• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

S-Max 07' 140KM

arteg83

Nowy
Auto
156 SW 2.4 175KM - była, 156 SW 1.9 158 KM - była, S-Max 2.0 140KM - jest
Siemanko. 156SW stała się już za ciasna, dlatego szukałem czegoś większego i przy okazji młodszego. Padło na Forda, dlatego końcem stycznia dotarł w końcu długo poszukiwany S-Max w opcji Titanium Converse+.
Auto serwisowane do końca u dealera Forda po dużym serwisie w 2007 (kpl dwumas + hamulce + olej i filtry - faktury na ponad 2000 Euro).
Silnik 2.0 TDci - nawet fajnie mruczy, półskóry, pełna elektryka z pamięcią foteli i lusterek, navi PL, koła 18" 235/45. O dziwo pomimo 18" dużo lepiej tłumi dziury czy przejazdy kolejowe niż 156 na 17". Ogólnie bardzo fajne autko z duużą ilością praktycznych schowków i w końcu dużym bagażnikiem :)

20180126_115345.jpg 20180126_124757.jpg 20180126_120327.jpg20180126_122839.jpg 20180126_124626.jpg

Ja właśnie z smax przesiadłem się do giulietty.. Fordem jeździłem 5 lat, miałem silnik 1.8 125KM i zaczęły się za duże wydatki... Co chwilę auto miało kaprysy, więc poszło do kogoś innego..
Zamieniłem na całkowicie inny segment pod siebie i czuję frajdę z jazdy...
Smax służył do przemieszczania się z punktu A do punktu B, nic poza tym...
Fajne autko, wygodne ale to ford... Miałem rocznik 2007 i wymieniłem prawie wszystko co można było...

Życzę bezawaryjności :)

Wysłane z mojego SM-G925F przy użyciu Tapatalka

To współczuję. Dlatego ja brałem pod uwagę tylko 2.0 140KM z pewnego źródła (nie mówię, że Twoje było niepewne :) ). Przebieg mam na razie niewielki więc liczę że kilka lat dzielnie mi posłuży, zwłaszcza że to auto głównie na weekendy. No ale czas pokaże jak się będzie spisywał.

Adam100 jakie miałeś problemy z 1.8 125 KM? Jestem ciekaw wad tego silnika. Czyżby zaczął wpierdalać olej i czekał cię remont? Dosyć popularne zjawisko w tych jednostkach. Gaazik był?
Odnośnie forda kolegi arteg83, ładny jedyny słuszny silnik w s maxie (nie licząć 2.5T). Przy ogólnej modzie na benzyny ludzie szukają tych aut z silnikiem 2.0Pb a to jest kurde porażka. Taki kloc tylko z dieslem albo mocną bęzyną.

Jeśli można zapytać jaki masz przebieg?
Ja kupiłem z Belgii 5 latka z przebiegiem 125tys i zrobiłem drugie tyle przez 5 lat...
Silnik 1.8 wybrałem ponieważ jest mniej awaryjny niż 2.0 140KM...

Wysłane z mojego SM-G925F przy użyciu Tapatalka

Adam100 jakie miałeś problemy z 1.8 125 KM? Jestem ciekaw wad tego silnika. Czyżby zaczął wpierdalać olej i czekał cię remont? Dosyć popularne zjawisko w tych jednostkach. Gaazik był?
Odnośnie forda kolegi arteg83, ładny jedyny słuszny silnik w s maxie (nie licząć 2.5T). Przy ogólnej modzie na benzyny ludzie szukają tych aut z silnikiem 2.0Pb a to jest kurde porażka. Taki kloc tylko z dieslem albo mocną bęzyną.
Miałem diesla....
Oleju nie brał ale uszczelka puszczala na tyle że miałem rano w garażu pokaźne krople na podłodze..
Wymiana 1500pln.... Wyciąganie silnika...
Turbina poszła się jeb..... Kolejne 1500pln po regeneracji...
Dwumasa nie liczę bo dla mnie to część eksploatacyjna...
Alternator wymieniony...
Najgorsza była tzw guma pomiędzy alternatorem a paskiem... Co jakiś czas się zrywała powodując bram ładowania akumulatora...
Wiele innych pierdół które nie tyle co dużo kosztowały ale wkurzały...

Sam samochód bardzo mi się podobał i zawsze chciałem go mieć dla rodziny 2+2 z dwójką małych dzieci.. Dużo miejsca, wygoda...
Teraz moje zapotrzebowania się zmieniły, dzieci 10 i 7 lat, więc zachciało mi się samochodu tylko dla mnie dającego frajdę z jazdy..
Smax praktycznie cały czas woził powietrze bo poza porannym wożeniem dzieci do szkoły, przedszkola, jeździłem nim sam...

Wysłane z mojego SM-T813 przy użyciu Tapatalka

Świetnie wygląda, a ten dieselk będzie jeździł i jeździł :D

Co do tłumienia nierówności to nie ma co porównywać nowszych (nawet aktualnie 11-letnich) konstrukcji- w tej chwili nawet zwykły Rapid mojego kolegi fajnie śmiga po dziurach.

Silnik 1.8 wybrałem ponieważ jest mniej awaryjny niż 2.0 140KM...

Nie wiem skąd takie twierdzenie, ale nie ma ono dużo wspólnego z rzeczywistością.
1.8TDCI to konstrukcja Forda, a 2.0TDCI to silnik robiony z PSA, i to te silniki uchodzą za trwałe i bezawaryjne.

Wysłane z mojego Moto G (5S) Plus przy użyciu Tapatalka

Stąd, że 1.8 to stara dobra konstrukcja a silniki 2.0 140KM tak jak powiedziałeś PSA są dużo bardziej awaryjne chociażby wtryski...
To nie jest moje zdanie a mechaników z którymi rozmawiałem i opinie na forum Forda do którego naleze/należałem przez 5 lat....

Wysłane z mojego SM-T813 przy użyciu Tapatalka

Nie napisałeś że to było 1.8 TDCI. We fordzie zarówno 1.8 diesel jak i bena mają taką samą moc dlatego nastąpiło nieporozumienie. Generalnie dziwne, bo według moich informacji jest podobnie jak pisze FXX, jednostka forda jest dużo bardziej delikatna. Auta z 1.8TDCI są dużo tańsze na rynku wtórnym niż 2.0TDCI i popyt na nie jest dosyć słaby. Mówię na przykładzie mondeo MK4 bo kiedyś porównywałem.

Stąd, że 1.8 to stara dobra konstrukcja a silniki 2.0 140KM tak jak powiedziałeś PSA są dużo bardziej awaryjne chociażby wtryski...

To jak to jest, że to jednak 2-litrowe Diesle PSA są uznawane za jedne z najlepszych...
Generalnie jestem zdziwiony, bo kilku z moich znajomych jeździ Fordami z 1.8TDCi i większość z nich nie powie o nim dobra konstrukcja. Podobnie z resztą mój znajomy mechanik.
W większości testów również jest potwierdzana wyższość francuskiego silnika.

Przygotuj się na falę hejtu bo masz najgorszą kompilację niemiecki+karawan+diesel :D

A moim zdaniem jest to najlepszy wybór jeśli chodzi o minivana, a gdyby silnik był w nim benzynowy 2,5T to już wogole świetne auto do dalekich wyjazdów w kilka osób z ogromem bagażu. Miałem okazję jeździć dokładnie taką wersją jak Twoja i świetne jest w nim to, że nie czuć wysokości, a prowadzi się lepiej od niejednej zwykłej osobówki.
Ciekawe jak dużo ten 2,0TDCi ma wspólnego z HDI PSA, bo moim zdaniem 2,0HDI czy 1,6HDI to jest z najlepszych czterocylindrowych silników diesla jeśli chodzi o awaryjność i spalanie.

Jedyna inna rzecz to chyba pokrywa silnika :D

Generalnie dziwne, bo według moich informacji jest podobnie jak pisze FXX, jednostka forda jest dużo bardziej delikatna. Auta z 1.8TDCI są dużo tańsze na rynku wtórnym niż 2.0TDCI i popyt na nie jest dosyć słaby. Mówię na przykładzie mondeo MK4 bo kiedyś porównywałem.

Jest dokładnie tak jak piszesz. 1.8 TDci sprawdza się w focusach, ale 2.0 TDci to pancerne silniki i w S-Maxach czy Galaxy robią po 600tys. 1.8 są kilka tyś tańsze niż 2.0 - z powietrza się to nie wzięło. No ale zobaczymy.

Przygotuj się na falę hejtu bo masz najgorszą kompilację niemiecki+karawan+diesel

Fala hejtu to by była jakbym kupił Tourana :P. Ale tak serio, jakie to jest brzydkie auto w środku, że to ludzie kupują to się dziwię... No ale kwestia gustu.

A moim zdaniem jest to najlepszy wybór jeśli chodzi o minivana, a gdyby silnik był w nim benzynowy 2,5T to już wogole świetne auto do dalekich wyjazdów w kilka osób z ogromem bagażu.
.

Przez chwilę myślałem o 2.5T, ale po pierwsze jest o kilka tyś droższy, a po drugie kto by wyrobił na paliwo?? Przecież to żre nawet 20l. Znajomy ma Volvo v70 z tym motorem i niestety za każdym razem płacze przy dystrybutorze hehe. No ale ten silnik to już legenda.

Ostatnia edycja:
Van jak van i jak van jeździ. Zwinnością i frajdą z jazdy nie ma podejścia do zwykłej osobówki.

Mechanicy nie są żadnymi wyznacznikami niezawodności aut. Chyba, że są mechanikami z zamiłowania od lat dziecięcych a nie z przypadku lub z musu.
Często mechanicy mówią "Panie nie kupuj pan francuza bo to g..... Tylko niemieckie są dobre". Pytam dlaczego? Bo tak jest - odpowiada. To jest merytoryka? Jak nawet nie potrafi uzasadnić swojej wypowiedzi.
Rację ma Złomnik, lepszy zadbany 10 letni fiat punto niż zapuszczony 10 letni golf po 5 właścicielach.

Ostatnia edycja:
Van jak van i jak van jeździ. Zwinnością i frajdą z jazdy nie ma podejścia do zwykłej osobówki.

Jak bym potrzebował zwykłą osobówkę, to bym kupił zwykłą osobówkę.
Najpierw mnie pouczałeś co mogę pisać w temacie mojej Alfy, a teraz tutaj oświecasz wszystkich czymś co jest dla każdego logiczne, że Van to nie osobówka. Robisz z nas debili? Może lepiej już się nie udzielaj w moich tematach...

arteg 83 nie reaguj na tego wujka-troll zwykly.A fordzik bardzo praktyczny-gratuluje.

Dzisiaj wpadł setup ZIMA
215/60R16 Pirelli Sottozero 3 DOT2317 wiec praktycznie nóweczki. Oponki fajnie wgryzają się w śnieg, a na asfalcie są naprawdę ciche, pomimo bodajże 72dB. Ale czas pokaże jak się będą spisywały, bo to dopiero pierwszy dzień.
Wiadomo, że baloniaste, ale na zimę i wiosenne dziury takie mają być.

Na wiosnę jak już załatają dziury wpadną nowe 235/45R18, bo obecne są już słabe.
20180206_142138.jpg 20180206_145239.jpg

Ostatnia edycja:
Zastanawiam się właśnie nad tymi Pirelkami na następny sezon do siebie (no chyba że wypuszczą Serie 4). Mówisz że pozytywnie oceniasz? :D kupowałeś teraz czy odstałeś w komplecie z autem?

Ostatnia edycja:
To czerwone uno w tle jest twoje? Do wzięcia?

Amortyzatory
Powrót