa liftowane do m-jet 175km o ile sie nie myle, ale to już nie kupięza 10-12k
Ostatnio edytowane przez PKB ; 02-01-2012 o 20:27
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki