Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 22
Przeglądasz Forum Alfa Romeo - Alfaholicy. Wyświetlony wątek znajduje się w dziale Przedsionek Alfisty - Nasze pojazdy innych marek.
    Użytkownik Rowerzysta Avatar t.o.mek
    Mieszka w
    Trzciana, Tarnow, Poland, Poland
    Auto
    Alfa Romeo 145 QV Rosso, Opel Vectra C 1.9 JTD 16V 150km 315NM
    Podziękowania za post / Lubię to
    Czas spędzony na forum
    17 h 54 m

Domyślnie

Dawno nie było mnie na forum i dlatego nic nie pisałem - teraz postaram się odpowiedzieć na kilka pytań:

Cytat Napisał andro34 Zobacz post
    może się czepiam ale coś się działo z poduszką pasażera w desce,są tam dziwne zgrubienia...
    Są 2 krótkie pęknięcia w miejscu gdzie urywa powierzchnia deski podczas odpalenia poduszki oraz mała deformacja na płaszczyźnie. Poduszka na 100% nie wyleciała ponieważ 95% obwodu deski w miejscu w którym wylatuje poduszka jest nienaruszona. Wydaje mi się że poprzedni właściciel musiał coś przewozić (może kogoś?) i to coś przywaliło w deskę np. podczas hamowania i stąd ta deformacja i pęknięcia. Wiadomo że w miejscu gdzie wylatuje poduszka deska jest pokryta cienką warstwą aby możliwe było jej rozerwanie.

Cytat Napisał Belfer27 Zobacz post
    W zasadzie to Twój model już mógł mieć grzałkę elektryczną, niezależną od temp silnika, montowaną zaraz za dmuchawą powietrza do kabiny. W modelach z roku 2004 już to widziałem, ale nie wiem, jak jest u Ciebie na 100%.
    Eberspächer jest standardowy - świadczy o tym nalepka na samochodzie oraz urządzenie z malutką rurą wydechową które widać z kanału. Na pewno podgrzewa płyn chłodniczy, widać to po rozgrzewaniu silnika. Przy pierwszym spadku temperatury (około 6 stopni C) spod samochodu nieźle dymiło - coś jakby się silnik zapalił Teraz już nie dymi. Po zgaszeniu silnika słychać przez jakąś minutę szum chłodnicy owego urządzenia.

Cytat Napisał Wujek Zobacz post
    Ogólnie samochodzik widać zadbany. Pewnie będzie też w miarę bezawaryjny. Ale chciałbym zapytać dlaczego napisałeś JTdm a nie CDTI?
    Mam nadzieję że się nie pogniewasz, ale w moim odczuciu wnętrze jest beznadziejne, ale przynajmniej zadbane.
    Ponieważ CDTI to nazwa całej linii silników występujących w Oplach a np. ten co mam w Vectrze od Opla dostał aż plastikową pokrywę silnika z napisem ecotec. W rzeczywistości po zdjęciu tej pokrywy ukazuje się silnik JTD 16V produkcji Fiata, o czym świadczy również naklejka z linii produkcyjnej na boku silnika "EPSILON JTD"
    Jeżeli chodzi o wnętrze to w rzeczywistości aż tak tragicznie nie wygląda

Cytat Napisał sedici Zobacz post
    Gratuluję , ładne auto , i z jedynym słusznym silnikiem , tylko to kretyńskie włączanie kierunkowskazów ...
    Po pół roku praktyki źle mi się włącza kierunkowskazy w innych samochodach ale na początku trochę się na nie nawściekałem
    Fiat 126p --> Alfa Romeo 145 QV Nero --> Opel Vectra C GTS + Alfa Romeo 145 QV Rosso

Użytkownik Romeo Pokaż na mapie Avatar kobe83
    Mieszka w
    Gliwice
    Auto
    AR 156 1.9 JTD 8v 115KM 2004.
    Czas spędzony na forum
    11 d 15 h 30 m

Domyślnie

Ja powiem tak. Powinno być solidne auto. Chociaż kolega z pracy ma ten sam rok i silnik i zdażają mu się drobne problemy z tym autem.
    Ja po rozbiciu 156 z 1999 roku, też patrzyłem na inne w tej klasie tak własnie rocznik 2004. Vectra, Mondeo, 407, ale jakoś miłośc do Alfy wygrała mimo, że starej miałem dość.
    Ale kupiłem sprawdzoną w ASO 156 po FL i jestem zadowolony.
    Włoski geniusz, włoska technologia, włoska pasja.

alfista164
    Gość

Domyślnie

Ten opel niestety nie cieszy się dobrą opinią... Najczęsciej maglownice padają, a w dieslach turbiny. I wiele wiele innych awarii. Oczywiście życzę dobrze.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Młody_Alfista
    Mieszka w
    Okolice Olkusza i... zagranica
    Auto
    Alfa 156 2.0 TS berlina 98r.
    Czas spędzony na forum
    4 d 16 h 26 m

Domyślnie

Czytałem o twoich przejściach z Alfa 145 Qv. Z ciekawości zapytam, czy żałujesz że ją wtedy kupiłeś? gdybyś miał to zrobić jeszcze raz, kupiłbyś ją czy wolałbyś kupić coś niemieckiego/innego?
    Pytam tylko z ciekawości, bo dziś rozmawiałem z takim jednym nauczycielem w szkole o samochodach i powiedział ze kiedyś miał Alfę Alfasud Ti, która rdzewiała 2 lata po zakupie dosłownie wszędzie a klamki drzwi podczas zamykania zostawały najczęściej w ręce, lecz mimo to chciałby mieć ją nadal bo nigdy wcześniej ani później nie jeździł samochodem tak magicznym, które dawałoby tyle uśmiechu na twarzy mimo ze nie było pod żadnym względem najlepsze... no może oprócz dźwięku silnika
    POZDRO
    Alfaholizm jest zaraźliwy
    Alfa 156 2.0TS Berlina 1998r. - moja ---Alfa 159 1.9JTDm 8v 2007r. 159KM 342nm by Cinsoft - taty --- Alfa 147 selespeed - w rodzinie
    Ola[*] Kuba[*]

Mieszka w
    Auto
    Czas spędzony na forum
    17 h 54 m

Domyślnie

Opla traktuję jako lekko usportowiony "dupowóz", z Alfą nie ma żadnego porównania jeżeli chodzi o wygląd i przyjemność z jazdy. (oczywiście na korzyść Alfy
    Jeżeli chodzi o awaryjność Vectra bije Alfę na głowę - za naprawę alternatora dałem 100zł + wymiana łącznika elastycznego wydechu 60zł + awaria której naprawa w ASO kosztowałaby niemało - zatkany DPF z powodu zatartego zaworu EGR, nowy DPF kosztuje ~ 6200zł, EGR ~ 800zł. Za wypalenie DPF dałem 300zł a EGR sam zregenerowalem
    Jeżeli chodzi o niemieckie samochody - nie lubię ich, Vectra jakimś cudem mi się spodobała - polowałem na Saaba 9-3 z tym silnikiem - jest to bliźniaczy model.
    Nigdy w życiu nie kupię VW, Audi itp - beznadziejnie mi się tym czymś jeździ i wkurzają mnie te twarde siedzenia... (uważam je za samochody dla ludzi którzy traktują je tak samo jak np zmywarkę do naczyń, odkurzacz, dzwi do pokoju i mógłbym tak wymieniać, te urządzenia mają spelniać swoje zadanie nie dając żadnej przyjemności

Troszkę się rozpisałem ale odpowiadam na pytanie - tak kupilbym ją jeszcze raz i napewno to zrobię jak spłacę Vectrę. Musi być 145 QV i już - jako drugi samochód dla przyjemności a nie do tyrania do pracy Brakuje mi tego dźwięku silnika, układu kierowniczego, zawieszenia, pozycji za kierownicą itd itp
    Uśmiech na twarzy miałem tylko i wyłącznie prowadząć Alfę - żadne inne auto którym jechałem nie dawało nawet połowy przyjemności z jazdy co Alfa.
    Fiat 126p --> Alfa Romeo 145 QV Nero --> Opel Vectra C GTS + Alfa Romeo 145 QV Rosso

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    156 SW M-JET 16V '05
    Czas spędzony na forum
    2 h 11 m

Domyślnie

Cytat Napisał t.o.mek Zobacz post
    ... wymieniłem olej, tylne klocki hamulcowe oraz mostek prostowniczy w alternatorze. Do zrobienia zostały słynne klapy wirowe w kolektorze dolotowym...

Troszkę informacji:
    Opel Vectra C GTS 1.9 JTDm 16V, 315NM, 150km, druga połowa 2004r.
    z zewnątrz fajne auto, ma kilka "smacznych" dodatków... choc z wygladu daaaaleko jej do alfy :_P

pytanie z ciekawosci... napisales o wymianie klockow z tylu, po jakim przebiego mialo to miejsce?
    156, do tej pory 1.8 TS, ale w garazu juz stoi... SW MJET

Mieszka w
    Auto
    Czas spędzony na forum
    17 h 54 m

Domyślnie

Trudno powiedzieć ponieważ jakieś 4 miesiące po zakupie wymieniałem

Użytkownik Rowerzysta Avatar konrad1501
    Mieszka w
    Limerick, Ireland, Ireland
    Auto
    alfa 166 2.0 2001
    Czas spędzony na forum
    13 h 27 m

Domyślnie

posiadałem dwa lata temu vectre C z 2004 roku, i powiem szczerze zawiodłem sie na niej .
    Przed zakupem bardzo mi sie podobała, ale hmmm siedzenia sa koszmarne , twarde nienieckie nie trzemaja po bokach. Przyznam jednak ze twoja viki jest niezle wyposarzona, lepiej wyglada, niby mała roznica miedzy sedanem a heczbek-iem ale te małe szybki dorzo zmieniaja,, no i ta poduszka pasazera miałem to samo, wmetrze moze i szare ale mi sie podobało . powiem tak ładny ,solidny ,niemiecki samochód. pozdrawiam

By konrad1501 at 2010-06-22
    przed Alfą mercedes E 230, ale miał sie nijak do 166
    Alfa Romeo 166
    2.0 t spark

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    Ostrów Wielkopolski
    Auto
    Ropa
    Czas spędzony na forum
    6 d 18 h 48 m

Domyślnie

A mnie się podoba Vectra C

Ładny egzemplarz z fajnym motorem

Użytkownik Rowerzysta Avatar konrad1501
    Mieszka w
    Limerick, Ireland, Ireland
    Auto
    alfa 166 2.0 2001
    Czas spędzony na forum
    13 h 27 m

Domyślnie

jest ładna miałem ponad rok, przejechałem ponad 35 tys kilometrow, fotele malo wygodne.
    kazdy lubi cos innego
    przed Alfą mercedes E 230, ale miał sie nijak do 166
    Alfa Romeo 166
    2.0 t spark

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Informacje o temacie

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

vectra c czujnik temperatury zewnętrznej

vectra c wnętrze

vectra c popielate wnętrze

czujnik temperatury płynu opel vectra c

OPEL VECTRA C wnętrze

vectra c wnetrze

alfa romeo 156 czyvectra c

czujnik temperatury vectra c

opel vectra c

opel vectra C 2005 tempomat

silnik fiat 1.9 multi jet 150

mostek alternatora vectra c