Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9
Przeglądasz Forum Alfa Romeo - Alfaholicy. Wyświetlony wątek znajduje się w dziale Przedsionek Alfisty - Nasze pojazdy innych marek.
    Użytkownik Dwusuwowiec
    Mieszka w
    Kraków
    Podziękowania za post / Lubię to
    Czas spędzony na forum
    20 h 37 m

Domyślnie Czerwone Focusidło z Krakowa ;-)

Cześć

Ferdek, rocznik 2003, wersja bodajże Comfort, zakupiony w połowie lutego 2010r. z przebiegiem 150 000km, od kobiety pracującej w salonie Forda. Obecny przelot 170 450km. Samochód krajowy, od nowości w Małopolsce, a kupując go od pracownika serwisu, myślałem, że będzie w ciut lepszym stanie.

Pierwszą modyfikacją po kupnie było założenie halogenów oraz przyspawanie końcówki wydechu Ulter'a. Zdjęcia robione w październiku 2010r., widać na nich, że przedni zderzak jest do malowania, ale to już zostało zrobione , we wnętrzu pojawiły się także klamki z wersji Ghia. Samochód już wtedy stał na zimówkach + kołpaki (trochę za wcześnie ), niestety stalówki po poprzednim właścicielu są do malowania. Tydzień temu pomalowane zaciski oraz bębny na czarno. Niestety bębny nie wyszły najlepiej, dlatego idą do przetoczenia i ponownego malowania. Wymieniane wszystkie filtry, świece i olej co 10kkm (Formula F zmieniona na VL Durablend FE), ostatnio wymieniona także cewka oraz akumulator przed zimą (Centra Plus, Futura nie chciała wejść).

Ogólnie jestem mega zadowolony z samochodu, natomiast życie mnie nauczyło, że kolejny samochód trzeba wyje*** na 10 stronę przed zakupem bo później wychodzą kwiatki. Brat namawiał mnie na gaz do samochodu (instalacja za prawie 3k), ale gdybym miał teraz taką kasę na zbyciu to na pewno inaczej bym ją wykorzystał na samochód.

Do tej pory wymieniłem 3 razy olej, filtry, świece, kupiłem 2 komplety opon Firestone na lato i zimówki Michelin, wymieniłem złącze elastyczne wydechu bo poprzednie zostało przedmuchane i były lekkie straty mocy ;-) Przeczyszczona przepustnica, silniczek krokowy - aż czarno od brudu. Przepływomierza na szczęście nie mam, więc jeden problem z głowy. Serwisowany u znajomego mechanika w Niepołomicach, któremu dziękuję bo uratował mnie od dużych wydatków z powodu nieznajomości tematu oraz wielokrotnych prób "nacięcia" przez krakowskie serwisy.

W planach:
    - Ramka zderzaka od ST170
    - Lotka tylnej szyby
    - Konserwacja podwozia
    - Obszycie kierownicy, drążka zmiany biegów, ręcznego
    - Większe koła na wiosnę (czarne), obecnie na lato są 14` felgi MAK
    - Korekta lakieru + pranie tapicerki (po zakupie istny chlew w środku, poprzedni właściciel woził chyba psa, po złożeniu tylnej kanapy pełno śmieci, futra, nawet znalazłem lizaka
    - Na wiosnę, przy okazji zmiany kół na letnie - mycie i zabezpieczenie nadkoli.

Ogólnie od niemal roku staram się doprowadzić samochodu do stanu idealnego, niestety w zeszłym roku kupowałem go podczas niesamowitych śniegów, ciężko było określić jego stan, a w przypadku pierwszego samochodu wiadomo jak to jest - głupota, pośpiech, podniecenie. Jeśli go kiedyś sprzedam to za 2 lata, a jeśli się nie zdecyduję to samochód zostanie u mnie do końca, a kolejnym w stajni będzie Alfa bo to moje marzenie od 10 lat ;-) wystarczy, że ktoś mi pozwoli wsiąść za kierownicę i tak szybko się mnie nie pozbędzie :-D. Zapytacie więc dlaczego nie Alfa? - bałem się kupować Alfę jako pierwszy wóz, uważam, że do Alfy trzeba dorosnąć, a doświadczenie zdobyte na innych samochodach pozwoli mi się nią cieszyć i docenić ją jeszcze bardziej. Do tej pory miałem przyjemność jeździć od czasu do czasu Renault Kangoo, VW III TDI, Leon I TDI i Citroen Xsara :-)

Ps. Miłość do Alf została u mnie zakorzeniona w wieku 13 lat przez brata, który jeździł 33 oraz 75. Nie wiedziałem wtedy co to za samochód, ale kiedy pierwszy raz wsiadłem do 75 wiedziałem, że kiedyś ją muszę mieć.

Ostatnio edytowane przez scudettokrk ; 23-01-2011 o 11:26

2. # ADS
    Akwizytorka
    Mieszka w
    Milano

Użytkownik Romeo Avatar Barus91
    Mieszka w
    Ząbkowice Śląskie / Wrocław
    Auto
    Były:156 2.0 TS '98 , 1.8 TS '98 , 2.0TS '99 Jest: 147FL 1.9JTD '05 & GTV 2.0TS '97
    Czas spędzony na forum
    22 d 6 h 27 m

Domyślnie

Hohoho Ale błysk

Użytkownik Dwusuwowiec
    Mieszka w
    Kraków
    Czas spędzony na forum
    20 h 37 m

Domyślnie

Dzięki lubię dbać o samochód, mycie zajmuje mi zwykle ze 2h. Na wiosnę będzie nowa odsłona Focusa na alu, praniu tapicerki oraz korekcie lakieru

Użytkownik Romeo Avatar epion
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    Alfa 155 V6 96r
    Czas spędzony na forum
    5 d 15 h 21 m

Domyślnie

a czemu nie Alfa? jeżeli napisałeś to w swoim długim tekscie to sorki ale całego nie przeczytałem

155 V6 96r

Użytkownik Romeo Avatar sebott
    Mieszka w
    Pruszków
    Auto
    Była: Alfa Romeo 147 1.6 TS 105KM 2001
    Czas spędzony na forum
    7 d 18 h 25 m

Domyślnie

Cytat Napisał epion Zobacz post
    a czemu nie Alfa? jeżeli napisałeś to w swoim długim tekscie to sorki ale całego nie przeczytałem
    "Zapytacie więc dlaczego nie Alfa? - bałem się kupować Alfę jako pierwszy wóz, uważam, że do Alfy trzeba dorosnąć, a doświadczenie zdobyte na innych samochodach pozwoli mi się nią cieszyć i docenić ją jeszcze bardziej."
    „Własnością człowieka jest zniknąć, śpieszmy się śmiać ze wszystkiego.”

Blaise Cendrars

Użytkownik Ogier Avatar matiuk
    Mieszka w
    KSU
    Auto
    Alfa 156 1.9 JTDm 16v
    Czas spędzony na forum
    4 d 6 h 36 m

Domyślnie

nie ma to jak Focus w dziale Nasze belle :/
    Jestem Szymon, mam 23 lata i jestem Alfaholikiem.
    moja włoszka: http://www.forum.alfaholicy.org/nasz...an_matiuk.html

Użytkownik Romeo Avatar grzybek_bgi
    Mieszka w
    B-gi/W-wa
    Auto
    155 2.0 TS 8V '94 Super
    Czas spędzony na forum
    19 d 5 h 54 m

Domyślnie

Ale przynajmniej ma podkładki FKP Też mam takiego czerwieńca w domu tyle że kombi.

Użytkownik Dwusuwowiec
    Mieszka w
    Kraków
    Czas spędzony na forum
    20 h 37 m

Domyślnie

Cytat Napisał matiuk Zobacz post
    nie ma to jak Focus w dziale Nasze belle :/
    O ile dobrze widziałem, to przedsionek Alfisty Kolego

Użytkownik Ogier Avatar matiuk
    Mieszka w
    KSU
    Auto
    Alfa 156 1.9 JTDm 16v
    Czas spędzony na forum
    4 d 6 h 36 m

Domyślnie

Cytat Napisał scudettokrk Zobacz post
    O ile dobrze widziałem, to przedsionek Alfisty Kolego
    Rzeczywiście, w takim razie przepraszam i zwracam honor, niedopatrzenie z mojej strony pozdrawiam.
    Jestem Szymon, mam 23 lata i jestem Alfaholikiem.
    moja włoszka: http://www.forum.alfaholicy.org/nasz...an_matiuk.html

Informacje o temacie

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)