• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Łada Niva 2121 4x4 :)

karmal

Aktywny
Auto
Maserati Ghibli S 3,0 410KM
No i Alfie przybyła siostra zza wschodniej granicy ;)
Myśl techniczna rodem z ZSRR

Łada model 2121 Niva
silnik 1,7 benzyna 82KM
stały napęd na cztery koła, reduktor i blokada mechanizmu róznicowego
rok prod 2010
krajowe auto
z ksiazka i historia serwisowa
88tys. przebiegu
Z wyposażenia to wspomaganie i immobilajzer :)

Kupiłem pare dni temu. Dziś byłem w przerejestrować.... no i oczywiście kłopot, bo chłop nie przerejestrował gdy kupił. Z racji ze to firma, to fakture oryginalną albo notarialnie poświadczoną - ma załatwić. No nic.... nie robię tego zbyt często to nie wiedziałem.

Po 5 dniach postoju aku padł. Szybka decyzja -> market, kupno prostownika ( do 80ah prostownik 89zł - myśle że dobra cena ) no i właśnie sie ładuje.

Generalnie blacha w idealnym stanie. Byłem z mechnikiem co się nivami lubuje ( sam ma jedną ). Posprawdzał wszystko blacharsko i jest git :)

Ogarnac musze przeglad mechniki, moze oleje, filtry itd itp.
Wnętrze w b.dobrym stanie, zadnych przetarć, dziur czy zarysowań. Podsufitka tez super :)

Zastanowie sie nad fotelami bo te troche mają kłopoty z regulacją :/ ponić od fiata seicento pasują idealnie :)

Generalnie super frajda z jazdy :) Na razie tylko na normalnych drogach. Ale czuć że to inna epoka.... mimo że auto z 2010r.
W offroad sie bawić nie bede. Żona jest myśliwym wiec wyjazdy na polowania, do lasu, na zasiadki :)

na razie tylko jedna fota ;)
mniejsze zewnatrz.jpg

Ostatnia edycja:
Widziałem kiedys test i porównanie z autem 4krotnie droższym.lada wygrywala

To żeś kupił, chyba mój naulubienszy pojazd w teren. Tam gdzie innym będziesz się bał jechać to cudo rosyjskiej techniki wjedzie i nawet się nie zakrztusi.
Kumplowi dałem do jego Nivy fotele z mojego polifta w alfatexie i z szynami z oryginalnych foteli po zespawaniu wygląda to bardzo przyjemnie

Ostatnia edycja:
O żesz Ty :D
Rzeczywiście inna epoka. Taki 6-letni klasyk ;)
Ale po co zmieniać coś, co od początku było idealne :cool:

Kupiłem prostownik i po 2,5h ladowania sie rozkraczył ! pokazał ze naładowany cały aku. Bezpiecznik cały. Jak stykam klemami to iskra nie idzie.... no jaja jakies.
Byłem w sklepie ( na szczeście 400m od domu ) i wymienił gościu na nowy taki sam. Podłączyłem i ładuje... ciekawe jak długo :/

w miedzy czasie kilka fotek ;)
IMG_20170215_151756.jpgIMG_20170215_151708.jpgIMG_20170215_151725.jpgIMG_20170215_151746.jpg

- - - Updated - - -

To żeś kupił, chyba mój naulubienszy pojazd w teren. Tak gdzie innym będziesz się bał jechać to cudo rosyjskiej techniki wjedzie i nawet się nie zakrztusi.
Kumplowi dałem do jego Nivy fotele z mojego polifta w alfatexie i z szynami z oryginalnych foteli po zespawaniu wygląda to bardzo przyjemnie

Generalnie zobacze z tymi fotelami.
Chciałbym żeby Łada była w jak największym stopniu w oryginale i tak została....
Taki stajl nowoczesnego klasyka mi w tym temacie mocno odpowiada.

No i dzis sie tez okazało, że polisa OC jest płacona na raty - a właściciel mówił, że opłacona do końca.... oj nauczka następna dla mnie, aby nie wierzyć i sprawdzać :/

Wujek pochwala takie zakupy. Ważne też, że to nie diesel. A nie chciałeś budy w 5 drzwiach?
Jeśli akumulator miałeś rozładowany całkowicie, to możliwe, że na skutek przeciążenia termistor rozłączył układ, bo się elektronika zagrzała.

Wujek pochwala takie zakupy. Ważne też, że to nie diesel. A nie chciałeś budy w 5 drzwiach?
Jeśli akumulator miałeś rozładowany całkowicie, to możliwe, że na skutek przeciążenia termistor rozłączył układ, bo się elektronika zagrzała.

Wiesz 5 drzwi jak na lekarstwo. nigdzie nie ma. A ja kupiłem od gościa, co miał dwie takie same, identyko. Dodatkowo 40km od Cz-wy a z otomoto najbliższa 200km w jedną strone, oraz okazała sie zdrowa blacharsko to nie bylo sie nad czym zastanawiać.
A diesla już mam w AR.... i jeden mi wystarczy ;)

Aku byl padniety na amen. Ja sie tam nie znam na prostownikach.... ale chyba nie powinien paść nawet gdy aku jest todalnie rozładowany.

Sugerujesz, że gdyby prostownik ostygł to mógłby zadziałać znów?

Na razie nowa sztuka ładuje ostro.... ale na wskaźniku dalej info, że rozładowanie całkowite akumulatora :/

Najważniejsza ładna blacha.
Kiedyś też użyłem taniego prostownika do całkiem rozładowanego akumulatora i termistor nie wytrzymał. U mnie się akurat spalił. Był owinięty razem z taśmą na uzwojeniu transformatora. Chcąc się do niego dostać, trzeba było ciąć taśmę.

Te elektroniczne ładowarki to niestety badziew, nie ładuje bo do zadziałania potrzebuje określonego napięcia na akumulatorze. Jak jest za niskie (uznaje pad całkowity akumulatora) to nie zacznie mimo że kontrolki jakieś się palą. No i po zetknięciu klem też nie zaiskrzy, bez obciążenia nie ma na nich napięcia.
Można spróbować podnieść go ładowarką transformatorową, rozładować żarówką i tak parę razy, jak nie pomoże - śmietnik.
Autko fajne :)

OK nie wytrzymałem.... odłączyłem prostownik i zaniosłem aku do auta.
Ładował sie 2h mówie.... zobaczymy czy to w ogóle coś daje.

Wkładam kluczyk.... immobilajzer... ( tak tak... ma ;-), i odpalił :)
Pochodził trochę i wróciłem do domu z aku znów pod pachą. Podpiąłem znów pod prostownik.... i tak zostanie na całą noc :)

- - - Updated - - -

No i fote strzeliłem z jednej i z drugiej strony silnika ;)
IMG_20170215_170900.jpgIMG_20170215_170849.jpg
Motylka brakuje do przymocowania zapasu - musze poszukać na allegro może :)

Te elektroniczne ładowarki to niestety badziew, nie ładuje bo do zadziałania potrzebuje określonego napięcia na akumulatorze. Jak jest za niskie (uznaje pad całkowity akumulatora) to nie zacznie mimo że kontrolki jakieś się palą..

Nie wszystkie, są takie które łądują np. ta:
http://www.sonarsklep.pl/inteligent...latorow-zelowych-i-agm-r10-10a-12v-p-150.html

Jest też ponoć sposób na oszukanie tych , które głęboko rozładowanego nie chcą zacząć ładować, przez równoległe podłączenie akumulatora sprawnego i po rozpoczęciu ładowania odłączenie go.

A Łada super :) jakbym miał co do roboty poza asfaltem to bym na pewno takiego czegoś . Albo Dustera :)

Zazdraszczam.
Rasowe auto z charakterem - gniotsja niełamjotsja.
Dla niewtajemniczonych w jego zaletach zachęcam do obejrzenia odcinka Terenwizji poświęconego temu autu:
https://www.youtube.com/watch?v=NRkPial0aGs
Zresztą polecam całą twórczość Terenwizji - świetny montaż, praca kamery, reżyseria - nie ma lepszych polskich filmów o offroadzie.

Zazdraszczam.
Rasowe auto z charakterem - gniotsja niełamjotsja.
Dla niewtajemniczonych w jego zaletach zachęcam do obejrzenia odcinka Terenwizji poświęconego temu autu:
https://www.youtube.com/watch?v=NRkPial0aGs
Zresztą polecam całą twórczość Terenwizji - świetny montaż, praca kamery, reżyseria - nie ma lepszych polskich filmów o offroadzie.

Oglądałem ten filmik przed zakupem :)

Dziś z żoną byliśmy pierwszy raz w terenie.... ojjj działo się :) na razie delikatnie bo doświadczenie żadne.
Już nie pamiętam kiedy.... żona miała taką frajdę z czegokolwiek jak dziś jazda Nivą w terenie ;)

Obczaiłem reduktor oraz załączenie i rozłączanie napędów.

Do naprawy mam fotel kierowcy bo roztrajtowany jest na maxa.

No i gaz trzeba będzie założyć... żeby ta frajda tania była :) Łady nie mam sie zamiaru pozbywać zbyt szybko.... wiec zwróci się lada chwila.
Obczajałem i 1500pln powinno starczyć na w miare dobrą instalacje :)

Z aktualizacji ;)
Kupiłem dwie oponki KAMA-232 185/75 R16 M+S ALL SEASONS przeznaczone do Nivy - jutro zakładanie ;-)
Dodatkowo fotele są takie roztrajkotane, że kupiłem dwa od fiata seicento. Poszły do prania i ponoć bo b.małych przeróbkach idealnie wchodzą.

Poza tym wymiana oleju Mobil 10w40 w silniku, przekładnie hipol 80w90 a do skrzyni biegów 75w90.
No i filtry.

Jak na razie śmiga aż miło :)

P.S Nowy fotel do Nivy cena.... 660zł :/ wrrr

Ostatnia edycja:
Dziś ogarniałem wymianę foteli na te z seicento....
oj trochę przeróbek było :/
siedzi się inaczej, wyżej oraz bliżej drzwi.
Trochę krzywo się siedzi w stosunku do kierownicy ( bliżej drzwi ).
Zobaczymy czy się przyzwyczaję czy będę dalej modził :/
IMG_20170313_144514.jpgIMG_20170313_125050.jpgIMG_20170313_125057.jpgIMG_20170313_141549.jpg

No i nowe opony już założone :D
IMG_20170312_174744.jpg

Nive dziś zlitrażowałem ;)
na trasie wyszło 8,9l pb95 na 100km.
Prędkości 80-90km/h szybciej nie jechałem. Teren głównie niezabudowany.
Myślę, że to akceptowalny wynik :)
Teraz bede mierzył miasto... stawiam na 12 litrów na setkę - zobaczymy

No i wyszło... 14litrów w mieście. Typowo krótkie odcinki jazdy 2 do 7km.

Ale jak nawaliło śniegu 19kwietnia... frajda była mega z jazdy ;) aaa i opony wielosezonowe, ruskie, bezdętkowe idealnie dawały rade ;)

IMG_20170419_065010.jpgIMG_20170419_065229.jpgIMG_20170419_070144.jpg

O kuźwa ile tego :O u nas w tym czasie było zimnawo, ale przepiękne słońce i zero chmurek :3

Amortyzatory
Powrót