Dawno nie było mnie na forum i dlatego nic nie pisałem - teraz postaram się odpowiedzieć na kilka pytań:
Są 2 krótkie pęknięcia w miejscu gdzie urywa powierzchnia deski podczas odpalenia poduszki oraz mała deformacja na płaszczyźnie. Poduszka na 100% nie wyleciała ponieważ 95% obwodu deski w miejscu w którym wylatuje poduszka jest nienaruszona. Wydaje mi się że poprzedni właściciel musiał coś przewozić (może kogoś?) i to coś przywaliło w deskę np. podczas hamowania i stąd ta deformacja i pęknięcia. Wiadomo że w miejscu gdzie wylatuje poduszka deska jest pokryta cienką warstwą aby możliwe było jej rozerwanie.
Eberspächer jest standardowy - świadczy o tym nalepka na samochodzie oraz urządzenie z malutką rurą wydechową które widać z kanału. Na pewno podgrzewa płyn chłodniczy, widać to po rozgrzewaniu silnika. Przy pierwszym spadku temperatury (około 6 stopni C) spod samochodu nieźle dymiło - coś jakby się silnik zapaliłTeraz już nie dymi. Po zgaszeniu silnika słychać przez jakąś minutę szum chłodnicy owego urządzenia.
Ponieważ CDTI to nazwa całej linii silników występujących w Oplach a np. ten co mam w Vectrze od Opla dostał aż plastikową pokrywę silnika z napisem ecotec. W rzeczywistości po zdjęciu tej pokrywy ukazuje się silnik JTD 16V produkcji Fiata, o czym świadczy również naklejka z linii produkcyjnej na boku silnika "EPSILON JTD"
Jeżeli chodzi o wnętrze to w rzeczywistości aż tak tragicznie nie wygląda
Po pół roku praktyki źle mi się włącza kierunkowskazy w innych samochodach ale na początku trochę się na nie nawściekałem![]()
Fiat 126p --> Alfa Romeo 145 QV Nero --> Opel Vectra C GTS + Alfa Romeo 145 QV Rosso
Ja powiem tak. Powinno być solidne auto. Chociaż kolega z pracy ma ten sam rok i silnik i zdażają mu się drobne problemy z tym autem.
Ja po rozbiciu 156 z 1999 roku, też patrzyłem na inne w tej klasie tak własnie rocznik 2004. Vectra, Mondeo, 407, ale jakoś miłośc do Alfy wygrała mimo, że starej miałem dość.
Ale kupiłem sprawdzoną w ASO 156 po FL i jestem zadowolony.
Włoski geniusz, włoska technologia, włoska pasja.
Ten opel niestety nie cieszy się dobrą opinią... Najczęsciej maglownice padają, a w dieslach turbiny. I wiele wiele innych awarii. Oczywiście życzę dobrze.

Czytałem o twoich przejściach z Alfa 145 Qv. Z ciekawości zapytam, czy żałujesz że ją wtedy kupiłeś? gdybyś miał to zrobić jeszcze raz, kupiłbyś ją czy wolałbyś kupić coś niemieckiego/innego?
Pytam tylko z ciekawości, bo dziś rozmawiałem z takim jednym nauczycielem w szkole o samochodach i powiedział ze kiedyś miał Alfę Alfasud Ti, która rdzewiała 2 lata po zakupie dosłownie wszędzie a klamki drzwi podczas zamykania zostawały najczęściej w ręce, lecz mimo to chciałby mieć ją nadal bo nigdy wcześniej ani później nie jeździł samochodem tak magicznym, które dawałoby tyle uśmiechu na twarzy mimo ze nie było pod żadnym względem najlepsze... no może oprócz dźwięku silnika
POZDRO![]()
Alfaholizm jest zaraźliwy
Alfa 156 2.0TS Berlina 1998r. - moja---Alfa 159 1.9JTDm 8v 2007r. 159KM 342nm by Cinsoft - taty --- Alfa 147 selespeed - w rodzinie
Ola[*] Kuba[*]
Opla traktuję jako lekko usportowiony "dupowóz", z Alfą nie ma żadnego porównania jeżeli chodzi o wygląd i przyjemność z jazdy. (oczywiście na korzyść Alfy
Jeżeli chodzi o awaryjność Vectra bije Alfę na głowę - za naprawę alternatora dałem 100zł + wymiana łącznika elastycznego wydechu 60zł + awaria której naprawa w ASO kosztowałaby niemało - zatkany DPF z powodu zatartego zaworu EGR, nowy DPF kosztuje ~ 6200zł, EGR ~ 800zł. Za wypalenie DPF dałem 300zł a EGR sam zregenerowalem
Jeżeli chodzi o niemieckie samochody - nie lubię ich, Vectra jakimś cudem mi się spodobała - polowałem na Saaba 9-3 z tym silnikiem - jest to bliźniaczy model.
Nigdy w życiu nie kupię VW, Audi itp - beznadziejnie mi się tym czymś jeździ i wkurzają mnie te twarde siedzenia... (uważam je za samochody dla ludzi którzy traktują je tak samo jak np zmywarkę do naczyń, odkurzacz, dzwi do pokoju i mógłbym tak wymieniać, te urządzenia mają spelniać swoje zadanie nie dając żadnej przyjemności
Troszkę się rozpisałem ale odpowiadam na pytanie - tak kupilbym ją jeszcze raz i napewno to zrobię jak spłacę Vectrę. Musi być 145 QV i już - jako drugi samochód dla przyjemności a nie do tyrania do pracyBrakuje mi tego dźwięku silnika, układu kierowniczego, zawieszenia, pozycji za kierownicą itd itp
Uśmiech na twarzy miałem tylko i wyłącznie prowadząć Alfę - żadne inne auto którym jechałem nie dawało nawet połowy przyjemności z jazdy co Alfa.
Fiat 126p --> Alfa Romeo 145 QV Nero --> Opel Vectra C GTS + Alfa Romeo 145 QV Rosso
Trudno powiedzieć ponieważ jakieś 4 miesiące po zakupie wymieniałem
posiadałem dwa lata temu vectre C z 2004 roku, i powiem szczerze zawiodłem sie na niej .
Przed zakupem bardzo mi sie podobała, ale hmmm siedzenia sa koszmarne , twarde nienieckie nie trzemaja po bokach. Przyznam jednak ze twoja viki jest niezle wyposarzona, lepiej wyglada, niby mała roznica miedzy sedanem a heczbek-iem ale te małe szybki dorzo zmieniaja,, no i ta poduszka pasazera miałem to samo, wmetrze moze i szare ale mi sie podobało . powiem tak ładny ,solidny ,niemiecki samochód. pozdrawiam
By konrad1501 at 2010-06-22

A mnie się podoba Vectra C
Ładny egzemplarz z fajnym motorem![]()
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki